Vakavasti sairas Pave Maijanen nähtiin julkisuudessa vain kolme kuukautta sitten – tällainen koskettava tilaisuus oli

Rakastettu muusikko Pave Maijanen sairasti ALS-tautia. Hän kuoli 70-vuotiaana.

Pave Maijanen edusti hyväntuulisena lokakuussa valokuvanäyttelynsä avajaisissa.

16.1.2021 20:41

Pave Maijasen lähipiiri vahvisti lauantaina, että rakastettu muusikko oli kuollut 70-vuotiaana. Maijanen sairasti ALS-tautia, johon ei tunneta parannusta. Hän huomasi sairautensa ensioireet syksyllä 2018, kun hän oli basistina Wigwamin 50-vuotiskiertueella. Sairaus ei tuolloin näkynyt vielä ulospäin.

Keväällä 2019 Maijanen sai tietää sairastavansa ALS-tautia, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja.

Maijanen nähtiin julkisuudessa viimeksi viime lokakuussa, kun hän osallistui valokuvanäyttelynsä avajaisiin Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa Kanneltalossa. Vaikka Maijanen tunnettiin lähinnä muusikkona, oli hän myös taitava valokuvaaja.

Maijanen ei antanut näyttelynsä avajaisissa haastatteluja, mutta kertoi IS:lle etukäteen sähköpostitse aloittaneensa valokuvaamisen jo pikkupoikana.

– Kuvasin jo koulupoikana 1960-luvulla, Maijanen kertoi IS:lle etukäteen, sähköpostitse.

Pave Maijanen yllätti kaikki iloisesti, kun hän saapui valokuvanäyttelynsä avajaisiin viime lokakuussa.

Sairaus oli vaikuttanut muusikon puhumiseen ja liikkumiseen. Hän seurasi tapahtumaa pyörätuolissa istuen ja aluksi happimaski kasvoillaan. Kun varsinaiset juhlallisuudet alkoivat, muusikon Vihtori-poika otti maskin pois isänsä kasvoilta.

Koko tilaisuuden aikana Maijanen sanoi vain muutaman sanan, lähinnä käytännön asioita lähipiirilleen.

Silti tuhansien keikkojen mies ilmaisi itseään ymmärrettävästi. Puhui silmillään. Hymyili. Näytti peukkua onnittelijoille ja iski nyrkillä rintaansa, sydämen kohdalle.

Ja kun Vihtori-poika esitti akustisella kitaralla itseään säestäen ”oman lempibiisinsä”, isänsä Lähtisitkö-hitin, osallistui muusikko suosionosoituksiin iskien oikealla jalallaan tahtia pyörätuoliinsa. Maijanen katsoi poikaansa lämpimästi ja laulu vaikutti koskettavan häntä.

Maijasen näyttelyssä oli esillä hänen reissuillaan Leica-kameralla ottamia kuvia. Näyttelyn nimi Kuva & valo tuli siitä, että Maijanen ei käytä kuvatessaan salamavaloa, vaan hyödyntää luonnonvaloa.

Maijanen kuunteli Vihtori-poikansa esiintymistä jalalla rytmiä rummuttaen.

Viime syyskuussa Maijanen antoi IS:lle 70-vuotishaastattelun, jossa hän kertoi pitkästä urastaan sairaudestaan. Hän myönsi, että sairaus oli vienyt hänen voimansa.

– Tää ALS on nakertanut mua syksystä 2018 asti, ja aika huteraa alkaa meno olla, Maijanen kertoi tuolloin sähköpostitse.

Kun Maijasen sairaus eteni, muuttui soittaminen ja laulaminen vähitellen mahdottomaksi. Niinpä hän päätti lopulta myydä soittimensa.

– Soittimet menivät myyntiin viime syksynä, kädet eivät enää pelanneet. Mutta ei siitä huonoja fiiliksiä tullut. En ole keräilijä, ja nuo skitat, bassot ynnä muut menivät hyviin käsiin. Laulu hiipui samaan tahtiin. En muutenkaan tunne katkeruutta, vaan enemmänkin kiitollisuutta kaikesta, mitä on nähty ja koettu, Maijanen sanoi syyskuussa 2020.

Maijanen teki pitkän ja monipuolisen muusikon uran ja hänet palkittiin lukuisilla palkinnoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?