Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut - Musiikki - Ilta-Sanomat

Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

Pave Maijanen on kuollut 70-vuotiaana.

16.1. 20:00

Muusikko Pekka Juhani ”Pave” Maijanen on kuollut 70-vuotiaana. Asian vahvistaa IS:lle Maijasen lähipiiri.

Maijasen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vuonna 1950 syntynyt Maijanen sairasti ALS-tautia. Syksyllä 2018 Maijanen oli basistina Wigwamin 50-vuotisjuhlakiertueella, kun hänellä alkoivat oudot ongelmat sormissa ja puheessa.

Keväällä 2019 hän sai tietää sairastavansa ALS-tautia, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja. Sairauteen ei ole keksitty parantavaa hoitoa.

– Tää ALS on nakertanut mua syksystä 2018 asti, ja aika huteraa alkaa meno olla, Maijanen kertoi IS:lle viime syksynä.

Maijanen vaikutti pop- ja rockmusiikissa poikkeuksellisen monipuolisesti. Hän oli muusikko, laulaja, lauluntekijä ja tuottaja. Ei ollut soitinta, jota hän ei olisi hallinnut. Pave Maijanen oli musiikin sekatyömies sanan parhaassa merkityksessä.

Vain pari päivää ALS-diagnoosin saamisen jälkeen Maijanen esiintyi poikansa Vihtori Maijasen kanssa Maunula-talolla. Viimeinen keikka hänellä oli juhannusviikolla 2019 Vuokatissa Teemu Selänteen jääkiekkoleirillä, jossa hän oli käynyt esiintymässä 20 vuotta.

Viimeisen keikan jälkeen Paven soittimet menivät myyntiin. 50 vuotta kestänyt ura oli tullut päätepisteeseen.

– En muutenkaan tunne katkeruutta, vaan enemmänkin kiitollisuutta kaikesta, mitä on nähty ja koettu, Pave Maijanen sanoi IS:n haastattelussa syyskuussa 2020, kun hän täytti 70 vuotta.

Pave Maijanen esiintyi Remu & The Hurriganesin kanssa lokakuussa 2018.­

Lappeenrannassa syntynyt Pave Maijanen tosiaan näki ja koki musiikkielämän monelta kantilta. Eniten näkyvyyttä hän sai soolourallaan, mutta musiikkipiireissä arvostetaan häntä yhtä lailla muusikkona ja tuottajana.

Pave Maijasen suosio oli kovimmillaan 1980-luvulla. Hän levytti muun muassa hittikappaleet Lähtisitkö, Jano ja Ikävä. Hänen kaksi albumiaan möivät timanttilevyn verran, yhdestä albumista tuli kultalevy.

1992 Pave Maijanen edusti Suomea euroviisuissa Yamma Yamma -kappaleella. Hän jäi viimeiseksi. 90-luku oli muutenkin notkahduksen aikaa hänen soolouralleen.

Mestarit areenalla vuonna 1999.­

Vuosituhannen vaihteessa tuli taas suosiota Mestarit Areenalla -kiertueen myötä. Pave Maijasen lisäksi estradilla olivat Kirka, Hector ja Pepe Willberg.

– Kuoppia ja kukkuloita on ollut reilusti reissun varrella, Pave totesi IS:n haastattelussa syksyllä 2020.

Pave Maijasen bändielämä alkoi jo 1964 Top Cats -yhtyeen rumpalina. Varsinainen musiikkiura Maijasella alkoi 1969, kun hän pääsi kitaristiksi Kristianin Mielikummitus-bändiin. Kristian oli nimekäs popidoli, joten hänen bändissään soittaminen oli iso askel nuorelle miehelle.

Pave Maijanen oli mukana myös Royalsissa ja Rock´n Roll´Bandissa. Erityisen hyvän työkokemuksen hän kertoi saaneensa Pepe&Paradise -yhtyeen basistina. Yhtyeeseen hänet pyydettiin Töölön uimahallissa.

Pave Maijanen oli myös Unisefin hyväntahdonlähettiläs.­

Pave Maijanen hallitsi myös tuottajan hommat. Kun häntä ensimmäisen kerran pyydettiin tuottajaksi, hän totesi olevansa rahaton. Silloin hän ei vielä tiennyt, että tuottaja ei ole rahoittaja.

1980-luvulla Maijanen tuotti mm. Hurriganesin viimeiset albumit sekä Dingon levyt. Samaan aikaan hän oli laulajana suosionsa huipulla, joten kiirettä piti. Dingoon Maijasella oli vahva yhteys myöhemminkin: hän oli kosketinsoittajana Dingon paluukonsertissa ja soitti yhtyeen albumilla.

Kun Pave Maijasen osaamista kysyttiin, vastaus oli aina: onnistuu. Mikään ei ollut hänelle musiikissa liian hankalaa. Hän vaikutti peräti neljässätoista yhtyeessä.

Solistina Pave Maijanen oli muun muassa Albert Järvisen albumeilla. Hänen ensimmäinen soolosingle oli Fever vuonna 1974. Ensimmäinen sooloalbumi oli Tanssivat kengät 1983.

Lauluntekijänä Pave Maijanen käytti välillä salanimiä Maija Paavonen ja Paavo Maijanen.

Maijanen voitti uransa aikana useita palkintoja. Talvella 2000 hän pokkasi Emma-patsaan vuoden albumista.­

Pave Maijasen läheisiin kuuluivat Liisa-vaimo ja kaksi lasta perheineen. Yksityiselämästään hän ei yleensä puhunut haastatteluissa, mutta musiikkielämästä hänellä riitti aina juttua.

Valokuvaamista Maijanen alkoi harrastaa jo 1970-luvulla. Hän kuvasi aina luonnonvalossa, ei koskaan salamalla. Hän harrasti myös jääkiekkoa, jota hän pelasi nuorena Lappeenrannan Pallossa ja myöhemmin Pietarinkadun Oilers -hyväntekeväisyysjoukkueessa.

Pave Maijanen asui Helsingissä, mutta hän oli kesäasunnollaan Kesälahdella pitkiä aikoja. Kesälahdella hän nautti erityisesti kalastamisesta ja saunomisesta.

Pave Maijanen sai 2012 Iskelmä Finlandia -palkinnon. Vain elämää -televisiosarjassa hän oli 2015.

Maijanen edusti julkisuudessa viimeisen kerran lokakuussa, kun hän osallistui valokuvanäyttelynsä avajaisiin Helsingissä. Tuolloin muusikko ei antanut enää haastatteluja.

Pave Maijanen edusti näyttelynsä avajaisissa lokakuussa Helsingissä.­

Artikkelia muokattu 20:45: Korjattu Maijasen oikea nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?