Assistentti kertoo pilasta, jolla Alexi Laiho sekoitti golfarien pasmat – tällainen ujo ja vaatimaton kitarasankari oli kulissien takana - Musiikki - Ilta-Sanomat

Assistentti kertoo pilasta, jolla Alexi Laiho sekoitti golfarien pasmat – tällainen ujo ja vaatimaton kitarasankari oli kulissien takana

Läheisilleen Alexi Laiho oli aina paikalla, kun häntä tarvittiin. Se puoli hänestä jäi julkisuudessa näkemättä, ystävä kertoo.

9.1. 19:19

Alexi Laihon kuoltua moni on julkisestikin kertonut kitaristilegendan olleen paras ystävänsä, ja Laihon yli 20 vuoden ajan läheisesti tuntenut Susanna ”Suski” Laamanen ei pidä sitä ollenkaan liioitteluna. Sellainen ainutlaatuinen taito Laiholla oli, hän kertoo.

  • Katso video: Alexi laiho kuoli 41-vuotiaana

– Allu otti jokaisen ihmisen huomioon uniikkina yksilönä ja pystyi olemaan heille juuri sellainen ystävä, kuin he tarvitsivat. En usko, että kenenkään ystävyyssuhde on ollut samanlainen. Minulle Allu oli perhettä, eikä minulla ollut ketään läheisempää ihmistä.

– Kun menetin läheisiäni, Allu oli aina se, joka oli tukenani. Hän oli aina vierelläni silloin kun häntä tarvitsi.

Laiho oli hyvin eläinrakas. Kuvassa hän on Laamasen koiran kanssa vuonna 2012.­

Laamanen oli Laihon henkilökohtainen assistentti, joka hoiti muun muassa kitaristin kauppareissuja ja kuljetti tätä keikoille. Välillä avunpyyntö saattoi tulla tunnin varoitusajalla, välillä Laiho tarvitsi apua heti. Näin Laiho pystyi keskittymään täysin musiikkiinsa, jonka suhteen hän oli hyvin ehdoton.

Laamasen sanoin mies oli aivan mahdoton jääräpää, mutta ei pahalla tavalla. Laiho tiesi tasan tarkkaan mitä haluaa tehdä ja miten tekee sen, eikä hänen mielipidettään pystynyt muuttamaan.

– Sen myötä hän oli myös itselleen todella ankara, liiankin. En tosin tiedä, olisiko hänen työstään ja urastaan tullut niin hyvää ilman sitä.

Laihon jääräpäisyyteen liittyy myös ainoa kerta, kun hänen ja Laamasen välille syntyi riitaa. Helsingin Senaatintorilla soitetun 100 Guitars From HEL -konsertin jälkeen oli kaksi yöllä ja Laiholla aamuviideltä lähtö Saksaan. Laamanen patisti Laihoa nukkumaan, mutta tämä olisi halunnut jatkaa illanviettoa. Tilanne kärjistyi molemminpuoleiseksi huutomyrskyksi, jota ratkomaan tarvittiin paikalle Children of Bodomin manageri.

– Hän lähetti minut muualle ja kysyi Allulla, että kai sinä ymmärrät, että Suski on oikeassa. Allu huusi täyttä kurkkua, että kyllä minä sen tiedän, mutta en voi sitä myöntää.

Laiho kasvatti aina studioparran, ja kuvassa Suski Laamanen laittoi itselleen studioviikset. Kuva vuodelta 2013.­

Laiho oli vaatimaton ja ujo. Hänellä oli monien julkisuuden henkilöiden tapaan luottamusongelmia tuntemattomia ihmisiä kohtaan, sillä kokemus oli osoittanut kitaristille, etteivät kaikki häntä lähestyvät ole vilpittömin mielin liikkeellä. Niille, jotka hän päästi lähelleen, Laiho oli mitä suurisydämisin mies, Laamanen sanoo. Suurisydäminen mies, jonka pää oli pilvissä, mutta jalat tukevasti maassa.

– Etenkin uran alkuvaiheessa hänellä oli aina kitara kädessä ja esimerkiksi keskustelujen käyminen oli hankalaa, kun toisella soi koko ajan joku riffi päässä. Siksi Allu oli tosi helppo säikäyttää ja tätä tehtiinkin usein.

Yksi käytännön piloista. Laiho oli nukahtanut autoon, jolloin Suski Laamanen ajoi heidät Juustoportin pihaan. Alexi Laiho vihasi juustoa sydämensä pohjasta.­

Lisäksi hän oli suuri humoristi, Laamanen jatkaa. Laiho ja Laamanen tapasivat tehdä käytännön piloja ja harrastaa Duudsonien ja Jackassin inspiroimaa hölmöilyä. Kerran sellaisesta pääsivät nauttimaan pahaa-aavistamattomat espoolaiset golfarit.

– Käytiin ostamassa sumutorvi, josta lähtee ihan jumalaton ääni. Meillä oli alla äitini Volvo, ja menimme golfkentän sivussa olevalle hiekkatielle. Toinen piti autoa käynnissä ja ovea raollaan. Kyttäsimme puskassa, kun jotkut olivat puttaamassa ja tuuttasimme sitä torvea, Laamanen muistelee.

Pehmolelut olivat Laihon suosikkeja. Kuvassa vuoden 2017 kiertuemaskotti Frank.­

Toisella kertaa uhriksi joutui Laiho itse. Laamanen kävi piilottamassa tämän kotiin viitisensataa keltaista, askarteluun tarkoitettua pääsiäistipua. Hän työnsi niitä jääkaappiin, vaatteiden taskuihin, ilmastointiputkiin, auton sopukoihin ja jopa Laihon deodorantin kannen alle. Laamanen uskoo, että tipuja löytyy asunnosta vielä tänäkin päivänä.

Kitaristin huumorintajusta kertoo jotain sekin, että hän oli suuri Kummelit-fani. Kommunikointi Laamasen kanssa tapahtuikin usein juuri Kummeli Stories -elokuvan repliikeillä. Etenkin rallikohtauksesta tuttu lausahdus tuli vuosien varrella hyvin tutuksi.

– Kun autoreissuilla täytyi pysähtyä, tarvitsi vain sanoa ”nolottaa kysyä, mutta...”, Laamanen kertoo.

Laamanen oli yhteydessä Laihon kanssa viimeksi jouluaattona. Laiho vietti joulua siskonsa luona, sillä sisko ja siskontytär, sekä vanhemmat, olivat hänelle maailman rakkain ja tärkein asia, Laamanen kertoo.

– Hänellä oli niin uniikki suhde moneen ihmiseen ja kaikki varmasti surevat häntä kuin olisivat menettäneet omaa perhettään. Hän kertoi minulle myös kaipaavansa vanhoja bändikavereitaan ja piti heitä veljinään, mutta en tiedä, ehtikö hän bändin lopettamisen jälkeen kertoa sitä heille, koska oli niin itsepäinen. Hän rakasti heitäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?