Alexi Laiho eli rajun elämän, joka oli täynnä terveyshuolia ja vaaratilanteita – rockelämä eskaloitui pelottavalla tavalla - Musiikki - Ilta-Sanomat

Alexi Laiho eli rajun elämän, joka oli täynnä terveyshuolia ja vaaratilanteita – rockelämä eskaloitui pelottavalla tavalla

Alexi Laiho tunnettiin huippukitaristina, joka eli kovaa. Hän puhui julkisuudessa avoimesti kosteista vuosistaan, jotka vaikuttivat hänen terveydentilaansa.

4.1. 16:04

Mestarikitaristi ja laulaja Alexi Laihon kuolema järkytti maanantaina musiikkipiirejä ja metallifaneja sekä Suomessa että maailmalla. Children of Bodom -yhtyeen keulahahmona vuosien ajan tunnettu Laiho kuoli kotonaan Helsingissä vain 41-vuotiaana. Tiedotteen mukaan Laiho oli kärsinyt viime vuosina pitkäaikaisista terveysongelmista.

Laihon terveydentila ja riskialtis elämäntyyli nousivat otsikoihin lukuisia kertoja 2010-luvulla. Laihon terveys reistaili paljon ja hän joutui useita kertoja sairaalaan. Lisäksi hän joutui humalassa tapaturmiin, jotka vaativat lääkärin hoitoa.

Laihon terveysongelmat eskaloituivat vuonna 2011, kun Kaliforniassa oleillut kitaristi alkoi oksentaa verta ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Laiho vietti paikallisessa sairaalassa viisi päivää ja hänellä diagnosoitiin vatsahaava, joka oli oireillut jo vuosien ajan.

– Onhan se selvää, ettei kenenkään kroppa kestä ikuisuuksiin epäsäännöllisiä elämäntapoja, kuten ainaista valvomista ja ryyppäämistä, Laiho sanoi tuolloin.

Vatsahaavan puhkeamista oli edeltänyt kuluttava elämänjakso: Laiho oli viettänyt rankkaa ja epäsäännöllistä kiertue-elämää ja juhlinut joka ilta.

– Siinä olisi voinut käydä tosi pahasti, mutta onneksi selvisin säikähdyksellä, Laiho totesi IS:lle 2011.

Alexi Laiho kesällä 2005.­

Rokkarin terveysongelmat kuitenkin jatkuivat. Heinäkuussa 2012 Laiho joutui tehohoitoon Oslossa sen jälkeen, kun hänet kiidätettiin sairaalaan kovien vatsakipujen vuoksi. Laihoa hoidettiin sairaalassa Norjassa reilun viikon ajan.

Laiho myönsi myöhemmin, että hän tajusi tuolloin alkoholin muodostuneen hänelle ongelmaksi. Hänen lukuisia kertoja uusiutunut vatsahaavansa ja ruokatorven repeämänsä ärtyivät Norjassa niin pahoiksi, että hän joutui perumaan yhtyeensä keikkoja. Lopulta Children of Bodom perui esiintymisensä myös Turun Ruisrockissa.

Silloin pelästyin omaa dokaamistani ja sen seurauksia oikein kunnolla, oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni (...) Järjettömät känniputket loppuivat siihen paikkaan, ja alkoholin käyttö meni muutenkin remonttiin”, Laiho kertoi vuonna 2019 ilmestyneessä Alexi Laiho: Kitara, kaaos & kontrolli -kirjassa (WSOY).

Laiho harkitsi tilanteensa tajuttuaan katkaisuhoitoon hakeutumista, mutta koki addiktioiden olevan heikkouksia. Niinpä hän päätti vieroittautua päihdeongelmastaan omin avuin ja lopetti muun muassa viskin ja kofeiinin nauttimisen.

– Ei siinä ole mitään pahaa tai mitään hävettävää, jos kuiville päästäkseen tarvitsee ulkopuolista jeesiä. Halusin kuitenkin todistaa itselleni ja muille, että pystyn siihen. Itselleni oli tärkeää hoitaa asia yksin kuntoon. Ja niin mä hoidinkin, Laiho muisteli IS:lle pari vuotta sitten.

Vuonna 2013 Laihon terveysongelmat nostivat jälleen päätään ja nousivat otsikoihin, kun Children of Bodom joutui perumaan keikkojaan Amerikan-kiertueella. Tuolloin Laiholla todettiin sappikiviä. Levy-yhtiön mukaan vaiva ei liittynyt rokkarin alkoholinkäyttöön millään tavalla.

Laiho vuonna 2014.­

Laiho on myöntänyt haastatteluissa, että hänen elämäntyylinsä oli pitkään äärimmäisen kuluttava ja että hurjimpina vuosina hän joi valtavia määriä päivittäin. Children of Bodom tunnettiin huippuvuosinaan valtavasta viinaraideristaan, ja huhujen mukaan se oli jopa Euroopan kattavin.

– Joskus 10–15 vuotta sitten meillä oli kuulemma Euroopan festareiden isoin viinaraideri. Siellä oli niin käsittämättömät määrät kiisseliä, ettei mitään järkeä. Ja rundilla kanssa. Ja kaikki meni, Laiho kertoi Radio Rockilla vuonna 2019.

– 4 pulloa vodkaa, 2 pulloa viskiä, 4 pulloa viiniä ja 4 keissiä bisseä, ja kaikkea kummallisuuksia, mitä joku oli saanut päähänsä. Kaikkea piti vain saada, hän luetteli.

Laihon mukaan yhtye kuitenkaan juonut juurikaan ennen esiintymistään, vaan juomat kumottiin vasta keikkojen jälkeen.

– Emme koskaan ole menneet lavalle kännissä. Ammattilaisina kunnioitamme yleisöä sen verran, ettemme hölmöile. Keikan jälkeen voi sitten käyttäytyä kuin nelivuotiaat, huippukitaristi sanoi 2011.

Valtava viinamäärä oli johtanut vuosien varrella myös onnettomuuksiin. Laiho teloi paikkojaan lukuisia kertoja ja joutui lääkärin vastaanotolle hoitamaan muun muassa olkapäätään.

Muutama vuosi sitten Laiholle tehtiin mittava leikkausoperaatio, jossa korjattiin hänen solisluunsa. Laihon mukaan hänen solisluunsa oli ollut murtunut peräti kymmenen vuotta hänen tietämättään. Leikkaus vaikutti kitaristin soittotaitoon, sillä hän joutui opettelemaan uudelleen soittamaan selviytyäkseen monimutkaisista sooloistaan.

Laiho tunnettiin kitaravirtuoosina, joka niitti mainetta myös maailmalla.­

Laiho muisteli värikkäitä elämänvaiheitaan IS:lle 40-vuotishaastattelussaan huhtikuussa 2019. Rokkarin mukaan hurjat vuodet ja vaaralliset tilanteet olivat opettaneet hänelle paljon, ja niiden seurauksena hän oli rauhoittunut ja alkanut panostaa hyvinvointiinsa.

– Olen ainakin oppinut pitämään itsestäni paremmin huolta. Olen sellainen helvetin kaheli, että opin melkein kaiken kantapään kautta. Kesti kauan tajuta, että ihminen tarvitsee myös lepoa ja pattereiden lataamista. Muuten tulee kolari, Laiho analysoi 2019.

– Se päätön kaahaaminen ja riehuminen oli osa sitä elämänvaihetta. Onneksi niistä tuli opittua. Olen terveyteni suhteen nykyisin todella varovainen. Mutta turha tässä on ryhtyä katumaan. Se ei ole kuulunut mun luonteeseeni.

Tapaturma-alttiuden ja päihdeongelmien lisäksi Laihon elämää varjosti nuorena ahdistushäiriö ja masennus, jotka johtivat itsetuhoisuuteen ja lopulta itsemurhayritykseen tyttöystävän kylpyhuoneessa, kun hän oli 19-vuotias.

Tapauksen jälkeen Laiho otettiin sisään psykiatriselle suljetulle osastolle, hän aloitti pitkän paranemisprosessin ja opetteli kanavoimaan tunteitaan musiikin kautta.

Laiho joutui nuorena myös kodittomaksi paettuaan nuorisojengin uhkailua kotipaikkakunnaltaan Espoosta. Laiho kertoi iskeneensä tuolloin Helsingin Kallion kaupunginosan baareista keski-ikäisiä naisia saadakseen yöpaikan ja ilmaista olutta.

– En minä asiasta mitenkään ylpeä ole, mutta tällainenkin mieshuora-jakso tuli 17–18-vuotiaana vedeltyä. Jotain oli pakko keksiä, koska en suostunut menemään sossun tiskille kerjäämään, Laiho muisteli Alexi Laiho: Kitara, kaaos & kontrolli -kirjassa.

Viimeiset vuotensa Laiho eli seesteisempää elämänvaihetta yhdessä australialaisen puolisonsa Kelli Wrightin kanssa tämän kotimaassa. Pari asui omakotitalossa yhdessä Wrightin 11-vuotiaan tyttären kanssa ja vietti tavallista perhe-elämää.

– Sellainen sopii mulle oikeastaan ihan helvetin hyvin, vuosikausia hektistä kiertue-elämää elänyt Laiho kuvaili IS:lle 2019.

Lähteet: IS Arkisto, Inferno, Guitar World

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?