Lemmy Kilmisterin syntymästä 75 vuotta – heitti Suomessa yli 30 keikkaa: Kettuili Remu Aaltoselle ja tarjosi viskikolan Jenni Vartiaiselle

Lemmy Kilmisterin syntymästä tulee jouluaattona kuluneeksi 75 vuotta, ja kuolemasta neljä päivää myöhemmin viisi vuotta.

Lemmyn viimeinen keikka Suomessa itsenäisyyspäivänä 2015.

24.12.2020 8:15

– Ei villi elämä ole ikinä ottanut koville. Viina, huumeet, seksi, raha ja muu paska on lastenleikkiä. Hankalaa on olla kuolematta niihin, Lemmy Kilmister totesi aikoinaan.

Lopulta Lemmy kuitenkin kuoli. Motörheadin keulamies nukkui pois 28. joulukuuta 2015 kotonaan Los Angeleissa.

Hän oli viettänyt 70-vuotissyntymäpäiväänsä vain neljä päivää aiemmin.

Lemmyn seitsemänkymppisiä oli juhlittu legendaarisella Whiskey A Go Go -klubilla. Paikka oli tuolloin kuin rock’n’rollin kuka kukin on -kokous. Bileissä nähtiin muun muassa Guns N’ Rosesin Slash ja Duff McKagan, Metallican Lars Ulrich ja Robert Trujillo, Anthraxin Scott Ian ja Charlie Benante, Ozzynkin bändissä kitaroinut Zakk Wylde, Billy Idol ja Steve Vai. Juhlakalu itse istui baarin parvella – shokeeraavan laihana ja hentona, mutta täysin tietoisena ympäristöstään – ihmisten jonottaessa hänen luokseen.

Lemmyn sairastama syöpä paljastui vain pari päivää ennen hänen kuolemaansa. Loppuaikoina Lemmya kuvailtiin langanlaihaksi ja hennoksi.

Kahden päivän päästä rintakivut veivät Lemmyn sairaalaan, jossa mieheltä otettiin varmuuden vuoksi myös röntgenkuvat. Lääkärit löysivät laajalle levinneen syöpäkasvaimen.

– Hän otti tiedon vastaan paremmin kuin kukaan meistä, Lemmyn manageri totesi tuolloin.

Olihan Lemmy laulanut Ace of Spades -biisissä: ”Olen syntynyt häviämään ja uhkapelit ovat vain tyhmille. Mutta niin sen haluan menevän. En halua elää ikuisesti”.

Lemmy kotiutettiin. Hän oli istunut jo vuosia samalla baarijakkaralla Rainbow Bar and Grillissä hakaten yhtä ja samaa kolikkopeliä. Se peli raahattiin basistin kotiin viimeisten aikojen iloksi.

Rainbow’n omistaja Mikael Maglieri tuli kyläilemään Lemmyn luokse. Lemmy vaipui uneen miesten jutellessa.

Uneen, josta hän ei koskaan herännyt.

Ian Kilmister sai Lemmy-lempinimensä jo varhain. Yhden tarinan mukaan nimi keksittiin pubissa, jossa Lemmy pummasi rahaa tutuiltaan: ”Can you lem’me five?” oli kuuleman mukaan usein kuultu lausahdus köyhän muusikon suusta.

Vaikka Lemmy oli rahaton, musiikin tekeminen oli ainoa vaihtoehto, jota hän edes harkitsi. Lemmy on todennut eräässä haastattelussa, että vielä 50 vuotta myöhemminkin hän odotteli oikeaa hetkeä hankkia kunnon ammatti. Sitä hetkeä ei tullut koskaan.

Lemmy Suomessa elokuussa 1982.

Jimi Hendrixin roudarinakin työskennellyt Kilmister aloitti muusikon uransa jo 1960-luvulla. Pienempien bändien kautta The Rockin’ Vickersiin ja Hawkwindiin päätynyt Lemmy oli jo alkuaikoina hahmo, jota tultiin katsomaan keikalle, vaikka bändin musiikki ei olisi muuten erityisemmin napannut. Lemmyn soittotyyli oli yksi Hawkwindin soundin perusaineksista ja siitä tuli myöhemmin hänen tavaramerkkinsä.

Lemmy ei nimittäin soittanut bassoa perinteisesti pompotellen. Hän on joissain haastatteluissa sanonut jopa halveksivansa moista tapaa kohdella alataajuusinstrumenttia. Lemmyn soundi lähti hänelle varta vasten modatusta Marshall-läjästä, ”Murder Onesta”, ja Rickenbackerin bassosta, jota mies soitti kuin kitaraa.

Jos Lemmyn bassosoundi oli omalaatuinen ja tunnistettava, niin oli myös hänen äänensä. Pää takakenossa mikkiin viskin ja tupakan polttamalla äänellä karjutut fraasit elävät edelleen.

Motörhead soitti Suomessa yli 30 keikkaa. Ei ihme, että monella suomalaisella muusikolla on ollut jonkinlainen kosketus Lemmyyn. Yhden tarinan mukaan Lemmy olisi jopa pyytänyt Hurriganesin kitaristia Albert Järvistä bändiinsä 1980-luvulla. Lemmy on myöhemmin kiistänyt moiset houkuttelut.

Hurriganesin ja Motörheadin tiet ristesivät kuitenkin useaan otteeseen.

Motörheadin suomalaisfaneja Helsingin-konsertissa joulukuussa 2009.

Vuonna 1988 Motörhead ja Hurriganes soittivat jälleen samalla lavalla Hämeenlinnan Giants of Rock -festivaaleilla Ahveniston moottoriradalla.

– Pääsin linnasta veke ja harjoiteltiin sitä keikkaa kuin viimeistä päivää jätkien kanssa. Kuulin, että Lemmyn Moottoripää on siellä samalla keikalla. Kun tulin tekemään soundcheckiä, äijä kävelee mua vastaan ja sanoo ”Hey Remu, pitkästä aikaa, sä olet päässyt linnasta veke”. Nauroin, että voi v**tu, mikä ukko, alkaa heti v**tuilla, Remu Aaltonen muistelee.

Laulaja Jenni Vartiainen sai maistaa elämänsä ensimmäisen viskikolan, kun Lemmy valmisti hänelle sellaisen.

Vartiainen kertoi Instagramissa vuonna 2015, että hänellä oli kunnia tavata Lemmy yhteisen ystävän Michael Monroen kautta.

– Lemmy vei meidät bäkkärilleen ja kysyi, mitä haluaisin juoda. Annoin hänelle vapaat kädet, jolloin hän valmisti minulle elämäni ensimmäisen viskikolan.

Lemmy Kilmister oli Michael Monroen pitkäaikainen ystävä, ja Monroe esiintyi tämän rinnalla Motörheadin viimeisellä Helsingin-keikalla itsenäisyyspäivänä vuonna 2015. Monroe soitti Hartwall Arenan -konsertissa huuliharppua No Class -kappaleessa ja palasi lavalle encoren aikana laulaen Kilmisterin kanssa Overkill-kappaleessa.

emmy oli tärkeä esikuva myös nuoremman polven rokkareille, kuten Archie Cruzille ja koko Santa Cruz -yhtyeelle. Bändi pääsi tapaamaan rocklegendan vuonna 2015, kun he osallistuivat Motörheadin järjestämälle Motörboat-heviristeilylle.

– Se oli vähän kuin olisi tavannut jumalan. Vaikka hän oli hauras ja käytti kävelykeppiä, rupesin melkein tärisemään. Piti ottaa niskasta itseä kiinni, että meni juttelemaan, Archie kertoi tunnelmistaan YleX:lle.

Lemmy Kilmisterin (oik.) Motörhead konsertoimassa Lappeenrannassa elokuussa 1982.

Lemmy ei varsinaisesti niittänyt mainettaan suurena maidon ystävänä. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, mies päätyi vielä viimeisinä viikkoinaan kuvaamaan maitomainoksen Valion kanssa Helsingin-keikan yhteydessä 2015.

– Meillä oli pitkään haaveena kuvata uudestaan vuonna 1997 hitiksi nousseen ”En oo koskaan juonut maitoa” -maitomainoksen. Halusimme jonkun tähden, joka olisi ulkonäöltään yhdenmukainen silloin mainoksessa olleen henkilön kanssa. Mainostoimiston kanssa tuli niinkin hurja idea, että kysytään Lemmy Kilmisteriä, Valion markkinointipäällikkö Hanna Savolainen kertoi IS:lle vuonna 2016.

– Maitoa en ole juonut. Enkä juo, Lemmy sanoo mainoksessa, ja lisää improvisoiden tyylilleen uskollisena lauseen loppuun ”you assholes”.

Lemmy ehti kuolla ennen kuin mainos saatiin valmiiksi ja Valio päätti, että varsinainen tuotemainostus jätettiin Lemmyn kuoleman vuoksi filmiltä pois.

– Mietimme pitkään, mitä teemme materiaalilla. Kuten tiedetään, Lemmyn taustatiimi kannusti jakamaan tarinoita Lemmystä hänen poismenonsa jälkeen ja kehotti meitä julkaisemaan materiaalin maailmalle. Siitä tuli tribuutti Lemmylle, Savolainen totesi tuolloin.

Tunnelma kuvauksissa Maunulan huoltoasemalla oli rento.

– Hän viihtyi siellä todella hyvin. Jäi pitkäksi ajaksi iskemään tarinaa, mainoksen tehnyt Jussi Lindholm kuvaili Radio Rockin Korporaatiolle 2017.

Mainospomo piti hyvin absurdina sitä, että itse Lemmy seisoi siellä heidän kanssaan ja nauroi hänen jutuilleen.

Ottoja ei tarvittu montaa, koska tekijät luottivat tähden karismaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?