Kirja: Harva laulaja kiersi 80-luvulla oman bändin kanssa – Kari Tapion kanssa lavalle saattoi nousta soittaja, joka ei osannut kuin yhden soinnun - Musiikki - Ilta-Sanomat

Kirja: Harva laulaja kiersi 80-luvulla oman bändin kanssa – Kari Tapion kanssa lavalle saattoi nousta soittaja, joka ei osannut kuin yhden soinnun

Antti Heikkisen Kari Tapio, Elämä -teoksessa (WSOY) kerrotaan keikkailun karuista puolista.

Kari Tapio saattoi joutua esiintymään mies ja kitara -periaatteella, vaikka keikkapaikalle oli palkattu bändi laulajaa säestämään.­

25.9. 10:03

Ei ollut mitenkään tavatonta, että laulajat kiersivät Suomea ilman omaa orkesteria. Soittajat hankittiin aina kulloiseltakin keikkapaikalta. Näin teki myös Kari Tapio, vaikka hänellä olikin muutamia vakisäestäjiä.

Oman säestäjän mukana pitäminen takasi sen, että illan keikkabändissä oli edes yksi soittotaitoinen ihminen.

Nuottimappiensa kanssa saapunutta laulajaa saattoi odottaa millainen pumppu tahansa. Pahimmillaan paikalla oli hanuristi, joka osasi soittaa yhden soinnun.

Jos laulussa oli enemmän sointuja kuin yksi, Kari tapasi taputtaa pelimannia olalle ja sanoa, että mennään tänään yhdellä soinnulla, kerrotaan Antti Heikkisen kirjoittamassa elämäkerrassa Kari Tapio, Elämä (WSOY).

Pohjois-Karjalassa keikkaillessaan Kari huomautti takahuoneessa kitaristille, että tämän e-kieli oli löysällä. Kitaristi sanoi olevansa asiasta tietoinen, mutta ei voinut kieltä kiristääkään. Laulajan ihmetellessä asiaa kitaristi selitti: kielen kiristäminen katkaisisi solmun. Kieli oli kitarassa vain näön vuoksi.

Osaamaton bändi kävi joskus laulajan hermoille. Kiivaimmillaan Kari ajoi orkesterin pois lavalta ja säesti itseään kitaralla.

Taustabändien tason heittely ei ollut yksin Karin ongelma.

1980-luvulla oman bändin kanssa kiersi harva solisti. Kyse oli rahasta, sillä bändin kanssa keikkaileminen tuli kalliiksi.

Junnu Vainio sai kerran taustayhtyeeseensä soittajan, joka ei osannut soittaa yhtään mitään. Vainio ilmoitti supliikkimiehenä yleisölle, että ”muusikko” oli niin kovan luokan taiteilija, ettei hän suostunut soittamaan Vainion lauluja.

Matti Esko sai taustalleen orkesterin, joka vakuutti ennen keikkaa osaavansa kaikki illan solistin biisit. Mutta kun Matti Esko laski keikan alussa tahdin, orkesteri ei lähtenytkään soittamaan. Bändi vilkuili lattiaa, välillä toisiaan. He eivät oikeasti tienneet ainuttakaan laulua, joista oli ennen keikkaa keskusteltu.

Lea Lavenia säesti kerran itäeurooppalainen duo, jossa oli rumpali ja kosketinsoittaja. Keikan aikana rumpali huuteli pianistille sointuja ja Laven yritti peittää karmean säestyksen laulullaan.

Bändin vuoksi pieleen menneet keikat ottivat Karia päähän. Täysin onnettomia tai vahingossa lavalle joutuneita säestäjiään hän jaksoi tsempata, mutta ontuvasti säestäneille ammattimuusikoille hän oli tiukka. Jos esiintyi ammattimuusikkona, piti myös olla ammattilainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?