Uutuuskirja: Kari Tapion Pia-vaimo oli koulun tavoitelluin tyttö – nuorten rakkaus roihahti, vaikka Kari ensin nolasi Pian julmasti - Musiikki - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Kari Tapion Pia-vaimo oli koulun tavoitelluin tyttö – nuorten rakkaus roihahti, vaikka Kari ensin nolasi Pian julmasti

Kari Tapio tapasi Pia-vaimonsa jo kouluaikana, kerrotaan Antti Heikkisen Kari Tapio, Elämä -teoksessa.

Kari ja Pia sellaisina, kuin pieksämäkeläiset heidät muistavat.­

22.9. 14:32

Eino Viheriävaara saapui Pieksämäelle ammattikoulun rehtoriksi. Mukana muuttivat myös vaimo ja perheen lapset.

Brita ”Pia” Viheriävaara oli Kari Tapiota kaksi vuotta nuorempi, missinkaunis ja selvästi herrasväkeä, kerrotaan Antti Heikkisen kirjoittamassa uudessa elämäkertateoksessa Kari Tapio, Elämä (WSOY).

Paikkakunnan pojat huomasivat heti pitkätukkaisen vaalean kaunottaren. Piasta tuli paikkakunnan tavoitelluin tyttö. Tosin harvempi maalaiskaupungissa ikänsä asunut uskalsi Hyvinkäältä, eli melkein Helsingistä saapuneelle Pialle sanoa sanaakaan.

Kaunis ja kopea, pojat päättivät, vaikka ei Pia pöyhkeä ollut, ujo vain.

Pian ja Karin ensikohtaaminen tapahtui Tahinlammen lavalla.

Kun Pia käveli ohi, Kari heitti tälle juttua ohimennen. Kari ei koskaan paljastanut iskurepliikkiään, mutta totesi myöhemmin ”heittäneensä merrat mereen”.

Poikien puheissa Pian ylpeys alkoi kaivella nuorten riiaajien itsetuntoa. Yksi kavereista kertoi jopa saaneensa pakit pyydettyään Piaa tanssin pyörteisiin.

Jupina jatkui.

Piasta puhuttiin Rehtorin luisevana Sallina, joka oli 1960-luvulla tehty suomennos Little Richardsin biisistä Long Tall Sally.

Pia ja Kari vuonna 2001.­

Pojat päättivät opettaa Pian tavoille. Suunnitelman keksijää ei tiedetä, mutta strategia oli selvä: pojat hakisivat vuoronperään Pia tanssiin ja jokainen jättäisi jortsun kesken ja Pian yksin tanssilattialle.

Nöyrtyä piti. Tuli se sitten vaikka Pian itkuna.

Ensimmäinen hakija oli tietenkin Kari. Pia lähti mielellään tanssiin komean laulajapojan kanssa.

Kari veti jiveä kuin vanha tekijä, ja kun biisi oli puolivälissä Kari lopetti. Tuumasi vielä Pialle, että ethän sinä osaa edes jammailla. Kari marssi pois.

Pia nolostui ja hölmistyi. Kari taasen oli poikajoukon sankari ja ansaitsi olalle taputtelut.

Vaikka Pia oli nolattu, hän lähti seuraavan hakijan mukaan. Tämäpä ei jättänytkään tanssia kesken. Eikä jättänyt kukaan muukaan Karin porukkaan kuuluneista.

Kavereiden temppu jurppi Karia. Suuhun jäi paha maku. Mutta myös kasvava mielenkiinto Piaa kohtaan. Tunne oli itse asiassa molemminpuolinen.

Kari ja Pia kohtasivat toisensa useasti kartsalla tanssien jälkeen. He eivät olleet huomaavinaankaan toisiaan.

Tilanne muuttui syyskuussa Lyseon tanssiaisissa. Kari pyysi Piaa kanssaan ulos tupakalle. Pialle ei nortti maistunut.

– Lähe sitten kahtomaan kun minä poltan, Kari ehdotti.

Ja Pia lähti.

Kari pääsi saatille. Aaron Grillillä Kari tarjosi Pialle taskurahoillaan parit nakit. Rahaa jäi vielä taskuun. Niillä hiluilla hän maksoi Pian taksikyydin.

Herrasmies taittoi itse jalkapatikassa kymmenen kilometrin matkan rehtorin asunnolta kotiinsa.

Kari ja Pia laskivat liittonsa alkaneen tuosta illasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?