Uutuuskirja paljastaa Kari Tapion piinaavan mustasukkaisuuden: Varjosti vaimoa kaupungilla, syöksyi hammaslääkäriin raivoamaan, epäili suhteesta Julio Iglesiakseen... - Musiikki - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja paljastaa Kari Tapion piinaavan mustasukkaisuuden: Varjosti vaimoa kaupungilla, syöksyi hammaslääkäriin raivoamaan, epäili suhteesta Julio Iglesiakseen...

Antti Heikkisen Kari Tapio, Elämä -teoksen mukaan laulajan mustasukkaisuus asettui vasta hänen viimeisinä elinvuosinaan.

Pia ja Kari vuonna 2001.­

22.9. 6:00

Kari Tapio ja Brita ”Pia” Viheriävaara ehtivät kulkea yhtä matkaa 46 vuotta.

Parin suhteen katsotaan alkaneen 19. syyskuuta vuonna 1964 Pieksämäen lyseolla järjestetyistä konventtitansseista.

Kari Tapio oli mustasukkainen Piasta heti alusta lähtien. Jopa niin mustasukkainen, ettei aluksi ottanut Piaa mukaan edes omien kavereidensa sakkiin. Kari pelkäsi Pian iskevän silmänsä johonkuhun muuhun nuoreen mieheen.

Asia paljastuu kirjailija Antti Heikkisen tuoreesta kirjasta Kari Tapio, Elämä (WSOY), jota varten hän on saanut tutkittavakseen Kari Tapion perheen yksityisen arkiston: valokuvat, muistiinpanot ja kirjeenvaihdon. Hän on myös haastatellut kirjaan tunnettuja viihde­alan ammattilaisia ja Kari Tapion lähipiiriä.

Kirjan mukaan Karin mustasukkaisuudelle voi olla monta syytä.

Yksi vanha lehtihaastattelu sivuaa aihetta. Kari Tapio kertoi siinä seurustelleensa ennen Piaa tytön kanssa, johon oli hyvin rakastunut. Tyttö jätti Karin toisen takia. Ero mursi nuoren laulajapojan, joka vannoi alkavansa yksinäiseksi preeriasudeksi.

Tai sitten mustasukkaisuus oli yksi Kari Tapion persoonan hankalammista puolista, kirjailija Heikkinen epäilee teoksessaan.

Pian pari sai lapsia. Perheeseen syntyi kolme poikaa: Jiri, Jani ja Joona. Pia jäi kotiäidiksi Karin keikkaillessa.

Keikoilta piti soitella tarkistussoittoja kotiin. Karin kanssa 1970–80-luvuilla kiertäneet muusikot todistivat useaan otteeseen, kuinka Kari purki heille pahaa oloaan puhelujen jälkeen: ”Perkele, onko Pialla joku toinen?”

Kun Pia kävi kaupungilla, Kari saattoi ampaista perään ja varjostaa vaimoaan yksityisetsivän lailla. Koskaan hän ei löytänyt Piaa toisen miehen kainalosta.

Kari ja Pia sellaisina, kuin pieksämäkeläiset heidät muistavat.­

Täysin neljän seinän sisälle lastensa kanssa Pia ei jäänyt. Kun toinen poika varttui, Pia päätti rakentaa itselleen oman elämän ja kouluttautui hammashoitajaksi.

Kun vaimo ei viettänytkään kaikkia päiviä kotona lasten kanssa, Karin mielessä alkoi taas lipua synkkiä pilviä. Hän oli varma, että Pia huseerasi toisten miesten kanssa.

Pahimmillaan Kari ilmestyi hammashoitolaan, jossa Pia työskenteli ja suolsi epäilynsä julki sekä hammaslääkärin että suu auki hoitotuolissa maanneen potilaan kuullen.

Kari elvytti myös uudelleen vanhan harrastuksensa, vaimonsa kyttäämisen. Koskaan hän ei löytänyt todisteita uskottomuudesta.

Itse asiassa Pian olisi pitänyt tuntea mustasukkaisuutta, sillä rehellisyydenpuuskissaan ja morkkiksissaan Kari tuli tunnustaneeksi jonkun syrjähypyistään.

Mustasukkaisuuden kaudet tulivat ja menivät.

Kun tilanne oli oikein paha, Karin Jaakko-isä saapui Savosta puhumaan pojalleen järkeä päähän.

Isä ja poika kävivät asiat läpi, missäpä muualla kuin saunanlauteilla.

Kari avautui, isä kuunteli. Nyt oltiin selvinpäin ja puhuttiin kuin mies miehelle.

Isä kuunteli poikansa murheita ja tuumasi sitten, että ”tämän kannattaisi heittää joutava hölmyäminen pois”.

– Toista ihmistä ei voinut omistaa. Jos Pia lähtisi jonkun mukaan, ei Kari voisi nostaa kättään vastaan – minkä tunteille mahtoi, isä totesi kirjan mukaan löylyä lyödessään.

Isä muistutti myös, että hän ihmetteli miniän jaksamista. Kotirumba pyöri pitkälti Pian varassa ja olihan tällä päivätyökin. Kari kuunteli isänsä sanoja vaiti ja tilanne rauhoittui pidemmäksi aikaa.

Kari ja Pia vuonna 2008.­

Karin mustasukkaisuus sai myös surkuhupaisia piirteitä, kirjassa kerrotaan.

Espanjalainen hurmurilaulaja Julio Iglesias tuli Suomessa keikalle 1980-luvulla. Pia pääsi hänen kanssaan yhteiskuvaan.

Mustasukkaisuus kolautti taas Karia: ”Jumalauta, oliko hänen vaimollaan peliä Julio Iglesiaksen kanssa? Kyllä se kuvassa Piaa ainakin himoiten katsoi.”

Tällä kertaa Pia ei osannut kuin nauraa. Kariakin asia hymyilytti, mutta vasta myöhemmin. Kyllä hän tajusi olleensa naurettava.

Pelko Pian toisen matkaan lähtemisestä jäyti Karia kauan, oikeastaan mustasukkaisuus asettui vasta hänen viimeisinä elinvuosinaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?