Ile Vainio muistelee hetkeä, jolloin Paavo Väyrynen uhkasi haastaa Jope Ruonansuun oikeuteen - Musiikki - Ilta-Sanomat

Ile Vainio muistelee hetkeä, jolloin Paavo Väyrynen uhkasi haastaa Jope Ruonansuun oikeuteen

Ile Vainio teki Jope Ruonansuun kunniaksi järjestettyyn muistokonserttiin kappaleen, jossa muistellaan 56-vuotiaana menehtyneen viihdetaiteilijan uraa.

Ilkka Vainio esiintyi Jopen muistokonsertissa.­

19.9. 21:03

Heinäkuussa pitkän sairauden uuvuttamana edesmenneen Jope Ruonansuun ympärille kertyi vuosikymmenten varrella laajasti eri viihde- ja kulttuurialan vaikuttajia. Yksi legendaarisen imitaattorin ja laulajan parhaiten tunteista oli pitkän linjan musiikkituottaja Ilkka ”Ile” Vainio, joka vuonna 1990 bongasi Jopen talliinsa Kuopiossa järjestetyiltä huumorifestivaaleilta.

– Jope oli mahtava, kaikin puolin reilu mies. Hieman ujo ja herkkäkin, toki myöhemmin myös hyvin oman arvonsa tuntenut, Ile Vainio kertoi IS:lle Lahdessa lauantaina Lahden moottoripyörämuseossa järjestettävässä ”Aatteleppa Jope -muistokonsertissa”.

– Teimme yhteistyötä pitkälti yli kaksi vuosikymmentä. Eikä lainkaan turhaan, teimme useita kulta- ja platinalevyjä.

Vainion mukaan Jopella ei usein ollut ideoita lainkaan valmiina, kun he marssivat yhdessä levytysstudioon. Ei ollut, vaikka oli kuulemma muuta luvannut.

– Studiossa sitten ideoita vedettiin ihan hatusta, ja niitä todella riitti. Vaikka joissakin lauluissa laskettiin tiukasti herjaa erinäisistä ihmisistä, pääasiassa kaikki ottivat laulut huumorilla. Ei kuitenkaan aina, Vainio kertoo.

Pitkän linjan musiikkivaikuttaja muistaa erityisesti hetken, jolloin keskustapoliitikko Paavo Väyrynen poltti päreensä. Väyrysestä kertovassa biisissä Jope laulaa vuoteen 1982 sijoittuvasta Jalasjärviepisodista.

Päiväraha- ja asuinpaikkakiista nosti Paavo Väyrysen median ja kansan silmätikuksi, ja kohu muistetaan niin sanottuna jalasmökkikohuna. Väyrynen nosti kansanedustajien kahden asuinpaikan kuluihin myönnettyä päivärahaa, vaikka hänen katsottiin asuvan pysyvästi Helsingissä.

– Pian kappaleen ilmestymisen jälkeen Väyrysen tukena ollut aluejohtaja soitti mulle ja kysyi, että onko tuottaja Vainio puhelimessa. Vastasin, että kyllä on. Heti sen jälkeen mies huudahti, että ”oikeudessa tavataan”. Mä sitten kuittasin siihen, että ”hienoa, nähdään vaan, minä päivänä nähdään”. Tuli hiljaista, Vainio muistelee naurahdelle.

Kertaalleen Vainio sai vastaavanlaisen soiton Jorma Reiniltä, jo edesmenneeltä entiseltä valtakunnansovittelijalta. Vainio ja Jope pistivät Reinistä parastaan kappaleessa nimeltä ”Kaikki menee kun sovittelee”.

– Reini soitti ja kysyi, että onko Vainio puhelimessa. Olinhan minä. Reini huusi, että nyt sitä pojat mennään sitten oikeuteen. Haastoin hieman, että eikö biisi ollut Reinin mielestä hyvä. Reini jatkoi, että oli, oli, mutta nykyään kaikki pitää haastaa oikeuteen, niin myös teidät, Vainio selvittää.

– No, kyllä se Jorma siitä sitten rauhoittui.

”Emme ehtineet enää tavata”

Vainio oli tehnyt Jopen muistokonserttiin laulun, jonka hän oli osoittanut erityisesti viihdetaiteilijan perheelle. Enkeli Jope -laulussa Vainio tuo esiin erinäisiä muistoja Jopen uralta. Hän myös muistelee laulussa tunteikkaasti Jopen Mari-leskeä sekä tämän perhettä.

– Viimeinen puheluni Jopen kanssa koski omaa syöpääni. Hän oli nyt kesäkuussa tosi huolissaan terveydestäni, mutta mä vaan sanoin, että kaikki on hyvin. Jope oli tehnyt taulun minusta ja Veskusta (Loiri), ja mä sanoin, että mä ilman muuta ostan sen. Valitettavasti emme ehtineet enää tavata, Vainio harmitteli.

–Teimme yhteistyötä pitkälti yli kaksi vuosikymmentä. Eikä lainkaan turhaan, teimme useita kulta- ja platinalevyjä, Ile Vainio sanoo.­

Arvostettu Jope Ruonansuu kuoli syöpään kahden vuoden tiukan taistelun uuvuttamana. Myös Vainio kärsi aiemmin tänä vuonna syövästä. Leikkauksessa tuottajan paksusuolesta poistettiin ”miesten kuulan (7 kiloa) kokoinen” kasvain.

– Tällä hetkellä voin tosi hyvin, ei mitään hätää. Leikkaus onnistui hyvin, eikä uusia komplikaatioita ole ilmennyt. Olen tosi kiitollinen kaikille suomalaisille verenluovuttajille, sillä minuun on pumpattu paljon uutta verta, Vainio summasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?