Elokuvamusiikin legenda Ennio Morricone on kuollut - Musiikki - Ilta-Sanomat

Elokuvamusiikin legenda Ennio Morricone on kuollut kohtalokkaan tapaturman seurauksena

Oscar-voittaja ja elokuvamusiikin legenda Ennio Morricone on kuollut kaatumisen seurauksena.

6.7.2020 10:14

Säveltäjä Ennio Morricone on kuollut viime yönä, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Morricone menehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Roomassa tapaturman seurauksena. Ansan mukaan Morriconen reisiluu olisi katkennut hänen kaaduttuaan muutama päivä sitten.

Morricone on kenties historian merkittävin elokuvasäveltäjä, joka sai näyttävällä urallaan lukuisia henkilökohtaisia palkintoja ja tunnustuksia. Hänen musiikkiaan kuullaan myös yli 70 palkintoja voittaneella elokuvalla. Teoksiin lukeutuu muun muassa kulttielokuva Hyvät, pahat ja rumat (The Good, the Bad and the Ugly, 1966) jonka musiikkia pidetään yhtenä elokuvamusiikin historian vaikuttavimmista.

Säveltäjä on voittanut sävellyksistään lukuisia muu muassa kolme Grammy-palkintoa, kuusi Bafta-palkintoa ja kolme Golden Globe -palkintoja sekä kymmeniä alan palkintoja. Lisäksi hänen levyjään on myyty maailmalla yli 70 miljoonaa kappaletta.

Morricone oli ehdolla parhaan elokuvamusiikin Oscar-palkintoon kuusi kertaa, mutta voitti sen vasta vuonna 2016 Quentin Tarantinon ohjaamasta elokuvasta The Hateful Eight. Hän oli tuolloin historian vanhin Oscar-voittaja 88 vuoden iässä.

Ennio Morricone parhaan musiikin Oscar-palkintonsa kanssa vuonna 2016.­

Säveltäjä oli ehtinyt saada elämäntyöstään kunnia-Oscarin jo yhdeksän vuotta aikaisemmin, vuonna 2007. Hänet on nostettu myös Grammyn Hall of Fameen.

Morricone eli koko elämänsä Italiassa, eikä vakuuttavasta urastaan huolimatta halunnut koskaan muuttaa Hollywoodiin. Hänen vaimonsa Maria kirjoitti usein sanoituksia miehensä sävellyksiin. Pari oli naimisissa yli 60 vuotta ja he saivat kolme lasta.

Morricone jatkoi työtään musiikin parissa viimeiseen asti ja ryhtyi kiertämään maailmaa kapellimestarina. Italialaissäveltäjä vieraili Suomessa vielä vuonna 2016. Tuolloin 88-vuotias musiikkinero esiintyi tuolloin Hartwall-arenalla marraskuussa johtaen monta sataa muusikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?