Järvenpääläismuusikko teki kappaleen seinien sisälle vetäytymisestä – biisistä tuli ajankohtaisempi kuin tekijä osasi aavistaa - Musiikki - Ilta-Sanomat

Järvenpääläismuusikko teki kappaleen seinien sisälle vetäytymisestä – biisistä tuli ajankohtaisempi kuin tekijä osasi aavistaa

Herkkähepun tuotannossa urbaanin musiikin elementit yhdistyvät poppiin ja rockiin.

Julkaistu: 27.5. 20:27

Neljän seinän sisään -single kertoo ihmisen mahdollisuudesta tehdä matka itseensä – vaikka kiireisenä perjantai-iltana.

Herkkäheppu eli Juha Leonard Pälve on oululaissyntyinen, nyt Järvenpäässä asuva ja Helsingissä vaikuttava laulaja-lauluntekijä.

Neljän seinän sisään -biisin tekstiin ja sen tunnelmaan Juha kertoo saaneensa inspiraatiota kuvataiteesta. Tarkemmin Vincent Van Goghin maalauksesta Tähtikirkas yö.

Taiteilijan alkuperäisteoksessa avautuu ikkunanäkymä yön varjojen ja tumman vuoriston saartamaan kaupunkiin.

Vastakohtana pimeän yön sävyille teoksessa toimivat kodit ja taivaan pilke, jotka kajastavat lämmintä valoa.

– Biisin tekovaiheessa tunsin oloni erityisen turvalliseksi omassa kodissani. Ikään kuin olisin ollut piilossa maailmalta, jolta en kaivannut siinä kohtaa yhtään mitään, hän kertoo.

– Mahdollisuuksia perjantai-illan rientoihin olisi kyllä tuolloin ollut tarjolla. 2010-luvun alkupuolella Juha kertoo eläneensä aktiivista opiskelija-elämää.

– Biisi on saanut syntytarinansa jo reilusti ennen korona-aikaa, mutta sen teemasta tuli kuitenkin ajankohtaisempi kuin kuin kukaan olisi pysynyt kuvittelemaan.

Maailma on muuttunut meille kaikille erilaiseksi. Joku pysyy eristyksissä vapaaehtoisesti, toiselle se on taas haastavampaa.

– Itse asiassa tuottajani vaimo löysi kappaleen pöytälaatikosta. Maaliskuun puolessa välissä hän oli nostanut esiin, että eikös tässä ajassa kappale saa aivan uudenlaisen merkityksen?

– Matin ja Tepon vuonna 1986 lanseerama sananparsi ”kaiken takana on nainen'” pysyy voimassa, vaikka maailma sen ympärillä on totisesti muuttunut, Herkkäheppu vitsailee.

Juha nostaa esiin kesän merkityksen suomalaisille.

– Onneksi kesä on jo vahvasti läsnä ja se tuo paljon toivoa kaiken keskelle. Toivottavasti luonnon herääminen tuo ihmisiin iloa, eloa ja toiveikkuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?