Jättilasku tulossa: korona kurittaa kotimaista musiikkialaa ankaralla kädellä – miten käy kesäfestareille?

Hallitukselle lähetetty laskelma kevyen musiikin koronatappioista: pahimmillaan 75 miljoonaa euroa!

Ruisrockin kaltaisten jättifestivaalien tappiot voivat nousta miljooniin.

8.4.2020 7:05

Hallituksen ministerit ovat saaneet suomalaiselta musiikkiyhteisöltä mielenkiintoista sähköpostia. Koronaepidemian populaarimusiikin artisteille ja bändeille aiheuttamista taloudellisista tappioista on nyt tehty tarkat laskelmat, ja ne on lähetetty hallitukselle pian alkavaa kehysriihiä silmällä pitäen.

IS sai nähtäväkseen nämä laskemat, eikä johtopäätöksestä ole kahta kysymystäkään: lasku on järisyttävä!

Kevään tapahtumat ja keikat on peruttu varmasti toukokuun loppuun asti, ja jo ne syövät alan keikkaliksoja noin 20 miljoonalla eurolla.

Kesän osalta (1.6.–31.8.) liksamenetykset saattavat olla bruttona yhteensä 55 miljoonaa euroa, ja tästä katteen osuus olisi noin 30,3 miljoonaa euroa. Bruton ja katteen erotus kattaa mm. bändien työntekijät ja alihankkijat.

Nyt jo kesä- ja heinäkuulta on peruuntumassa noin 50 prosenttia valmiiksi sovituista keikkasopimuksista, mikä tarkoittaa yli 15 miljoonan euron kateosuutta. Laskelma sisältää siis koko populaarimusiikin kentän, mutta ei esimerkiksi orkesteri- ja oopperatahoja, ei ylipäätään julkista tukea nauttivia.

– Lisäksi tapahtumajärjestäjien ja heidän alihankkijoidensa tappiot ovat taatusti valtavat. Laskelma ei perustu arvioon, vaan faktaan – tämän genren jo allekirjoitettuihin keikkasopimuksiin, korostaa selvitystä tekemässä ollut arvostettu suomalaismuusikko, joka haluaa esiintyä tässä yhteydessä anonyymisti.

– Ja jos siis kesä räjähtää kokonaan käsiin, menetykset ovat yhteensä noin 75 miljoonaa euroa. Jos taas päästään hommiin 1. elokuuta, niin tällä tietoa noin puolet kesäksi sovituista keikoista voidaan vetää joko suunnitellusti tai siirretyllä aikataululla.

”Raju on koronan aiheuttama isku”

Musiikkialan intressit liittyvät hallituksen erinäisiin tukipaketteihin, joista myös se haluaa osansa. Koska kaikki yleisötapahtumat kiellettiin viranomaispäätöksellä, ala toivoo katemenetysten korvaamista keskeytysturvaperiaatteella.

– En ole tästä tarkasta laskelmasta tietoinen, mutta pitänee paikkaansa. Raju on koronan aiheuttama isku, mutta niinhän se on miltei kaikille muillakin aloilla, yli 40 vuotta suosittuna pysyneen Eppu Normaali -yhtyeen keulahahmo Martti Syrjä sanoo.

– Toivoa sopii, että myös musiikkialan hätää kuunnellaan yhdenvertaisuusperiaatteen nimissä.

Martti Syrjä.

Niin ikään yli 40 vuotta keikkailleen Popedan kitaristi Costello Hautamäki on lentää puhelimessa takamuksilleen, kun hän kuulee IS:ltä tarkasta laskelmasta.

– Ai saakeli! Huh… Kyllä on hurja summa, mutta taatusti totta! Costello huudahtaa.

– Usein ajatellaan, että artisti on bisneksenä joku yksittäinen henkilö, vaikka todellisuudessa jokaisen artistin taustalta löytyy iso määrä mm. tekniikan työntekijöitä ja roudareita. Tämä on kova kolaus myös heille.

Costello Hautamäki.

Huhtikuu ratkaisee kesän festareiden kohtalon

Legendaarisen Ruisrockin isäntä, kokenut tapahtumajärjestäjä Juhani Merimaa arvioi, että huhtikuu on ratkaiseva kuukausi kesän keikkojen suhteen. Esimerkiksi Ruisrockin kohtalo ratkeaa silloin.

– Yksittäisen ison kesäfestivaalin pelkät lippumenetykset voivat olla useita miljoonia euroja, puhumattakaan erilaisista kerrannaisvaikutuksista. Tapahtumat, joille ei ole kertynyt puskuria, ovat lirissä, Merimaa sanoo.

– Ruisrockilla on kymmenen miljoonan euron liikevaihto, ja siitä jo lähes miljoona euroa on kulutettu.

Juhani Merimaa.

Myös monet kuluttajat harmittelevat tilannetta, koska erityisesti kesäfestivaalien suosio on viime vuosina noussut merkittävästi. Martti Syrjä lähettää heille viestin:

– Jos haluaa kesäfestareita järjestettävän, kannattaa mennä kiireen vilkkaa ostamaan pääsylippu ennakkoon. Mikäli omaa suosikkitapahtumaa ei sitten järjestetä, järjestäjät varmasti palauttavat rahat, Syrjä näkee.

– Nimittäin jos ennakkokauppa ei käy, yhtään festaria tuskin järjestetään. Näin voi ainakin yrittää tukea musiikkialaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?