Olli Lindholmin eno ja isähahmo paljastaa ensi kertaa, mihin laulaja todella kuoli vuosi sitten – näin traaginen yö eteni

Raimo Jokisalo kertoo ensi kertaa julkisuuteen Olli Lindholmin todellisen kuolinsyyn ja sen, kuinka helmikuisen yön tapahtumat vuosi sitten etenivät.

8.2.2020 5:02

Sanat hautakivessä alkavat soida päässä: Mitä tapahtuu, jos lähden tuntemattomaan, loppuuko maailma siihen vai alkaako vaan uudestaan.

Tutut sanat.

Erityisesti kankaanpääläinen Raimo Jokisalo on kuluneen vuoden aikana hakenut mielessään vastausta tuohon Yö-yhtyeen Minne tuulet vie -kappaleen monimerkitykselliseen kysymykseen. Viikoittain, aina Pomarkun hautausmaalla vieraillessaan.

Raimo Jokisalo käy usein vuosi sitten menehtyneen siskonpoikansa haudalla. Ikävä on kova.

Sanat on kaiverrettu 12. helmikuuta 2019 äkillisesti kuolleen Yö-yhtyeen keulahahmon, muusikko Olli Lindholmin hautakiveen, josta Jokisalo on sittemmin pitänyt huolta kuin omasta pojastaan. Aivan kuten hän piti sisarenpojastaan Olli Lindholmista aikanaan.

– Olli oli minulle kuin oma poika. Suhteemme oli todella läheinen. Kyynel vierähtääkin silmilleni melkeinpä aina, kun vierailen täällä hautausmaalla. Ollin poismeno koskettaa edelleen syvältä, seitsenkymppinen Jokisalo sanoo.

– Käyn täällä useamman kerran viikossa. Pidän huolta Ollin haudasta ja hautakivestä ja samalla pääsen muistelemaan Ollia, jota on ollut suuri ikävä. Hän oli todella mahtava tyyppi.

IS sopi Jokisalon kanssa haastattelun Pomarkun hautausmaalle, jossa myös monet Yö-fanit ovat kynttilämäärästä päätelleen vierailleet musiikkitaivaan tähteä muistelemassa. Jokisalon rinnalla seisoo Eila-vaimo, jolla niin ikään oli läheiset välit 54-vuotiaana kuolleeseen Lindholmiin.

– Nyt kun Ollin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi, niin varmasti hänen fanejaan käy täällä taas runsaasti. Joulunakin täällä oli yhteensä 44 kynttilää, Raimo Jokisalo kertoo.

– Täällä nousee aina tunteet pintaan, Eila Jokisalo lisää.

Jokisalon kotialbumissa on Olli Lindholmin lapsuuskuva.

Eno hoiti Ollia Porissa kesällä 1965, kun tämä oli runsaan vuoden ikäinen. Lindholmin perhe asui Porissa, jossa Ollin Helmi-äidillä riitti siihen aikaan runsaasti työkiireitä. Ollin isä puolestaan kiersi jatkuvasti pitkin Suomea erilaisten rakennustöiden perässä.

– Huolehdin Ollista oikeastaan koko sen kesän, ja siinä syntyi todella vahva side häneen. Olin silloin vasta 15-vuotias, mutta ei se haitannut. Kävimme monesti hiekkalaatikolla, sitten pistin pikkumiehen päiväunille ja lauloin hänelle erilaisia tuutulauluja, Jokisalo muistelee, liikutustaan pidätellen.

 Siinä kävi niin, että Ollin aortta repesi. Ja kun aortta repeää, ei siinä käsitykseni mukaan ole paljon tehtävissä. Tämä tosiaan oli se varsinainen kuolinsyy.

Eläessään Olli Lindholm sanoi monessa yhteydessä, että hänellä oli vaikea suhde omaan isäänsä. Jokisalon kanssa hänellä synkkasi jo nuoresta pitäen, ja enosta kasvoikin hänelle eräänlainen varaisä. Raimo ja Eila toimivat Ollin Ella-tyttären kummeina.

– Ollin poismeno romahdutti aluksi maailmani. Hänen kuolemaansa oli vaikea käsittää, ja ajattelinkin ensin, että oli täytynyt sattua joku autokolari tai vastaava, Jokisalo sanoo vaimonsa nyökytellessä vieressä.

– Mutta kuolinsyy olikin sitten jotain ihan muuta. Ei siinä sitten enää ollut mitään tehtävissä.

Eila ja Raimo Jokisalo Olli Lindholmin haudalla Pomarkun hautausmaalla.

Keskustelu etenee vuoden takaisiin tapahtumiin Tampereella, missä Olli Lindholm asui elämänsä viime vuosikymmenet. Tuolloin kerrottiin, että Lindholmin äkillinen kuolema johtui sairauskohtauksesta, jonka hän oli saanut kotonaan myöhään maanantai-iltana 11. helmikuuta 2019.

– Siinä kävi niin, että Ollin aortta repesi. Ja kun aortta repeää, ei siinä käsitykseni mukaan ole paljon tehtävissä. Tämä tosiaan oli se varsinainen kuolinsyy, joka minullekin silloin jonkin aikaa kuoleman jälkeen kerrottiin, Jokisalo paljastaa.

– Kaikki tapahtui aivan yllättäen. Olli vaikutti olevan oikein hyvässä kunnossa ja hänen elämässään oli jälleen paljon iloa.

Tuolloin illalla Lindholmin Ella-tytär oli Jokisalon mukaan ollut isänsä luona, kun tämä oli yhtäkkiä alkanut valitella huonovointisuutta ja rajua rintakipua. Tytär oli hälyttänyt ambulanssin, joka oli kiirehtinyt paikalle nopeasti.

– Ambulanssissa Olli oli vielä ollut tajuissaan ja jutellutkin jotain, mutta sairaalassa selvisi, ettei tilanne ollut pelastettavissa, Jokisalo harmittelee.

Raimo Jokisalo vei suruviestin Lindholmin kuolemasta tämän yli 90-vuotiaalle Helmi-äidille. – Se oli todella kova paikka, Jokisalo tiivistää.

Lindholmin kuolema riipaisi Jokisaloa syvältä, samoin erityisesti muusikon läheisiä ja ystäviä.

Jokisalon tehtäväksi jäi kiikuttaa suruviesti Lindholmin yli 90-vuotiaalle Helmi-äidille.

– Se oli todella kova paikka, Jokisalo tiivistää.

 Olli oli niin tavattoman pedantti ja kunnianhimoinen tyyppi, ettei hän halunnut jättää mitään puolitiehen. Hän eli aina täysillä.

IS:n pyynnöstä Raimo Jokisalo kysyi Olli Lindholmin muilta omaisilta luvan siihen, että hän voi kertoa haastattelussa paitsi Ollin elämästä yleisesti, myös laulajan kuolinsyyhyn ja -hetkeen liittyvistä asioista.

Lindholm kertoi kärsineensä uniapneasta, jolla on sittemmin arveltu olleen vaikutusta hänen kuolemaansa. Lindholmilla oli suuria nukkumisvaikeuksia, ja niistä myös Jokisalo oli tietoinen.

– Poika (Olli) paineli yöt töissä ja yritti sitten päivisin jotenkin nukahtaa. Hänen rytminsä oli ihan sekaisin, yöunia kertyi liian vähän, Jokisalo tietää.

– Olli oli niin tavattoman pedantti ja kunnianhimoinen tyyppi, ettei hän halunnut jättää mitään puolitiehen. Hän eli aina täysillä. Kun välillä myös vaikeuksia riitti, stressihän siinä monesti iski. Olli sai hurjasti aikaan, mutta voi kunpa ei olisi laittanut itseään liian koville.

Raimo Jokisalo Eila-vaimonsa kanssa Pomarkun hautausmaalla.

Olli Lindholm muistetaan tavanomaisesta suomalaisesta jätkämäisyydestään. Kansanmies tiesi arvonsa, mutta halusi parrasvalojen katveessa elää hyvin arkisesti. Lindholm tykkäsi rentoutua Tampereen Kaupinojan saunassa ja viihtyi alvariinsa kuntosalilla.

– Kun Ollilla oli kesäisin vapaata, hän usein ajoi Pomarkun kesäpaikalleni, jossa sitten tykkäsimme kalastella ja paistaa makkaraa. Vetouistelu oli kesäisin yhteinen suosikkiharrastuksemme, ja muistan edelleen Ollin riemun, kun hän yhdellä sai kerralla neljä komeaa kuhaa. Niiden fileeraaminen jäi kuitenkin minulle, Raimo Jokisalo kertoo naurahdellen.

Takavuosina Jokisalo hankki Lindholmille esimerkiksi sähkökitaran ja mopedin. Vielä myöhemminkin Lindholm tunsi jonkinlaista paloa moottoripyöräilyyn.

– Minulla on kotonani edelleen 1800-kuutioinen Hondan Gold Wing, jolla Olli oli monesti lähdössä ajelemaan, mutta ei sitten kuitenkaan rohjennut – paitsi pihamaalla. Sitä vastoin 1100-kuutioisella pyörälläni Olli kävi toisinaan ajelemassa. Kerran hän kävi vuokrapyörällä jopa keikalla, mutta matkalla Jyväskylään vettä tuli kuin saavista, eikä hän enää sen jälkeen halunnut hankkia omaa pyörää. Jokisalo selvittää hymähdellen.

 Pitemmällä elämänkokemuksellani yritin monesti antaa Ollille erilaisia vinkkejä. Pitkään hän niitä kuuntelikin, mutta ei enää loppuvaiheessa.

Yö-yhtye oli Lindholmille paitsi suuri intohimo myös elämäntapa. Rakkaan bändinsä ilot ja surut hän jakoi muun muassa Jokisalon kanssa.

– Puhuimme usein Yö-yhtyeen asioista. Elämä on välillä koetellut myös itseäni, ja pitemmällä elämänkokemuksellani yritin monesti antaa Ollille erilaisia vinkkejä. Pitkään hän niitä kuuntelikin, mutta ei enää loppuvaiheessa, Jokisalo kertoo.

– Kun Yö alkoi keikkailla 1980-luvun alussa, autoin Ollia kamojen roudaamisessa. Minulla oli sellainen vanha Mosse ja peräkärry, jossa niitä kamoja sitten kuljettelin. Oli lähdettävä ajoissa ajamaan, koska Olli halusi, ettei kukaan näkisi keikkakamoja roudattavan vanhalla Mossella. Se ei kuulemma olisi näyttänyt fanien silmissä hyvältä, Jokisalo sanoo nauraen.

Lindholm kuvaili itseään usein jääräpääksi. Kovan paineen alla hän sai tukea ystäviltään, läheisiltään ja bändikavereiltaan.

– Yksi tosi kova paikka Ollille oli, kun hän erotti kaksi jäsentään yhtyeestä (Daffy Terävä ja Jukka Lewis). Tuntui, että Olli oli siitä seuranneen julkisuusrumban vuoksi henkisesti kuin löysässä hirressä.

Jääkiekon suurystävänä tunnettu Lindholm seurusteli useita vuosia Eveliina-nimisen tamperelaisnaisen kanssa, kunnes pariskunta erosi loppuvuodesta 2018. Alkuvuodesta 2019 Lindholmin elämään ilmestyi uusi nainen.

– Ihmissuhteet olivat Ollille tärkeitä. Niistä hän sai iloa, Jokisalo pohtii.

Kynttilät palavat Lindholmin sukuhaudan äärellä. Elämän arvaamattomuus on läsnä.

– Ollin kuolema tuntui koskettavan monia suomalaisia. Olen ollut hyvillä mielin siitä, että julkisuudessa Ollin kuolemaa on muisteltu kauniilla ja arvostettavalla tavalla, Jokisalo painottaa.

– Olli oli sellainen rauhaton sielu. Huojentavaa on tietää, että nyt hän on saanut rauhansa.

Olli Lindholm 19.3.1964–12.2.2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?