Suomalaiselle Vesalle esitettiin satumainen tarjous ABBAn rumpalina – miehen vastaus sai managerille luun kurkkuun: ”Olimme hurjia idealisteja”

Progejätkät eivät soita purkkaa, totesi suomalaisrumpali Vesa Aaltonen ja kieltäytyi ABBA- kiertueesta.

4.12.2019 7:13

Tuhannen taalan – tai oikeastaan paljon suuremman summan – kysymys: lähtisittekö ABBAn Australian-kiertueen taustayhtyeeksi?

Tätä tiedusteltiin ruotsalaisbändi Made In Swedenin muusikoilta vuonna 1976.

Eivät lähteneet.

Suomalaisittain asiassa on kiinnostavaa se, että bändissä soitti bassoa edesmennyt Pekka Pohjola ja rumpuja Vesa Aaltonen, joka viime viikolla julkaisi elämäkertansa Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi (Svart).

– Made In Swedenillä oli sama manageri kuin ABBAlla, Thomas Johansson. ABBA oli kasaamassa taustayhtyettä Australian-kiertuetta varten. Johansson keksi, että tossahan on valmis bändi, Aaltonen muistelee.

– Hän kysyi, haluatteko lähteä rundille Australiaan. Minä ja Pekka Pohjola kieltäydyimme. Olemme progejätkiä, emme soita purkkaa.

Kosketinsoittaja Wlodek Gulkowski oli toista mieltä.

– Wlodek sanoi, ettekö tajua, tämä on iso juttu. Ei me tajuttu, paitsi jälkeenpäin.

Palkkaneuvotteluihin asti ei edetty. Aaltonen kuitenkin kertoo, että paluumatka kiertueelta Tukholmaan olisi saanut kestää kaksi viikkoa, kulkea mitä tahansa kautta ja kaikki kulut olisi maksettu.

– Sekään ei kelvannut meille.

Ajat olivat 1970-luvulla toiset kuin nykyään. Genrerajat olivat kuin muureja, joiden ylittämistä ei katsottu hyvällä.

ABBA-tarjouksesta kieltäytymisen syynä oli se, että Made In Sweden oli maailmanluokan progebändi, josta Ruotsissa käytettiin määritelmää superyhtye.

Bändin kitaristi Georg ”Jojje” Wadenius oli soittanut amerikkalaisen Blood, Sweat and Tearsin riveissä sekä toiminut Yhdysvalloissa studiomuusikkona.

Myöhemmin Wadenius soitti Saturday Night Live -ohjelman orkesterissa ja kiertuemuusikkona muun muassa Aretha Franklinin, James Brownin, Paul Simonin ja monen muun maailmantähden taustalla.

Aaltonen oli ehtinyt nauttia progesuosiota Tasavallan Presidentti -yhtyeen riveissä. Bändi oli suosittu muun muassa Englannissa. Made In Swedenin suhteen odotukset olivat korkealla. Vuoden 1976 kokoonpano kuitenkin hajosi tehtyää yhden albumin.

ABBA-kortti olisi ehkä sittenkin kannattanut katsoa.

Autralian kiertueesta tehtiin elokuva ABBA – The Movie. Se on sittemmin saavuttanut fanien keskuudessa kulttimaineen.

Elokuva on Aaltosellekin tuttu, katsojana.

– Yhden viinilasillisen jälkeen sitä funtsaa, että tossa sitä vedettäisi. Agnetha ja Frida keikkuvat laulajina edessä ja 50 000 ihmistä huutaa suoraa huutoa. Olisi kokemuksena varmaan ollut aika makee.

Nuorena asian ajatteli toisin.

– Olimme nuoria ja hurjia idealisteja, Aaltonen nauraa 26-vuotiaan ehdottomuutta.

– Mutta ei siitä mennyt kuin pari vuotta niin soitin Suomi-iskelmää studiomuusikkona. Asenne muuttui aika nopeasti.

 

Purkalle ei sanonut Aaltonen on sittemmin rummuttanut noin 1 800 suomalaisella studioraidalla ja 1 200 karaoketaustabiisillä.

Sen lisäksi Aaltonen on soittanut 15 vuotta Vesa-Matti Loirin bändissä, monien tv-ohjelmien housebändeissä sekä ammattilaisen asenteella lukemattomissa muissa projekteissa. Nykyisin hän luotsaa omaa Vesa Aaltonen Proge Band -kokoonpanoa.

Aaltosen cv on pitkä ja komea. Olisi ABBA siellä silti hyvältä näyttänyt.

– Olisihan se ollut järjettömän hieno kokemus, mutta en kadu päätöstä. Silloin ajattelin sillä tavalla.

– Viime vuonna kävin Tukholman ABBA-museossa. Nyt minulla on valokuva, missä poseeraan ABBA-nukkejen kanssa. Laiha lohtu, mutta kuva oli pakko ottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?