Erja Lyytinen valittiin maailman parhaiden blueskitaristien joukkoon – huima sijoitus äänestyksessä - Musiikki - Ilta-Sanomat

Erja Lyytinen valittiin maailman parhaiden blueskitaristien joukkoon – huima sijoitus äänestyksessä

Erja Lyytinen äänestettiin maailman 14. parhaaksi blueskitaristiksi.

Erja Lyytinen äänestettiin maailman 14. parhaaksi blueskitaristiksi.

Julkaistu: 26.11.2019 19:10

Erja Lyytinen äänestettiin maailman parhaiden blueskitaristien joukkoon.

Maailman arvostetuimpiin kitarajulkaisuihin lukeutuva Guitar World pyysi lukijoitaan äänestämään maailman parhaat blueskitaristit järjestykseen. Äänestyksessä listattiin yhteensä 30 kitaristia.

Yli 60 000 ääntä keränneessä kyselyssä listalle kipusi myös suomalaisnimi, blueskitaristi Erja Lyytinen. Lyytinen, 43 vuotta, sijoittui äänestyksessä sijalle 14.

– Suomalainen laulaja-lauluntekijä Erja Lyytinen on yksi Euroopan johtavista blueskitaristeista. Hänen uusimmassa albumissaan Another World kuullaan myös Jennifer Battenia ja Sonny Landrethia. Albumi on jälleen todistusaineistoa Lyytisen uskomattomasta äänestä ja sävelkorvasta progressiiviselle, melodiselle rockille.

Lyytisen edelle nousi vain yksi kitaristi Yhdysvaltojen ulkopuolelta, englantilaislegenda Eric Clapton. Niin ikään Lyytisen edellä listauksessa oli vain yksi naiskitaristi, Samantha Fish.

Kuvituskuva

Äänestyksessä ensimmäiseksi tuli Joe Bonamassa, jonka kanssa myös Lyytinen on uransa aikana esiintynyt.

Erja Lyytinen julkaisi marraskuun alussa kirjan Blueskuningatar (Docendo). Mape Ollilan kirjoittamassa Lyytinen kertoo avoimesti elämästään, muun muassa äitiyden ja uran yhdistämisen haasteista.

Lyytinen kertoo kirjassa, ettei koskaan unohda hetkeä, jolloin sai tietää odottavansa kaksosia. Lasten isä on kitaristi Davide Floreno. Kaksospoikien Danten ja Massimon synnyttyä tammikuussa 2014 Lyytinen piti äitiyslomaa vain kymmenisen viikkoa, vaikka hän oli heikossa kunnossa synnytyksen jälkeen.

Lyytinen ja Floreno lähtivät kiertueelle, kun pojat olivat 2,5 kuukautta. Yrittäjänä ei ollut muuta mahdollisuutta. Lyytinen myös kaipasi soittamista. Hän tunnustaa kirjassa olleensa kovilla kaksospoikien jälkeen. Hän ei ollut koskaan aikaisemmin ennen lastensa syntymää vaihtanut edes vaippaa.

Lyytinen joutui hakemaan synnytyksen jälkeen apua fysioterapiasta vatsalihasten erkaumaan. Vatsalihasten välissä oli melkein viiden sentin aukko. Kova työtahti ja lapsiarki verottivat voimia. Davide Floreno ja Erja Lyytinen erosivat 17 vuoden yhteiselon jälkeen.

Blueskitaristi kertoi alkuvuodesta tasapainottelustaan uran ja äitiyden välillä myös Tainola Show -podcastissa.

  • Voit kuunnella jakson alla olevasta soittimesta.

Tuoreimmat osastosta