1980-luvun suosikkibändi SIG pyrkii euroviisuihin Matti Inkisen jäämistöstä löytyneellä laululla – ”Menemme voittamaan koko skaban” - Musiikki - Ilta-Sanomat

1980-luvun suosikkibändi SIG pyrkii euroviisuihin Matti Inkisen jäämistöstä löytyneellä laululla – ”Menemme voittamaan koko skaban”

Sig tekee paluuta.

4.11.2019 19:32

Takavuosien suosikkiyhtye SIG tekee tosissaan paluuta nimellä S.I.G. Bändi on vuosittain heittänyt muistelukeikan tai pari, mutta esiintyi menneenä kesänä tiiviimmin kuin kertaakaan sitten laulaja Matti Inkisen kuoleman.

Suunnitelmien vakavuudesta kertoo, että bändi pyrkii euroviisuihin laululla Aurinkoon. Biisin aihio löytyi Inkisen aikaisen bändin jäämistöstä.

– Viime kesänä treenattiin ihan hullun lailla. Ajatuksena oli tehdä uutta materiaalia syksyllä. Löysin Aurinkoon-biisin aihion ja totesin, että siitä tehdään seuraava sinkku, kosketinsoittaja Juha Oksanen kertoo.

Oksanen on SIGn perustajajäsen. Hän oli Inkisen aisapari bändin menestysvuosina. Julkaisematonta materiaalia on yhä paljon.

– Monet laulut jäivät aikoinaan syystä tai toisesta kesken. Aurinkoon-biisiä lauloimme keskenämme keikkabussissa.

1988 ja 2019 Vanhassa kuvassa Rauno Linja-aho, Ari Hemmilä, Matti Inkinen, Juha Oksanen ja Juha Merisaari. Uudessa kuvassa Juha Oksanen, Rauno Linja-aho, Japi Hauhtonen, Mercy Merisaari (takana), Jouni Salovaara ja Erkka Makkonen­

Laulusta oli tallessa vain kertosäe. Bändin uusi laulaja Japi Hauhtonen täydensi tekstin. Laulu sai uuden muodon.

Sitten Oksanen löysi Inkisen alkuperäisen sanoituksen, ja laulu palautui alkuperäiseen kuosiinsa. Sanat ovat Inkisen, sävellys Inkisen ja Oksasen, sovitus bändin.

– Tehtiin laulun kanssa monta kuukautta töitä. Tuottajaksi tuli Hannu Korkeamäki. Laulussa on sekä tuttua että uutta SIGiä. Kertosäe on erittäin tarttuva.

Viime viikolla tuli 40 vuotta siitä, kun SIG kävi ensi kerran levyttämässä. Euroviisuihin bändi ei ole aiemmin pyrkinyt. Syksyn Sävel -kisaan se osallistui 1980-luvun alussa.

– Emme päässeet loppukilpailuun. Biisi oli Älä sinä huoli. Siitä tuli hitti. Nyt haluamme revanssin, saada sekä hitin että voittaa.

Euroviisuihin pyrkiminen on sattuman summaa. Oksanen sattui kuulemaan radiosta, että Suomen karsinnan valintasysteemissä palataan kaikille avoimeen kilpailuun.

– Kerroin siitä jätkille ja teimme päätöksen, että totta hemmetissä osallistumme. Kaikki panokset siihen.

– Meillä on h..vetin hyvä biisi. Emme lähde pelleilemään. Menemme voittamaan koko skaban, Oksanen lupaa.

Odotukset ovat korkealla ja suunnitelmat tulevaisuuden suhteen muutenkin pitkällä. S.I.G työstää uusia lauluja ja ensi kesänä bändi tekee taas ahkerasti keikkaa.

Inkisen kuolemasta tuli keväällä kuluneeksi kymmenen vuotta. Tänä vuonna menehtyi bändin 1980-luvun kulta-ajan basisti Ari Hemmilä.

– Rivit harvenee, mutta matka jatkuu ja musiikki elää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?