Hevisaurus-tähti on nähnyt suomalaisperheiden karun puolen – vanhemmat huojuvat viskilasi kourassa lastentapahtumissa: ”Hyvin surullisia hetkiä”

Julkaistu:

hevisaurus
Hevisaurus-yhtye on viihdyttänyt lapsia jo kymmenen vuoden ajan. Matkalle on mahtunut mukaan ikimuistoisia kohtaamisia pienten fanien kanssa – sekä iloisia että surullisia.
– RÄYH! karjaisee hurja dinosaurus ja moshaa valtava pää ja rastatukka ilmassa villisti viuhuen.

Äänitysstudiossa Helsingissä moshaava hirmulisko on Hevisaurus-yhtyeen keulahahmo Herra Hevisaurus, joka on tuttu monille lapsiperheille. Hevisaurus on tehnyt lapsille suunnattua metallimusiikkia jo kymmenen vuoden ajan. Sen levyt ovat myyneet kultaa, platinaa ja jopa tuplaplatinaa, ja se on noteerattu myös ulkomailla.

Tuottaja Nino Laurenteen mukaan yhtyeen salaisuus on katu-uskottava, ammattimuusikoiden tekemä hevi, jonka erottaa ”aikuisten musiikista” vain biisien läksyjä, maitoa ja dinojen seikkailuja käsittelevät sanoitukset.

– Vanhemmilta on saatu paljon kiitosta siitä, että kun ajelet mökille viisi tuntia ja kuuntelet sitä yhtä biisiä koko matkan, on kiva, että se on ihan oikeaa musiikkia eikä vain satutätiä ja nokkahuilua. Meille on tärkeää, että biisit on oikeasti hyviä, Laurenne sanoo.

Hevisaurus alkoi soida lapsiperheiden autoissa toden teolla keväällä 2010, kun yhtyeen nimeä kantava musikaali rantautui Peacock-teatteriin. Musikaalin myötä viisihenkinen bändi alkoi keikkailla tiuhaan tahtiin ja nyt sen solistilla Herra Hevisauruksella on takana jo 600–700 keikkaa.

– Ensimmäiset keikat olivat sellaisia, että esiinnyimme nuorisotalolla ja lavan edessä oli teinejä rivissä. Takana oli muutama hassu aikuinen ja välissä pari kolmevuotiasta hyppi keskenään pallon kanssa. Vedimme settimme täysillä ja teinit räkivät menemään, että ”menkää vit***n siitä”. Siinä sitä sitten oltiin, että ”RÄYH, hyvä meininki”, bändin laulaja Olavi Tikka nauraa.


Nykyään Hevisauruksen keikoilla yleisössä on pääosin alle kouluikäisiä lapsia ja heidän vanhempiaan. Bändi järjestää usein konsertin jälkeen nimmarisession, joissa lapset pääsevät tapaamaan jännittäviä hirmuliskoja.

– Sieltä tulee se 500 lapsen katras jonossa tapaamaan Herra Hevisaurusta. Jotkut tosi pienet tytöt ja pojat ovat hyvin pelottomia, juoksevat suoraan reiteen kiinni, halaavat ja alkavat puhua aivan kaikesta. Toiset taas katsovat kaukaa ja jotkut rupeavat itkemään jo kymmenen metrin päässä, että ei missään nimessä mennä tuonne, Tikka sanoo.

Pienet fanit ovat usein askarrelleet vaivalla erilaisia kortteja ja lahjoja, jotka he haluavat ojentaa dinosaurusidoleilleen. Välillä lahjat sekä liikuttavat että naurattavat arkisuudellaan.

– Eilen tapaamaan tuli pieni tyttö, joka ojensi kättään ja kysyi ”Haluatko Herra Hevisaurus euron?”. Sanoin, että laita vaan ihan omaan säästöpossuusi se. Olen saanut lahjaksi myös yhden pähkinän ja yhden sipsin, joka on varoen kannettu sieltä kaukaa pussista, Tikka kertoo huvittuneena.

– Vähän aikaa sitten eteeni tuli myös suloinen, ehkä 7-vuotias tyttö ja sanoi, että ”Hei Herra Hevisaurus, muistat sä, että olen ollut vauvana sun sylissä?”. Siinä tuli tippa linssiin, että tuu tänne ja halataan. Ne on tosi makeita hetkiä.

Ilon ja innon lisäksi tapaamisissa näkee välillä myös ikävämpiä asioita. Usein ne liittyvät vanhempiin, jotka ovat joko vihaisia tai liian humalassa.

– Kaikkein pahimpia ovat ne tilanteet, joihin et voi puuttua mitenkään, mutta näet, että vanhemmat ovat jopa väkivaltaisia omaa lastaan kohtaan. Lapsia revitään ja heille huudetaan, kun he vain haluaisivat tulla tervehtimään.

– Ne ovat myös hyvin surullisia hetkiä, kun vanhemmat tulevat kuvaamaan lapsiaan viskilasi kädessä eivätkä meinaa pysyä enää edes pystyssä. Siinä on pakko vain olla tyynenä, vaikkei se tunnu kivalta. Onneksi tuollaista jengiä on vain pieni osa.

Herra Hevisauruksen eteen on osunut vuosien varrella myös hyvin koskettavia tapaamisia. Hän on vieraillut lasten syöpäosastolla tapaamassa pikkupotilaita ja järjestänyt erikoistapaamisia sairaille lapsille.

– Eräs poika oli vakavasti sairas ja teimme sellaisen keikan, että hän pääsi rullatuolilla katsomaan sen ja tapasi meidät. Kaksi päivää sen jälkeen hän kuoli. Hevisauruksen näkeminen oli hänen viimeinen toiveensa. Se jäi kyllä pysyvästi mieleen, Tikka huokaa.


Kymmenenvuotisen taipaleensa aikana Hevisaurus on valloittanut myös maailmaa. Sen levyjä on julkaistu muun muassa Argentiinassa, jossa on keikkaillut jo kuuden vuoden ajan maan oma Hevisaurus-bändi. Nyt yhtye on valloittamassa myös Saksaa, jossa julkaistaan pian bändin toinen levy ja jossa on myös oma Hevisaurus-kokoonpanonsa.

Myös alkuperäinen Hevisaurus on esiintynyt esimerkiksi Ranskassa ja Britanniassa. Pari vuotta sitten se herätti Lontoon-keikallaan runsaasti huomiota ja arvostettu Wall Street Journal -lehti teki etusivun jutun oudosta, suomalaisesta dinobändistä.

– Mikä yhdistää Iron Maidenin ja leikkitreffit? Hevisaurus, lasten hevimetallisensaatio, lehti otsikoi juttunsa.

Juhlavuottaan Hevisaurus juhlii tänä syksynä yhteiskiertueella Ti-Ti Nallen ja Kikattavan Kakkiaisen kanssa. Bändin Bändikouluun!-albumi julkaistiin perjantaina ja ensi kesänä yhtyeen saksalaisversio Heavysaurus saattaa esiintyä maailmankuulussa metallifestari Wackenissa.

– Tuolla maailmalla kuhisee ihan mukavasti. Tänä kesänä vedettiin Summer Breez -hevifestareilla ja ensi vuonna ollaan ehkä Wackenissa, tuottaja Laurenne sanoo.


Hevisauruksen Bändikoulu!-alubi julkaistiin 25.10. Yhtyeen kiertue starttaa marraskuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt