Katri Helena kohtasi tyrmistyksen takahuoneessa kesällä 2018 – ”En halunnut sen päättyvän niin”

Julkaistu:

musiikki
Katri Helena lähtee jälleen keikoille, mutta ei aio enää rääkätä itseään. – Kuuntelin sydämeni ääntä ja halusin jatkaa, ikisuosikki sanoo.
Maamme sinivalkoiseksi ääneksi kutsuttu ikisuosikki Katri Helena, 74, saapuu haastatteluun syysilman raikkaana. Energinen nainen on ehtinyt jo haravoida lehtiä ja joogata kolme varttia. Istuuduttuaan haastatteluun Katri Helena asettaa pöydälle vihreää juomaa sisältävän pullon.

Itsestään huolta pitävä artisti kertoo juoman sisältävän banaania, kaurajugurttia, palautumis- ja viherjauhoa, c-vitamiinia sekä heraproteiinia. Katri Helena kuittaa ihmettelyn toteamalla, että ihmiselle terveys on kuitenkin se ykkösjuttu. Jos sitä ei ole, ei voi pitää huolta muista – saati harjoittaa ammattiaan.

Jo pikkutytöstä iskelmälaulajan urasta haaveillut Katri Helena on kiitollinen jokaisesta 56 vuodesta, jotka hän on saanut laulaa. Hän painottaa, etteivät vuodet ole vieneet häneltä yhtään mitään, päinvastoin.

– Olen vuosien aikana saanut kumppanin ja lapseni. Vuodet ovat olleet unelmieni täyttymys. Oikeastaan urani on toteutunut suurempana kuin edes uskalsin odottaa, Katri Helena miettii.

Seesteinen ja harkitusti puhuva artisti paljastaa kuitenkin, että hänellä oli aikoinaan varasuunnitelma.

– Kauppakoulun päätyttyäni mietin, että jos en saa laulaa, haluan tehdä jotakin sellaista, missä saan olla ihmisten kanssa tekemisissä, hän muistelee.

Ja Katri Helena on saanut laulaa, niin itsensä kuin suomalaisten iloksi. Hän naurahtaa, ettei ole ikinä ajatellut edes sitä, etteikö kestäisi pitkiä automatkoja keikkapaikoille ja niistä yötä myöten kotiin.

– En ole koskaan valittanut, sillä olen kunnioittanut unelmani toteutumista ja vuosia kestänyttä uraani niin paljon, hän sanoo.


Katri joutui jättämään keikan kesken juhannuksena 2018. Hän tunnustaa kohdanneensa tuolloin pienen tyrmistyksen. Artistia hoidettiin takahuoneessa. Myöhemmin todettiinkin, että Katri Helenan kunnon palautumiseen tarvitaankin pitkä paussi.

Katri Helenan keikkatauko onkin kestänyt peräti puolitoista vuotta.

– Vaikka olin ajatellut urani jonakin päivänä päättyvän, tyrmistyin, sillä en halunnut sen päättyvän niin kuten olisi voinut 2018 käydä, hän miettii.

Katri Helena painottaa, ettei hänelle ole ollut lainkaan vaikeaa olla poissa esiintymislavoilta. Hän tajusi oikeasti tarvitsevansa paussin, mutta hänen omatuntoaan kolkutti. Katri Helena on nimittäin tunnettu vastuuntuntoisuudestaan ja siitä, ettei yleisöä saa pettää.

– Totta, minua huolestutti yleisö ja se, että ikään kuin petin heidät. Tyttäreni kuitenkin sanoivat minulle, että käytä äiti järkeäsi ja pidä tauko, Katri naurahtaa.

Katri kuunteli lapsiaan, mutta pian hän on jälleen konserttilavoilla.

– Lopettaminen kävi 2018 mielessä, mutta sitten kuuntelin sydämeni ääntä ja halusin jatkaa. Lopettamispäätöksen antavat yleisö ja terveys, hän sanoo realistisesti.

Katri Helena huomauttaa jatkavansa laulajan työtään edelleen, mutta kohtuudella. Joulukonserttien jälkeen on ensi kevääksi ja kesäksi varattu muutamia esiintymisiä ja televisiokeikkojakin on tulossa, mutta niistä hän ei hiisku.


Elämänsä aikana Katri Helena on oppinut paljon. Perheen ainoana lapsena hän kasvoi itsenäiseksi ja itsekkääksi. Vuosien varrella hän on ryhtynyt joustamaan, ymmärtämään ihmisiä uudella tavalla.

– Keikkaelämä ja perhe ovat opettaneet minut sosiaaliseksi. Olen oppinut olemaan kunnioittava toista ihmistä kohtaan, hän sanoo.

Katri Helenaa onkin kiitetty siitä, että hän huomioi ihmisiä ja esiintyessään hän on lavalla vain ja ainoastaan yleisöä varten. Laulaja osaa olla läsnä.

Kysyntää olisi, mutta nyt Katri Helena kuitenkin siis vähentää keikkojaan, joita myy edelleen hänen kalakaverinsa Tommi Liimatainen.

Managerinakin toimivan Tommin ja Katri Helenan suhteesta on kirjoitettu, mutta he itse kutsuvat toisiaan edelleen kalakavereikseen.

– On kiva, että ihmisellä on ikioma kaveri. Tapaamme usein työn ja vapaa-ajan merkeissä, mutta kalassa en viime kesänä hänen kanssaan ollut. Ei kai enempää tarvitse selittää, Katri Helena sanoo.

Tommi on vastuuntuntoinen manageri ja siksi buukannut artistilleen vain neljä joululaulukonserttia. Ensimmäinen on 27. marraskuuta Järvenpäässä ja sitten on vuorossa muun muassa Kirkkonummi ja viimeinen ilta on 12. joulukuuta Temppeliaukion kirkossa Helsingissä.

– Tommi sanoi kerran, että et sä kyllä ihan pienessä paikassa uraasi lopeta, mutta nyt joulukonserttien kanssa aloitan pikkuhiljaa keikkailun, Katri nauraa.

Jouluihmiseksi itseään tituleeraava Katri Helena toivoo lauluillaan tuovansa ihmisille rauhallisen ja lempeän mielen kaiken hektisyyden keskellä.

– Artistillakin on ajoittain kiire ja hän miettii, riittääkö hän yleisölle, Katri Helena sanoo.

Sinivalkoisen laulajattaren äänessä on uudenlaista rauhaa. Hän kertoo käyvänsä Lempeän läsnäolon kurssilla, jolla harjoitetaan mielenhallintaa, meditaatiota ja joogaa.

– Haluan oppia ohjelmoimaan aivojani, oman itseni takia. Näillä kilometreillä on hyvä olla tietoinen siitä, mitä tekee. Elämä on muuttunut ja muuttuu alati ja siksi on hyvä suhtautua lempeästi muutoksiin. Sellainen saa elämän pysymään mielekkäänä, Katri Helena on nyt oppinut.

– Kun menen ihmisten eteen, vaadin itseltäni paljon. Tätä samaa voi harjoittaa myös muiden kanssa. Yksikään ihminen ei ole vähäpätöinen, jokaisella on elämä ja jokainen on kohtaamisen arvoinen, hän jatkaa.

Miettiessään elämäänsä ja uraansa Katri Helena uskoo kaikella olleen tarkoituksensa – jokaisella keikalla, jokaisella kohtaamisella.

– Mikään kohtaaminen ei ole ollut turha, jokainen on opettanut jotakin. Minun elämässäni suurimmat rakkaudet ovat perheeni ja työni. Jotta ihminen voi tehdä rakastamaansa työtä täysillä, perheen merkitys on suuri. Perhe on ihmisen kivijalka, hän päättää.
Kaupallinen yhteistyö: Asut: Blazeri / Danjana, T-paita: Maranello, housut, koru ja saappaat: Bypias, neule: Maranello, t-paita, koru ja saappaat: Bypias, housut: Muotikuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt