IS:n ensinäyttö: muotoilija Stefan Lindfors teki musiikkivideon saamelaisbändi Soljulle - Musiikki - Ilta-Sanomat

IS:n ensinäyttö: muotoilija Stefan Lindfors teki musiikkivideon saamelaisbändi Soljulle

Solju-yhtyeen tuore musiikkivideo on nyt nähtävissä.

17.10.2019 21:09

Muotoilija Stefan Lindfors sai yhteydenoton Solju-yhtyeeltä viime vuonna. Häntä pyydettiin tekemään video Muhtumin-nimiseen biisiin.

Solju on yhtye, jossa äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman yhdistävät modernia saamelaista kulttuuria eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin. Saamen kieli ja joiku yhdistyvät Soljun musiikissa erilaisiin äänimaisemiin.

– Soljun perkussionisti Teho Majamäki kysyi, että tekisinkö heille videon, Lindfors kertoo IS:lle.

– Lupasin tehdä ja sanoin, että jos ei ole rahaa, niin teen sen ilmaiseksi. Ja sitten tehtiin.

Teho Majamäki on hyvillään Lindforsin kädenjäljestä:

– Olen tuntenut Stefanin jo kauan ja ollaan puuhattu kaikenlaista vuosien varrella. Hän sai videon kanssa vapaat kädet. Meillä oli hienoa yhteistyötä hyvässä hengessä.

Videon tekoprosessissa oli kuitenkin omat ongelmansa, jotka lykkäsivät julkaisua.

Lindfors halusi käyttää siinä kuvamateriaalia NASCAR-autojen törmäyksistä, mutta lukuisista yhteydenotoista huolimatta taiteilija ei saanut niihin lupaa.

– Siinä kohtaa video meni jäähylle ja koska emme saaneet lupia, leikkasin kaikki NASCAR-kohtaukset pois lopullisesta teoksesta.

Nyt video on valmis ja Ilta-Sanomien ensinäytössä.

Videon voi katsoa myös YouTubesta tästä linkistä.

­

Soljun laulut heijastelevat kaikuja pohjoisen Lapin traditionaalisesta elämäntavasta ja mytologiasta, ytimessään saamelainen identiteetti.

Soljun musiikki luo kuvaelmia sekä suuresta äärettömyydestä rajattomilla erämailla että käsinkoskelteltavasta intiimiydestä laavujen nuotiotulien vangitsevassa piirissä. Kuulija temmataan matkalle Euroopan pohjoiseen ääreen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?