Eppu Normaalin alastonkalenteri sai naisministerin kikattelemaan – pian bändi kutsuttiinkin päättäjän juttusille

rac

Julkaistu:

Uutuuskirja
Eppu Normaalin jäsenistä taannoin tehty alastonkalenteri ihastutti jopa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäkeä.
Suomirockin jättiläisen Eppu Normaalin yli 40-vuotisen uran varrelle mahtuu yhden jos toisenlaisia sykähdyttäviä tarinoita, ja nyt osa niistä on päätynyt kovien kansien väliin. Torstaina julkaistu Aika normaalia (Docendo) perustuu ylöjärveläisbändin kitaristin Juha Torvisen kerrontaan sekä palkitun valokuvaajan Harri Hinkan noin 20 vuoden ajalta taltioimiin Eppu-kuviin.


Uutuuskirjassa muistellaan esimerkiksi vuonna 2006 Eppu Normaalista räätälöityä Nahkakalenteria, jossa yhtyeen viisi jäsentä – Torvisen lisäksi laulaja-sanoittaja Martti Syrjä, kitaristi-säveltäjä Pantse Syrjä, rumpali Aku Syrjä ja basisti Sami Ruusukallio – poseeraavat alastomina. Tempaus päätyi tuolloin kummankin iltapäivälehden etusivulle, ja kalenterista otettu noin 2000 kappaleen painos loppui heti alkuunsa.


Torvisen mukaan uutisointi herätti kiinnostusta valtakunnan johdossa asti. Silloinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki oli esittänyt Torviselle Musiikki ja Media -tapahtuman yhteydessä välikäden kautta pyynnön tulla käymään pöydässään.

– Kuten kirjassa kirjoitan, ministerin asia oli yksinkertaisuudessaan se, että hän halusi kehua tulevaa kalenteriamme. Ministeri myös kertoi, että hän oli Brysselin koneessa kikattanut ”tyttöjen” kanssa iltapäivälehden jutulle, jossa kalenterista oli kerrottu kuvan kera, Torvinen kertoo IS:lle.


– Olihan se mahtavaa huomata, että alastonkuvamme olivat kiinnittäneet oikein naisministerin huomion, ja että tämä pyysi meitä nimenomaan välikäden kautta juttusilleen. Siinä keskustelun lomassa lupasin toimittaa ministerille yhden kalenterin omistuskirjoitusten kera, ja näin myös tapahtui. Hinkka oli tehnyt ilmeisen hyvää työtä niiden kuvien kanssa, kun ne sillä tavalla innostivat ministeriäkin, hän tokaisee hymähdellen.

Torvinen jatkaa kirjassa, että ”ministerit jos ketkä tietävät, ettei ilmaista lounasta olekaan”. Torvisen mukaan bändi käytti kalenterin myötä syntynyttä ministeriyhteyttä ”härskisti hyväkseen”.


– Järjestimme audienssin ministerin luo ajatuksena tiedustella mahdollisia vientitukia Akun Tehtaan tarjoamille palveluille. Haaveissa oli saattaa väkemme osaamista vientituotteeksi. Lehtomäki kuunteli ajatuksiamme kohteliaasti ja totesi vientitukiin kuolemattomasti: ”Eihän tästä maasta lähde keksipakettiakaan ilman vientitukea.” Vaikka ministeri suhtautui ajatuksiimme suopeasti, meille tuli selväksi, että edessä olisi pitkä ja kivikkoinen tie, joka vaatisi määrätietoista lobbausta ja toimintamme laajentamista siinä määrin, että vierailumme jäi ainoaksi, Torvinen kirjoittaa Aika normaalia -teoksessa.

– Kahvi ja pullat olivat kyllä hyviä.


Liki kaksi miljoonaa levyä myyneen Eppu Normaalin hovikuvaajana parisenkymmentä vuotta toiminut Hinkka sanoo Nahkakalenterin kuvien olleen ”iso onnistuminen”.

– Kun nakukalentereista ylipäätään puhutaan, pistäisin sen Epuista tehdyn suoraan ykkös- tai kakkoskategoriaan. Tai sanotaan niin, että se on toiseksi paras nakukalenteri koskaan, sillä ainahan voi löytyä joku parempikin, kahdesti Vuoden muotokuvaajana palkittu Hinkka leukailee kieli keskellä suuta.

Itseironia kukoistaa

Eppu Normaalin ja Harri Hinkan tiet kohtasivat 1999. Kun bändistä otettiin promokuvia Helsingissä ja Turussa järjestettyjä areenakeikkoja varten, valinta päätyi Hinkkaan. Koskaan aiemmin suomalainen artisti ei ollut järjestänyt omia areenakeikkoja.

– Sittemmin bändi ja Harri ovat joutuneet sietämään toisiaan jo hämmästyttävän pitkään, Torvinen sanoo.

– Työni on vuosien varrella muuttunut koko ajan helpommaksi ja mukavammaksi, koska yhtyeen jäsenistä on tullut itselleni kavereita. He eivät ole näiden vuosien varrella juuri miksikään edes ulkoisesti muuttuneet – ainoastaan heidän karismansa on kasvanut, Hinkka puolestaan heittää.

Kirja-idea sai Torvisen mukaan alkunsa kustantajalta. Se tilasi bändiltä ensin muistelmateostyylisen eepoksen, mutta ajatus ei Torvista ja kumppaneita miellyttänyt. Myöhemmin tunnettu kitaristi ja arvostettu valokuvaaja esittelivät kustantajalle yhteisen ideansa bändistä otettujen valokuvien hyödyntämisestä.

– Työskentelin aikanaan levy-yhtiössä, ja silloin moni bändin toimintaan liittyvä käytännön asia oli ajautunut harteilleni. Kustantajan kanssa syntyi idea, että kehittelisin tarinoita Hinkan ottamien kuvien yhteyteen. Sellaisia tarinoita, jotka tasapainottaisivat kuvia ja auttaisivat avaamaan bändin aikakausia niiden taustalla, Torvinen ruotii.

– Projekti oli siinä mielessä helppo, että kaikki kerrotut tarinat ovat tosia. Tosin nykyään mitään työtä ei saisi kutsua helpoksi ja mukavaksi, vaan trendiinhän kuuluu sanoa, että jokainen somekuvakin on ollut valtavan työn ja uhrautumisen tulos. No, kyllä minä joka tapauksessa nautin suunnattomasti.

Torvinen on aiemmin kirjoittanut lähinnä kolumneja tamperelaisiin ilmaisjakelulehtiin. Aika normaalia -kirjassa hänen tekstinsä polveilee rennonletkeästi sekä Eppujen henkselien paukuttelun että pohjalle putoamisen välillä. Itseironia kukoistaa, ja erinäisiä paljastuksiakin ilmenee. Ei tosin bändin tulevaisuuden suunnitelmista. Sellaisia kun ei ainakaan vielä ole tarjolla.

– Tämä kirja on tarkoitettu kaikille Eppu-faneille ja erityisesti huippuälykkäille ihmisille – ja siis ihan kaikille muillekin, Hinkka pyörittelee.

– Tekstiä ei sinänsä ole tarkoitettu huumoriksi, mutta joskus on tapahtunut asioita, joille on myös itse osattava nauraa, korostaa puolestaan Torvinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt