Mykistävä näky: Jari Sillanpää ilmestyi mereen riekaleisiin verhottuna – ”Nousen kuin Feeniks!”

Jari Sillanpää yllätti yleisön esiintymällä Paola Suhosen lavastamana Feeniks-lintuna merivedessä värjötellen.

Jari Sillanpää kapusi pienelle lavalle keskellä merta Paola Suhosen suunnittelemassa esiintymisasussa.

7.10.2019 6:15

Alkoiko tästä Jari Sillanpään uusi nousu?

Laulaja esiintyi perjantai Helsingin Superwood-festivaalilla. Hän lauloi pienellä, mereen kyhätyllä lavalla noin viiden metrin päästä festarin tapahtumapaikan hotelli Rantapuiston rannasta Vuosaaressa. Ympärillä oli pimennyt syysilta, meri oli rauhoittunut ja sääkin oli selkeämpi kuin muutama tunti aikaisemmin lokakuun ensimmäisen räntäsateen koetellessa pääkaupunkiseutua.

Ja tuossa pimeässä, synkän hartauden keskellä Sillanpää seisoi Paola Suhosen suunnittelemassa esiintymisasussa. Valkoisista hapsuista rakennettu luomus peitti kasvotkin, kun hän aloitti kappaleen, jonka ensimmäiset rivit tuntuivat sopivan tilanteeseen monella tavalla:

Mä vannon ja vannon ja vannon

Huomenna sekoiluni päättyy

Sinä ansaitset kultaa -jättihitti viiden vuoden takaa kertoo Saara Törmän sanoituksena katumuksesta ja lankeemuksesta.

Kun Jari Sillanpää sai vuosi elokuussa sitten kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion huumausainerikoksesta, tämäkin kappale sai monen korvissa uuden tulkinnan.

Nyt Sillanpää, 54, on rangaistuksensa kärsinyt. Superwoodin festivaaliyleisö palkitsi kappaleen aikana kasvonsa paljastaneen laulajan hurjilla suosionosoituksilla ja ”Hyvä Jari!” -huudoilla.

Tuntuuko laulajasta, että yleisö on antanut hänelle anteeksi?

Hymyilevä Jari Sillanpää suostui haastatteluun heti lavalta rantaan kahlattuaan. Valkoisen hapsuasun alla oli märkäpuku, mutta kylmä merivesi ja hyinen ilma olivat tehneet tehtävänsä: laulajan ääni oli käheä.

– Ei tässä mitään, ollaan oltu tässä rannassa muutamia tunteja. Räkä vaan lähtee liikkeelle, hän sanoi.

Hän on taipunut tulkitsijana urallaan moneen, joten esiintyminen musiikillisia raja-aitoja rikkovassa Superwoodissa sopi hänelle hyvin. Viikonloppuna Rantapuistossa esiintyivät Sillanpään lisäksi muun muassa Tuuttimörkö, Meiju Suvas, Saima-yhtye, Maarit ja Sami Hurmerinta, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan pariskuntaduo Koutaffa, Mira Luoti, Kimmo Pohjonen ja Lea Laven.

Ei ole yllättävää, että ennakkoluulottoman musiikkitapahtuman yleisö suhtautui Sillanpään erikoiseen esitykseen innostuneesti. Mutta laulaja sanoo kohdanneensa vastaavaa, hyväksyvää tunnelmaa jo aiemmin.

– Olen kesän aikana kiertänyt Suomea. On ihanaa, kun ihmiset osoittavat hyvää spiriittiä.

Mutta valkoisessa asussa esiintyminen pimeässä illassa toi mieleen langenneen enkelin. Tuntuiko tämä puhdistautumiselta – paluulta hyväksytyksi?

– Hah hah, enhän minä ole missään ollutkaan. Silloin, kun tulivat nämä uutiset (huumerikosepäilyistä), olin 30 konsertin rundilla. Se oli vaan noustava sinne lavalle. Tämä on ollut sellainen prosessi, hän kuvailee.

– Enhän minä millään tauolla ole ollut. Enkä muuttanut Espanjaan. Täällä minä olen pyörinyt ja tehnyt keikkoja.

Jari Sillanpää kapusi pienelle lavalle keskellä merta Paola Suhosen suunnittelemassa esiintymisasussa.

Ja ”pyöriminen” jatkuu. Loppuvuonna hän tekee ensin Kulku ihmisen -kiertueen, sitten joulukeikkoja Maija Hapuojan kanssa.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Sillanpää valittiin Seinäjoen Tangomarkkinoilla Tangokuninkaaksi. Voitto ja sitä seurannut Satulinna-hitti nostivat Sillanpään kerralla lamasta toipuvan Suomen suosikkilaulajaksi. Esikoislevy Jari Sillanpää on kaikkien aikojen myydyin suomalainen albumi (270 000 kappaletta, Musiikkituottajat 2013).

Sinä ansaitset kultaa -hitin sisältänyt Rakkaudella merkitty mies -albumi ja sen julkaisua seurannut 50-vuotisjuhlakonsertti Helsingin olympiastadionilla elokuussa 2015 merkitsivät uran toista huipennusta.

– Se stadionkonsertti oli kyllä tosi kiva tehdä. Tekisin mielelläni taas jotain vastaavaa. Juuri nyt mietitään, mitä keksitään 25-vuotisen uran kunniaksi, Sillanpää kertoo.

Huumetuomiosta tullut kuoppa uraan alkaa olla ohitettu, kiipeäminen kohti vanhaa huippusuosiota jatkuu.

– Nyt tuntuu tosi hyvältä, hän hymyilee.

– Mutta en tosiaan ole ollut poissa ollutkaan.

Langennut enkeli onkin siis Sillanpään mukaan Feeniks-lintu, tuo ylösnousemuksen ja kuolemattomuuden vertauskuva.

– I rise like a Phoenix, hän sanoo englanniksi – nousen kuin Feeniks-lintu.

Sitten hän hymyilee tutun hymynsä. Ja yskäisee. Kymmenasteisessa merivedessä esiintyminen vaatii veronsa Feeniks-linnultakin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?