Tehosekoitin palaa lavoille 10 vuoden jälkeen – yksi vanhoista jäsenistä ei suostunut mukaan - Musiikki - Ilta-Sanomat

Tehosekoitin palaa lavoille 10 vuoden jälkeen – yksi vanhoista jäsenistä ei suostunut mukaan

Tehosekoitin 2019 Vasemmalta Juha Kuoppala, Otto Grundström, Matti Mikkola, Tero Sundell ja Hannu Kilkki.

Tehosekoitin 2019 Vasemmalta Juha Kuoppala, Otto Grundström, Matti Mikkola, Tero Sundell ja Hannu Kilkki.

Julkaistu: 3.10.2019 6:04

Vuosituhannen vaihteen suosikkiyhtye Tehosekoitin palaa esiintymislavoille kesällä 2020.

Tehosekoitin-yhtye palaa esiintymislavoille.

Kuten IS jo elokuussa uutisoi, vuosituhannen vaihteen suosikkiyhtye tekee kesän 2020 festivaaleilla ensimmäiset keikkansa kymmeneen vuoteen.

Bändin voimakaksikko Matti Mikkola ja Otto Grundström kommentoivat paluuta IS:lle vanhaan, tulkinnanvaraiseen tyyliinsä:

– Ei me olla mitään karbonaatissa säilöttyjä hansoloja, josta suuri yleisö saa päättää näin: nyt näiden tyyppien herättämisestä seuraava saippuaooppera on niin mielenkiintoista, että julkenemme seurata sitä.

Eli tämä kitaristi-säveltäjä Mikkolan remuaaltosmainen virke tarkoittaa tätä:

– Olemme yksilöllisiä ihmisiä, joilla on vapaa tahto. Meillä on muitakin intressejä kuin joku nuoruusajan bändi. Ja tämä ei tarkoita, etteikö se bändi olisi hauskaa silloin, kun sitä päättää tehdä, hän tarkentaa – ja vaihtaa taas remuksi:

– Särkänniemen vuoristorata on kiva kokemus, mutta et sä siinä nyt herra nähköön halua kerran viikossa käydä!

Näin hurjaa menoa nähtiin Tehosekoittimen keikalla vuonna 2002.

Näin hurjaa menoa nähtiin Tehosekoittimen keikalla vuonna 2002.

Kysyntää Tehosekoittimelle olisi viime vuosina riittänyt. Kun aikalaissuosikeista ovat palanneet tuottaviin ja yleisön nostalgianälkää tyydyttäviin kesätöihin jo aiemmin muun muassa Ultra Bra, Nylon Beat ja Don Huonot, toki myös ”Tehistä” on kyselty ”joka kesäksi”.

Mutta nyt kysyntä ja tarjonta kohtasivat. ”Nyt kalenterissa oli sopiva rako” eikä ydinjäsenistä kukaan vierastanut ajatusta yhdessä soittamisesta.

Mikkolan ja Grundströmin lisäksi mukana ovat siis yhtyeen viimeinen aktiivivuosien kokoonpano, rumpalina Tero Sundell, basisti Hannu Kilkki ja kosketinsoittaja Juha Kuoppala.

– Arskaakin pyydettiin mukaan, mutta hän ei halunnut lähteä, kerrotaan yhtyeen alkukauden moottorista, kitaristi Ari Tiaisesta, joka yhtyeen jätettyään keskittyi Tehosekoitinta ja Apulantaa julkaisseen Levy-Yhtiön toimintaan sekä muun muassa Lordin managerina työskentelemiseen aina tämän vuoden 2006 euroviisuvoittoon saakka.

Mikkola on viime vuosina tullut tunnetuksi lukuisten hittien säveltäjänä. Tänä vuonna hänen kädenjälkeään on kuullut muun muassa Haloo Helsinki! -yhtyeestä sooloprojektiaan tehneen Elli Haloon Ellips-levytyksessä sekä Pyhimys & Saimaa -projektissa, jossa Mikkola myös soittaa.

Ensimmäisen kerran bändi palasi 2009. Kuva Ruisrockista.

Ensimmäisen kerran bändi palasi 2009. Kuva Ruisrockista.

Laulaja Otto sen sijaan on näkynyt julkisuudessa vähemmän.

– On koomista sanoa tätä haastattelussa, mutta mediajulkisuus oli minulle tässä vastenmielisintä jo silloin aikanaankin, Grundström naurahtaa.

– Jos vain olisi voinut tehdä musiikkia ja keikkailla, se olisi riittänyt minulle.

Ja juuri näin hän on viime vuodet tehnytkin. Esiintynyt kahden yhtyeensä God Given Assin ja Nykyajan kanssa sekä tehnyt näiden levytettyihinkin kappaleisiin sanoituksia – toisin kuin suursuosiossa paistatellut Tehosekoitin, nämä bändit toimivat kuitenkin Grundströmin mukaan ”ruohonjuuritasolla”.

– Monia musa- ja muita diggailujani yhdistää se, että aina jokin reitti niistä johtaa punkrockiin, hän miettii – ja kuvailee itseään ”tyhjäntoimittajaksi”.

Kuvituskuva

Kirjoittajana hän on kuitenkin valmistellut myös toista runoteostaan. Ensimmäinen kokoelma, Tähtiotsa, julkaistiin vuonna 2005. Uutta kokoelmaa saadaan kuulemma vielä odottaa.

– En viitsi puhua ennen kuin on uusia näyttöjä.

Tehosekoitin loppui vuonna 2004, ja Mikkola ja Grundström ovat nyt yhtä mieltä siitä, ettei niin olisi tarvinnut käydä.

– Olisimme tarvinneet sellaisen Some Kind of Monster -käsittelyn.

Tämä viittaa Metallican samannimiseen dokumenttielokuvaan, jossa koko yhtye käy läpi terapian pystyäkseen jatkamaan yhteistyötä vuosikausien paineiden alla tehdyn työn jälkeen ja jäsenten henkilökohtaisten kamppailun kanssa.

– Emme me jatkuvasti riidelleet. Mutta jokainen oli tavallaan omassa tornissaan, Grundström sanoo.

Edellisen comebackin, viisi vuotta hajoamisen jälkeen tehdyn kesän 2009 rupeaman Tehosekoitin soitti ajatellen, että tältä he kuulostaisivat, jos olisivat jatkaneet musiikintekoa eikä bändi olisikaan koskaan lopettanut.

Kuvituskuva

Nyt ei mietitä uudistumista, vaan tehdään häpeämätön nostalgiatrippi siihen, mitä Tehosekoitin oli aktiivivuosinaan.

– Olemme ansainneet sen, Mikkola sanoo.

– Kyllä siitä ihan kunnon show tulee, Grundström lupaa.

– Rokataan pöhköinä ilman, että siinä olisi mitään häpeilemistä. Sillä lailla, kun pikkupoikina oletti Kissin ja kumppaneiden tekevän.

Tuoreimmat osastosta