Kulttuurivaikuttaja Jukka Holmstedt on kuollut vain 38-vuotiaana – perusti parikymppisenä festarin, joka toi maailmantähdet Mikkeliin

Julkaistu:

suru-uutinen
Festivaalipromoottori ja kulttuurivaikuttaja Jukka Holmstedt kuoli viikonloppuna. Hänet muistetaan mikkeliläisen Jurassic Rockin perustajana.
Mikkeliläinen kulttuurivaikuttaja ja festivaalipromoottori Jukka Holmstedt on kuollut. Jurassic Rock -festivaalin perustanut Holmstedt kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Hänen ystävänsä ja pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Mikko Jokipii vahvistaa suru-uutisen Ilta-Sanomille. Holmstedtin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Holmstedt tunnettiin festivaalipromoottorina, joka toimi paitsi Jurassic Rockin, myös lukuisien muiden musiikkitapahtumien järjestäjänä. Hän aloitti promoottorin uransa liki tyhjästä parikymppisenä nuorukaisena ja järjesti sen aikana yli tuhat keikkaa.

Mikko Jokipiin kirjoittama muistokirjoitus julkaistiin maanantaina Länsi-Savossa. Siinä hän kertoo vain 38-vuotiaana kuolleen ystävänsä erityislaatuisesta luonteesta. Jokipii kertoo kirjoituksessaan, kuinka Holmstedt innostui ja tempasi mukaansa ihmisiä ja kuinka hän sai hulluiltakin kuulostavat ideat toteutettua.

Yksi ideoista oli ulkoilmafestivaalin järjestäminen Mikkelissä. Idea kuulosti Jokipiistä aluksi huonolta ja hän oli skeptinen. Suunnitelma kuitenkin toteutui ja syntyi vuonna 2007 ensi kertaa järjestetty Jurassic Rock. Festivaali oli Jokipiin mukaan aluksi ”kotikutoinen” ja otti ensimmäisenä vuonnaan taloudellisesti takkiin. Myöhemmin sen toiminta muuttui kuitenkin ammattimaiseksi.

Vain 24-vuotiaan Holmstedtin ideoimalla festivaalilla esiintyi vuosien kuluessa lukuisia maailmantähtiä. Mikkelin Visulahdessa lavalle nousivat muun muassa Nelly, Clean Bandit, Pendulum, Dewin Towsend, The Offspring, Bad Religion ja Vince Neil. Holmstedt sai houkuteltua Mikkeliin myös metallijätti System of A Downin ja jopa promoottori itse häkeltyi saavutuksesta.

– Muutama vuosi sitten jossain haastattelussa oli epärealistinen ajatusleikki jossa minulta kysyttiin, että mitkä kolme artistia valitsisin Jurassic Rockiin, jos saisin valita ihan mitä vaan. Vastasin, että Led Zeppelinin, Rage Against The Machinen ja System Of A Downin. Nyt tuntuu todella oudolta käsittää, että yksi näistä kolmesta onkin oikeasti meillä, Holmstedt kertoi IS:lle vuonna 2013.

Jokipii kertoo Länsi-Savossa, että Holmstedt oli keikkajärjestäjänä taitava, sillä hän huomasi asioita, joita muut eivät välttämättä nähneet ja järjesti monipuolisia tapahtumia. Kulttuurivaikuttajasta pitivät kaikki ja hän oli suosittu.

– Hän oli ”Mr. Mikkeli”, jonka valovoimaiseen seuraan kaikki halusivat. Oli suorastaan absurdia olla Jukan seurassa baarissa tai torilla, kun kaikki tulivat juttelemaan, Jokipii kertoo Länsi-Savossa.

Jokipii kiittelee kirjoituksessaan Holmstedtia siitä, että tämä jaksoi aina uskoa häneen – myös Jurassic Rockin vaikeampina hetkinä. Jokipii kertoo kirjoituksessaan, että kun Jurassic Rockin voittokulku hiipui, hiipui myös Holmstedt. Festivaali järjestettiin vielä viime vuonna, mutta tänä kesänä sitä ei enää juhlittu.

Jokipiin mukaan Holmstedtin viimeiset hetket olivat vaikeita.

– Jukalle tärkeimpiä olivat perhe ja ystävät. Viimeisillä metreillään Jukka ei kuitenkaan jaksanut enää pitää yllä rooliaan, vaan alkoi silmin nähden murentua, hän kirjoittaa ja jatkaa.

– Me Jukan läheisimmät haluaisimme, ettei Jukkaa muistettaisi viimeisten kuukausien ja vuosien vaikeuksista, vaan niistä asioista, jotka tekivät hänestä poikkeuksellisen. Kuka tahansa Jukan seurassa ollut tunnistaa, mitä tällä tarkoitan.
  • Alla videolla Holmstedt urastaan festarijärjestäjänä Radio Rockin haastattelussa!

Holmstedt oli tunnettu erityisesti kotiseudullaan Mikkelissä, jossa hän nousi paikalliseksi julkkikseksi. Hänet palkittiin muun muassa kaupungin vuoden yrittäjänä ja hän sai Mikkeli-palkinnon. Myöhemmin hän sai myös valtakunnallista näkyvyyttä, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui hänet itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle vuonna 2013.

Holmstedt kertoi tuolloin Ilta-Sanomille, että kutsu Tampere-talossa järjestettyyn juhlaan tuli täysin puskista.

– Tuli kyllä erittäin suurena yllätyksenä. Itselle ei tule mitään muuta syytä mieleen kuin, että henkilökohtaisen työni kautta sain kutsun. Ei minulla ole mitään poliittisia siteitäkään, Holmstedt hämmästeli IS:lle.

Hän otti juhliin mukaan avopuolisonsa ja lupasi, että presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat enemmän kuin tervetulleita Jurassic Rockiin seuraavana kesänä.

– Totta kai lähetän ensi vuonna presidenttiparille vip-liput Jurassic Rockiin, jotta tulevat sitten vastavuoroisesti vierailulle, promoottori murjaisi.

Länsi-Savon mukaan Holmstedtin muistolle järjestetään kaikille avoin tilaisuus Visulahdessa 3. lokakuuta kello 18–21.

Artikkelia muokattu klo 20:53: Poistettu maininta Avaimen Punainen Tiili -tapahtumista virheellisen tiedon vuoksi.