Reino Helismaan iskelmäklassikko nousi otsikoihin Latinalaisessa Amerikassa – polveileva tarina hämmästyttää: ”Outo suomalainen laulu”

Julkaistu:

Rakastettu iskelmä Meksikon pikajuna levytettiin vuonna 1949. Kappaleen pituus häkellyttää nyt myös Meksikossa.
Reino ”Repe” Helismaan levyttämän iskelmäklassikon Meksikon pikajunan levytyksestä on tullut kuluneeksi jo 70 vuotta. Kyseessä on rakastetun kappaleen ensimmäinen suomenkielinen levytys, josta tuli menestys.

Suomalaisten rakastama iskelmä kertoo kahden kokemattoman rosvon yrityksestä ryöstää junan ensimmäisen luokan matkustajat.

Meksikon ja Suomen etäisyys on 9 450 kilometriä, ja välissä on vieläpä valtameri. Se merkitsee sitä, että kahden maan suhteet eivät ole kaikkein läheisimmät. Siitä huolimatta asteekkien maasta seitsemän vuosikymmentä sitten tehdystä levytyksestä bandiitteineen ja haukkuvine kojootteineen on tullut osa suomalaista kansanperinnettä.

Gerhard Mohrin säveltämään, alunperin Idän pikajuna -nimiseen sävelmään perustuva kappale on pyöreiden vuosien kunniaksi noteerattu myös meksikolaisella Infobae-sivustolla, joka kertoo iskelmässä kuullun tarinan vihdoin myös espanjaksi. Artikkelissa kappaletta kuvataan ”oudoksi suomalaiseksi lauluksi Meksikon pikajunasta”.


Alkuperäinen sanoitus on Eric Plessowin käsialaa, mutta Helismaan tulkitsemassa versiossa tarina on sovitettu viime vuosisadan alun Meksikoon, jossa kerrottiin paljon juttuja bandiiteista ja maantierosvouksesta.

Meksikolaismediassa hämmästellään polveilevan tarinan sisältävän kappaleen pituutta, jolla oli alkuperäisessä versiossa pituutta peräti kuusi minuuttia. Laulun teksti oli niin pitkä, että kappale piti jakaa singlelevyn kahdelle puolelle. Viimeinen osa jää siksi usein soittamatta.

Tekstin keskiössä on kahden nuoren miehen, Pikku-Peten ja Iso-Patin, seikkailu. He astuvat junaan aikeenaan ryöstää matkustajilta arvoesineet ja siepata naiset. Asiat eivät kuitenkaan suju odotetulla tavalla, koska matkustajat estävät naisten sieppaamisen ja alkavat väitellä rosvojen kanssa.Junamatka Sierra Madren vuoriston halki kääntyy tarinan edetessä humoristiseksi. Avainrooliin nousee iäkäs vanhapiika, joka tekee kokemattoman rosvokaksikon elämästä hankalaa.

Seurauksena Pat hermostuu, kun naisen hellyydenosoitukset kiihtyvät. Hän kertoo, ettei voi vastata niihin, sillä hän on naimissa ja neljän lapsen isä, mutta tarjoaa sen sijaan kaveriaan kelpo aviomieheksi. Pete haluaa jo hypätä pois junasta kun ikäneito halaa ja pussaa häntä, mutta estely saa naisen räjähtämään kiukusta. Nainen tyrmää Peten.

Lopuksi matkustajat keräävät takaisin arvoesineensä ja rosvot päätyvät köytettyinä penkkien alle.

Meksikon pikajuna on vain yksi luku Reino ”Repe” Helismaan (1913–1965) pitkällä uralla, sillä sanoittajana ja kuplettilaulajana tunnettu mies ehti sanoittaa yli 1 500 levytettyä laulua.

Helismaan kynästä ovat lähtöisin myös ikivihreät klassikot, kuten Sinun silmiesi tähden, Hopeinen kuu, Päivänsäde ja menninkäinen sekä Kulkuri ja joutsen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt