Kolmen lapsen äiti irtisanoutui työstään ja laittoi viimeiset säästönsä yhden rohkean biisin varaan: onko Johanna Suomen Sabrina?

Johanna Kuvaja on musiikin- ja luokanopettaja, joka unohti oman laulajauransa vuosikausiksi. Sairastelu, hometalokodin menetys ja avioero herättivät kuitenkin uuteen räväkkään linjaan.

–Käytin kaikki säästöni tähän biisiin, ja jouduin elämään todella tiukasti, että rahat riittäisivät. Tiesin, että tulisin katumaan myöhemmin, jos en edes yrittäisi, Johanna Kuvaja kertoo.

10.9.2019 7:00

Jos on nähnyt italialaisen Sabrinan noin 30 vuotta vanhan hittivideon Boys, ei sitä todennäköisesti unohda.

Eikä todennäköisesti unohda tamperelaisen Johanna Kuvajan kappaletta Shower, kun sen kerran kuulee – ja näkee hänestä biisin markkinoimiseksi otetut pr-kuvat.

Paljasta pintaa riitti Sabrinalla – ja riittää nyt myös Johanna Kuvajalla. Shower-videon odotetaan valmistuvan syyskuun lopussa, se on sitten oma juttunsa.

Kuvaja on itse valinnut linjansa, julkaissut biisin oman yhtiönsä kautta ja palkannut pakettia myymään kanadalaisen managerin ja suomalaisia pr-henkilöitä. Shower-videonkin hän maksaa itse.

Ei, ei siis kannatta ajatella, että hän olisi vähäpukeisuudestaan tai Sabrina-vertauksista ahdistunut.

– Tarkoitus onkin herättää huomiota, hän ilmoittaa IS:lle.

Mutta kesti pitkään, ennen kuin Kuvaja halusi astua laulajana esille.

Johanna Kuvajan Shower-kappaleessa on näyttävä video.

Savosta suihkuun on ollut pitkä matka. Pohjois-Savon Kiuruvedellä kasvoi kanteleen soittoa harrastanut tyttö. Musiikki vei varhain. Hän opiskeli Kuopiossa konservatoriossa, mutta konserttipianistin uraa edeltänyt tuntikausien tekniikkaharjoittelu päivittäin ei kiehtonut.

– Halusin vain soittaa kaunista musiikkia, hän muistelee.

Vuosituhanteen vaihteessa hän osallistui MTV3:n Suomen tähti -kilpailuun laulajana. Ura ei kuitenkaan käynnistynyt.

Kuvaja opiskeli luokan- ja musiikinopettajaksi Savonlinnassa. Opiskeluaan hän rahoitti kiertäen esiintymässä taustanauhojen kanssa.

Valmistuttuaan hän teki koulutustaan vastaavia töitä, mutta pahaksi onnekseen homekoulussa. Homeelle altistumista tuli hänelle ja kolmelle lapselle myös kotona Pirkkalassa, ja Kuvaja menetti työkykynsä. Ääntä ei lähtenyt pitkään aikaan, oli näköhäiriöitä ja muistamattomuutta. Ennen kuin sairastelun syyksi löydettiin homealtistuminen, oireiden aiheuttajaksi epäiltiin muun muassa MS-tautia. Muistona sairastelusta on edelleen muun muassa jatkuva vasemman käden vapina.

Tie paranemiseen vaati uhrauksia: kotitalo purettiin – ja iso osa irtaimistoa valokuvista ja Kuvajan käsilaukkukokoelmasta lähtien menetettiin.

Samassa rytäkässä loppui myös 14 vuoden avioliitto. Eron harkinta-aika täyttyy marraskuussa.

– Menetimme yli miljoonaa euroa. Olimme muun muassa tehneet isoon omakotitaloon 400 000 euron remontin, Kuvaja kertoo.

– Olin katkera yhteiskunnallekin: miten näin voi käydä? Eikä kukaan korvaa mitään! Mutta sitten päätin muuttaa asennetta.

–Pitää olla tyytyväinen, että kolmen lapsen jälkeen voi vielä mennä suihkukuvaukseen, Johanna Kuvaja kertoo.

Asennemuutos näkyy ja kuuluu kappaleessa Shower.

– Pitää olla tyytyväinen, että kolmen lapsen jälkeen voi vielä mennä suihkukuvaukseen, hän huudahtaa.

Paljaan pinnan esitteleminen on siis osa Kuvajan vapautumis- ja itsenäistymisprosessia. Aiemmin, avioliitossa eläessään hän ei olisi tehnyt vastaavaa.

– Käytin kaikki säästöni tähän biisiin, ja jouduin elämään todella tiukasti, että rahat riittäisivät – menetin tosiaan kaiken omaisuuteni hometalon myötä. Nyt on paineita saada tämä biisi tuottamaan, että olisi varaa tehdä lisää biisejä, Kuvaja sanoo.

– Uskoin itseeni ja lahjoihini ja priorisoin kuluni sen mukaan. Tiesin, että tulisin katumaan myöhemmin, jos en edes yrittäisi.

Oli hän perhe-elämässäänkin ollut esillä myös muualla kuin luokkahuoneissa – mutta silloin rooli oli nimenomaan perheenäidin elämästä raportointi. Startlet Mom -blogissa hän kirjoitti äitiydestään. Instagramiin hän keräsi yli 25 000 seuraajaa.

– Olen opiskellut myös bisnestä ja markkinointia, Kuvaja sanoo syyksi siihen, että on saanut Showerin esille omien apuvoimiensa kanssa niin hyvin kuin on saanut – toistaiseksi paremmin muualla kuin Suomessa.

Kuvajan mukaan biisi on lisätty soittolistalle tuhansissa australialaisissa ostoskeskuksissa. Huomion herättäminen on alkanut myös Yhdysvalloissa, jonne Kuvaja tekee tällä viikolla kolme haastattelua. Myös radiot ovat ottaneet vihjailevan, tarttuvan kappaleen soittoon monissa maissa – Suomessa vasta muutamilla radiokanavilla.

– Suomessa on ollut vaikeampaa toistaiseksi, Kuvaja sanoo.

Ovia ulkomailla ovat avanneet kanadalaisen managerin lisäksi myös musiikilliset yhteistyökumppanit: Showerin on miksannut englantilainen Sefi Carmel, joka pitkällä urallaan on työskennellyt muun muassa David Bowien, Phil Collinsin ja Massive Attackin kanssa.

Itse kappalehan on Kuvajan itsensä kirjoittama.

Australialaisen nettitutun Skype-puhelussa esittämä ehdotus muuttui Kuvajan mielessä kappaleen kertosäkeeksi saman tien:

Woah Woah

Can I See You In The Shower?

Siis mies maapallon toisella puolella tarjoutui kuvaamaan oman suihkukäyntinsä – ja Johanna Kuvaja sanoitti tuntonsa biisiksi saman tien. Saanko nähdä sinut suihkussa? Hän naurahtaa biisinteon vaivattomuutta – koko kappale syntyi viidessä minuutissa.

– Tajusin, että juuri kukaan ei ole tehnyt sanoitusta suihkussa käymisestä. Se tuntui raikkaalta.

Siis suorastaan suihkunraikkaalta.

Kappaleiden tie suuren yleisön huomioon on pitkä ja arvaamaton. Aikanaan musiikkiuraa yrittänyt, pitkään omia keikkoja tehnyt ja laulajanurahaaveista välillä kokonaan luopunut Kuvaja on motivoitunut tämänkertaiseen ponnistukseensa monella tavalla. Hän elää kurinalaisesti – eikä videokuvauksia odottaessaan syö haastattelunkaan yhteydessä mitään, kupillinen kofeiinitonta teetä tamperelaisessa kahvilassa riittää.

– Ulkonäkö on tässä bisneksessä niin tärkeää, hän sanoo haastattelun yhteydessä useasti.

Mutta Kuvaja elää myös työteliäästi nimenomaan musiikkiinsa omistautuen: hän on jo kirjoittanut noin 30 kappaletta, joista parhaat tullaan julkaisemaan. Showerin jälkeen on näillä näkymin balladin vuoro.

Opettajan työt ovat jääneet.

– Sanoin itseni irti, koska haluan keskittyä tähän, Kuvaja sanoo.

– Mietin asennemuutosta tehdessäni, mikä on elämässä tärkeää. Huomasin haluavani tehdä musiikkia.

– En kaipaa entistä elämääni, sitä kaikkea luksusta, mitä siihen liittyi, hän toteaa.

– Eivät ne Louis Vuittonin laukut tehneet minua onnelliseksi.

Muutaman laukun hän sai sentään kuitenkin pelastettua.

– Niillä on kuitenkin uusi tehtävä: käytän laukkua mikrofonitelineenä, kun teen kotona äänityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?