Rolling Stone -lehti hehkuttaa 80-luvulla toiminutta, kemiläisten nuorten naisten hevibändiä – vertaa Björkiin ja Metallicaan

Julkaistu:

Santa Lucia
Kuka muistaa Santa Lucia -yhtyeen?
Kemistä kotoisin oleva Santa Lucia nousi julkisuuteen vuonna 1988 versioimalla Vera Teleniuksen Miljoona ruusua -hitin.

Kati Pyykön, Virpi Mattilan, Mari-Anne Mäen, Eija ”Mape” Morottajan ja Outi-Maria Kultalahden bändi julkaisi yhden pitkäsoiton, Arktista Hysteriaa vuonna 1990, mutta jo parin vuoden päästä bändi hajosi jäsenten lähdettyä opiskelemaan ympäri Suomea.

12-vuotiaiden tyttöjen vuonna 1984 perustama yhtye oli monessa mielessä kummallinen ilmestys aikansa rock-piireissä: se oli yksi ensimmäisiä suomeksi metallia levyttäneitä bändejä, minkä lisäksi sen jäsenet olivat levytyssopimuksen saadessaan 16-vuotiaita kuvia kumartelemattomia nuoria tyttöjä. Vuosina 1984 – 1992 toiminut Santa Lucia oli jo omana aikanaan poikkeus testosteronilla marinoidussa härmärockissa ja etenkin metallipiireissä.

Metallin ja punkin sekoitusta paahtanut yhtye on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, kun Turussa perustettu Svart Records julkaisee syyskuun alussa kaikki bändi levytykset ja vähiten hävettävät demot Perse palaa -kokoelmalla.


Uudelleenjulkaisun on huomannut myös arvovaltainen Rolling Stone -lehti, joka hehkuttaa sekä turkulaista levy-yhtiötä, että bändiä.

– Jos olet kuullut tästä bändistä aiemmin, etkä ole kotoisin Suomesta, niin nostamme sinulle hattua. Muille tiedoksi: tämä on todellinen herkku, lehti intoilee.

– Yhtyeen pitkät, kireät ja villin arvaamattomat biisit ovat velkaa taidemetallibändi Voivodille, mutta niitä on maustettu uudella aallolla ja proto-pop-punk-hymneillä.

– Ottakaa myös huomioon, että Santa Lucian kaikki viisi jäsentä olivat vain 12-vuotiaita kun bändi perustettiin ja vain 16-vuotiaita kun he saivat levytyssopimuksen Poko Recordsille, Rolling Stone huomauttaa.Varsinkin Perse palaa -biisi saa osakseen suitsutusta.

– Kappale kestää kuusi tiukkaa minuuttia ja se summaa miksi bändi on niin erityinen.


Lehti myös vertaa laulaja Eija ”Mape” Morottajaa nuoreen Björkiin.

Eivätkä kovat vertaukset pelkkään Björkiin jää. Lehti löytää Santa Luciasta yhtymäkohtia myös Master of Puppets -kauden Metallicaan.

– Sekä bändi, että levy-yhtiö ansaitsevat mainetta ja kunniaa tästä julkaisusta. Toivomme, että musiikki saataisiin jossain vaiheessa myös digitaaliseen muotoon. Santa Lucian soundi saattaa kuulostaa esoteeriselta (sisäpiirille tarkoitettua), mutta tunteet, joita se herättää ovat yleismaailmallisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt