Pahan kriisin läpikäynyt Liam Gallagher on muuttunut mies – Oasiksen kiukuttelevana tunnettu keulamies leperteli suomalaisyleisölle - Musiikki - Ilta-Sanomat

Pahan kriisin läpikäynyt Liam Gallagher on muuttunut mies – Oasiksen kiukuttelevana tunnettu keulamies leperteli suomalaisyleisölle

Liam Gallagher  esiintyi lauantaina ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Liam Gallagher esiintyi lauantaina ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Julkaistu: 26.8.2019 17:09

Liam Gallagher kuulostaa laulajana yhtä hyvältä kuin Oasiksen kultakaudella. Entisestä häiriköstä on tullut kohtelias, mutta särmää on yhä jäljellä, kirjoittaa musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

Liam Gallagher, 46, esiintyi lauantaina ensimmäistä kertaa Helsingissä. Aiemmat Suomen-vierailut ovat tuoneet hänet Turkuun: vuonna 2000 Oasis-solistina, kaksi vuotta sitten soolouransa alkutaipaleella.

Joku olisi voinut sanoa, että 1990-luvulla maineeseen noussut laulajapersoona tuli Suomen pääkaupunkiin auttamatta liian myöhään. Oasis ja brittipop olivat ilmiöinä kuumimmillaan yli 20 vuotta sitten.

Helsingin Kaisaniemen In The Park -konsertissa oli kuitenkin noin 6 000 ihmistä, jotka olivat toista mieltä. Heille konsertti oli vuosien ja vuosikymmenten odotusten täyttymys.

Kaisaniemessä esiintyi uudistunut Liam Gallagher.

Kaisaniemessä esiintyi uudistunut Liam Gallagher.

Jos fanit olivat etukäteen miettineet, onko Liam Gallagherin todistaminen nykyisin livenä uhka vai mahdollisuus, he kallistuivat konsertin päätteeksi taatusti jälkimmäiseen. Wonderwall, Supersonic, Morning Glory ja kaikkiaan kymmenen Oasis -biisiä ja seitsemän Gallagherin soolouran kappaletta kuulostivat siltä, mitä pitikin.

Kun näyttää Oasikselta ja kuulostaa Oasikselta, lavalla on vähintään Liam Gallagher erittäin pätevän bändin kanssa.

Mutta Liam Gallagher 2019 on kyllä eri mies kuin aikanaan. Onneksi – ehkä eniten hänelle itselleen.

Liam Gallagher opittiin 1990-luvulla tuntemaan öykkärimäisenä luonnonlapsena. Veli, kitaristi Noel Gallagher oli perustanut bändin, säveltänyt sille Beatlesin innoittamia melodisia rockbiisejä ja pyysi Liamia solistiksi. Bändistä tuli Oasis, erityisesti Britanniassa suosituin bändi sitten Beatlesin.

Menestys kihahti veljesten moppitukan alle. Lehdet ennen nettiuutisoinnin aikaa täyttyivät raporteista käytöshäiriöistä gaalailloissa, ravintoloissa, Lontoon kaduilla ja lentokoneissa – Cathay Pacific antoi Liamille jopa elinikäisen matkustuskiellon. Haastatteluissa haukuttiin kaikki muut bändit, ennen kaikkea aikalainen Blur. Coldplay teki veljesten mukaan ”musiikkia vuoteenkastelijoille”.

Ja vaikka rockin historia on täynnä bändejä, joiden vetovastuussa on keskinäisiltä väleiltään kipinöivä kaksikko, Liamin ja Noelin riitely oli historiallisen väkevää. Niin rajua, että lopulta 2009 bändi hajosi, juuri kun oli astumassa lavalle Pariisissa.

Tiettävästi veljekset eivät ole tavanneet toisiaan lainkaan kymmeneen vuoteen.

Gallagherin aiemmat Suomen-vierailut ovat tuoneet hänet Turkuun: vuonna 2000 Oasis-solistina, kaksi vuotta sitten soolouransa alkutaipaleella.

Gallagherin aiemmat Suomen-vierailut ovat tuoneet hänet Turkuun: vuonna 2000 Oasis-solistina, kaksi vuotta sitten soolouransa alkutaipaleella.

Tuore dokumenttielokuva As It Was paljastaa, että Liam Gallagher ajautui pahaan kriisiin tämän vuosikymmenen alussa. Oasiksen jälkeiseksi laastaribändiksi perustettu Beady Eye oli hajonnut, avioliitto laulaja-vaimo Nicole Appletonin kanssa ajautui vaikeuksiin ja lopulta eroon.

Laulaja oli ollut bändissä käytännössä koko aikuisikänsä – melkein saman ajan naimisissakin, Appletonin ja tätä ennen laulaja-näyttelijä Patsy Kensitin kanssa.

Elokuvassa annetaan ymmärtää, että Gallagherin elämä oli muutama vuosi sitten risteyskohdassa. Hän oli Oasiksen viime vuosina alkanut tehdä biisejä itsekin – ja nyt laulujen kirjoittaminen tavallaan pelasti hänet.

Hivenen mainoshenkisen elokuvan viesti tuntuu olevan, että vaikeuksien jälkeen uraansa jatkava Liam Gallagher on muuttunut mies. Kulmat ovat hioutuneet, vaikka särmää on toki yhä enemmän kuin monessa muussa:

– Olen kusipää, mutta en massiivinen kusipää, hän toteaa elokuvassa vapaasti suomennettuna.

Hänet nähdään poikiensa Lennonin ja Genen sekä nykyisen elämänkumppaninsa Debbien kanssa rehvakkaana, mutta lämminhenkisenä. Päihteet ovat vaihtuneet lenkkeilyyn – ja nyt laulaja osaa myös nauttia menestyksestään.

Vain velipoika Noel saa kyytiä. Hän on kuulemma se ”massiivinen kusipää”.

Kaisaniemessä esiintyi siis uudistunut Liam Gallagher. Ääni, eleet ja olemus olivat kunnossa, keski-ikäistä Gallagheria voi kuvailla ”nuorekkaaksi”. Hän edusti ihmeen ajattomasti sitä samaa brittipopin ydintä, jossa Oasis vaikutti aikoinaan – ja Liam siis monin tavoin arvaamattomampana kuin nykyisin.

Arvaamattomuudesta saatiin kuitenkin vihiä muutamassa kiukkuisessa ja vaikeaselkoisessa välispiikissä. Tai vaikka siinä, että ainakin neljästi hän spiikkasi kehut ”Nice One” – epäselväksi tosin jäi, kiittelikö hän itseään, bändiä, tulkintaa biisistä vai elokuisen kesäillan kauneutta näiden kaikkien osalta.

Sekin sitten kuultiin – kehut suomalaisyleisölle. Champagne Supernova -kappaleen kuulutuksen hän aloitti:

– Suomen ihanat ihmiset!

Vastaava lepertely olisi jäänyt 1990-luvun Liam Gallagherilta sanomatta.

Tuoreimmat osastosta