Helsinkiin saapuva Nick Cave menetti toisen kaksoispojistaan järkyttävässä tapaturmassa – nyt fanit ovat alkaneet lähestyä häntä omilla ongelmillaan

Julkaistu:

Helsingissä maanantaina ja tiistaina esiintyvä Nick Cave on surun asiantuntija.
Australialaissyntyinen Nick Cave, 61, on 1980-luvulla alkaneella urallaan tullut tunnetuksi ennen kaikkea esiintyvänä artistina ja lauluntekijänä, jonka kappaleiden aiheet kumpuavat uskonnollisesta kuvastosta, synnintunnosta, kuolemasta ja rakkaudesta. Hän on myös runoilija, romaanikirjailija, käsikirjoittaja ja satunnaishomminaan näyttelijäkin.

Viime vuosina hän on saanut kantaakseen myös epäkiitollisen tehtävän: Cave on surutyön kokemusasiantuntija.

Cave menetti neljä vuotta sitten toisen kaksospojistaan. Arthur Cave kuoli 15-vuotiaana synnyinkaupungissaan Brightonissa, Englannissa, pudottuaan kalliolta.

Isän syvää surua, menettämisen pakokauhuista tuskaa Cave käsitteli Skeleton Tree -albumillaan ja Yle Teemankin esittämässä dokumenttielokuvassa One More Time with Feeling.


Caven laulujen maailman astuttua osittain hänen todellisuuteensa hänen monet faninsa ovat alkaneet lähestyä tätä kertoen omista ongelmistaan. Samaa kokevat monet taiteilijat, joiden teoksissa koetaan ymmärtämystä ja lohtua oman elämän vastoinkäymisten äärellä.

Mutta Cave otti nämä ihmiset poikkeuksellisen vakavasti. Hän avasi kokonaisen The Red Hand Files -sivuston, jolla ihmiset saavat netissä kysyä häneltä ”mitä tahansa”.

”Välissä ei ole moderaattoria. Tämä tapahtuu suoraan sinun ja minun välillä. Katsotaan, mitä tapahtuu. Rakkautta, Nick”, hän kirjoittaa.
Kuten arvata saattaa, sivusta tuli menestys. Brittimedia Guardian kirjoitti, kuinka Cave ”näyttää uuden, lempeämmän tavan käyttää internetiä”.

Ja luontevana jatkona sivustolle Cave aloitti viime vuonna Conversations -kiertueen. Siinä hän esiintyy ilman The Bad Seeds -yhtyettään, esittää laulujaan flyygelillä itseään säestäen – ja keskustelee ihmisten kanssa.

Maanantaina ja tiistaina Suomeen saapuva kiertue on ollut menestys myös. Helsingin-konsertit Musiikkitalossa myytiin hetkessä loppuun.

Luvassa onkin varsin erikoinen kokemus: Guardianin mukaan tapahtumat ovat ”yhdistelmä intiimiä konserttia ja terapiaistuntoa”. Lavalla Caven kanssa on joukko puolikaaressa istuvia ihmisiä, jotka kertovat elämästään. Heidät on valittu yleisön joukosta – ”heillä ei ole VIP-lippuja”, Cave tähdensi Guardianin mukaan Cardiffin -konsertissa kesäkuussa.

Vaikka illan tunnelma on vakava, ja Cave tarjoaa ihmisille myötätuntoa, luvassa on myös vapauttavia naurun hetkiä. Esimerkiksi Cardiffissa parantumatonta syöpää sairastanut fani oli kertonut nukahtavansa hoitoja vastaanottaessaan usein Caven kappaleen Jubilee Street tahdissa.

Cave esitti kappaleen – ja muisti tämän fanin laulua esitellessään:

– Läpsytelkää hänet hereille!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt