Kiinnostaako tämä artisti yllättäen myös 1990-luvulla syntyneitä - ”Jäi lapsena mieleen Jyrki -tv-ohjelmasta”

Julkaistu:

Helsingin Kaisaniemessä oli 1990-luvun nuoruutta eläneiden brittipop-fanien seassa myös 1990-luvun lapsia.
– Lapsena katsoin Jyrkiä. Sieltä jäi Oasis mieleen.

Näin sanoo parikymppinen Make, joka oli saapunut Kuopiosta Helsingin Kaisaniemeen In The Park -konserttiin ikätoveriensa Innan ja Reetan sekä Jyväskylässä asuvan Jennan kanssa. Konsertin pääesiintyjä oli lauantai-iltana soolouraansa tekevä Oasis -solisti Liam Gallagher.


Oasis oli huipulla samaan aikaan, kun nuoriso-ohjelma Jyrki esitti vuosina 1995 – 2001 päivittäin musiikkivideoita. Melodista brittipoppia esittänyt Oasis erottui muussa tarjonnassa musiikillaan, mutta myös sarjakuvahahmomaisilla keulakuvillaan: Liam ja kitaristi Noel Gallagherin itsetietoinen ja hymytön olemus, vahvat kulmakarvat ja mod-tyyliset kampaukset ovat jääneet rockin historiaan siinä missä Elviksen rasvaletti, John Lennonin pyöreät silmälasit tai Ramonesin Converset.

Ja 1990-luvun lapset ovat nyt samanikäisiä kuin Gallagherit Oasiksella menestyessään.


Ilmiö on kansainvälinen, sillä tuore Liam Gallagher -dokumenttielokuva As It Was esitti Oasis -laulajan saavuttavan nuorta yleisöä niin Britanniassa, Argentiinassa kuin Japanissakin – vanhojen Oasis -fanien lisäksi.

– Isäni kuunteli Oasista, kun olin lapsi, nuori mies muistelee dokumentissa, Gallagherin nimmaria jonottaessaan, Buenos Airesissa.

Kaisaniemessä 2010-luvun nuoria näytti olevan, mutta 1990-luvulla Wonderwallit ja Supersonicit löytäneisiin brittipop -veteraaneihin verrattuna he olivat vähemmistössä.

Musiikissa ja ilmiöissä on kuitenkin voimaa, jos se kantaa lapsuudesta aikuisuuteen – omien aikalaissuosikkien läpi. Brittipopiksi aikanaan kutsuttu musiikki kuulostaa nykyisessä pop-ilmastossa melko raskaalla kädellä soitetuksi rockilta – ”poppia ”on toki Beatlesilta ja muilta vanhempien polvien brittilegendoilta lainatuissa melodioissa.


Muutamien nostalgia- tai rock-kanavilla kuultavien klassikkobiisien lisäksi Oasis - tai Liam Gallagher -kappaleet eivät myöskään pahemmin soi radioissa eikä koko musiikkityyli nauti suoratoistomaailmassa musiikkibisneksen rakenteiden tukea.

Mutta silti nuoret tuntuvat löytäneen Liam Gallagherin – tai ovat unohtamatta Oasista, lapsuuden sankareitaan.

– Brittirock on hyvää musiikkia, Inna sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt