Bitter Sweet Symphonyn tekijänoikeuksista riideltiin yli 20 vuotta – Verve tienaa vihdoin 1990-luvun jättihitistään

Julkaistu:

Rolling Stonesin kappaleesta lainattu kuuden äänen viululuuppi johti 20 vuoden tekijänoikeuskiistaan.
Isi, mitä oli brittipop?

Kysymys, johon 1990-luvun eläneet vastaavat luetellen bändejä kuten Oasis, Blur, Pulp ja Verve. Malliksi soitetaan Wonderwall, Parklife, Disco 2000 – ja Verven Bitter Sweet Symphony. Apeudessaan upea, jylhä biisi, jossa laulaja Richard Ashcroftin tumma ääni valloittaa. Biisistä jää mieleen myös luuppina kiertävä viulutausta.

Vuonna 1997 julkaistua kappaletta voi pitää Ashcroftin, 47, uran huippusaavutuksena. Uran, josta hänet palkittiin laulunkirjoittajien Ivor Novello -palkinnolla tänä vuonna.

Paitsi, että huippusaavutus oli myös kivi kengässä: Bitter Sweet Symphonyn tekijänoikeuksista riideltiin yli 20 vuotta – eikä Ashcroft tienannut biisin tekijätuloja eri lähteiden mukaan kuin kertakorvauksen tuhat Yhdysvaltain dollaria.

Kiistan peruste on kappaleen tavaramerkki, kuuden äänen viululuuppi. Se oli lainaa Rolling Stonesin kappaleesta The Last Time, tarkalleen ottaen Andrew Loog Oldhamin vuonna 1964 siitä tekemästä jousiorkesteriversiosta, jonka oli sovittanut David Whittaker.


Verve oli neuvotellut luvan viulusämpläyksen käyttöön biisin aikanaan julkaisseen Decca-levy-yhtiön kanssa, mutta ei kiistellyn Rollari-manageri Allen Kleinin kanssa. Klein omisti oikeudet kaikkiin ennen vuotta 1970 levytettyihin Stones-biiseihin. Ja kun biisi alkoi menestyä, Klein ja Rolling Stonesin voimakaksikon edunvalvojat heräsivät: niinpä biisin tekijöiksi muutettiin The Glimmer Twins, Mick JaggerKeith Richards.

Vervelle ei annettu muuta mahdollisuutta kuin luopua tekijänoikeustuloista. Vaihtoehdoksi tarjottiin vain sitä, että biisi – levyn isoin hitti – pitäisi ottaa pois Urban Hymns -albumilta ja lopettaa sen myyminen singlenä.

– Tämä onkin paras biisi, jonka Jagger ja Richards ovat kirjoittaneet 20 vuoteen, Ashcroft sanoi 1990-luvun lopulla katkerana – ja viittasi sen olevan menestyksekkäin Rollari-biisi sitten vuoden 1971 klassikon Brown Sugarin.

Tällä mentiin aina tämän vuoden toukokuuhun saakka. Silloin uutisoitiin, että Jagger ja Richards luopuvat biisin kaikista tekijänoikeustuloista. Nyt kappaleen tekijäksi merkitään Ashcroft.

– Minulla ei ole koskaan ollut henkilökohtaista riitaa Stonesin kanssa, Ashcroft kommentoi.

– He ovat aina olleet maailman paras rock’n’roll-bändi.

Viikonloppuna Ashcroft esittää Bitter Sweet Symphonyn Helsingin Kaisaniemen In The Park -tapahtumassa.

Verve ja Oasis ovat hajonneet, joten Ashcroftin ja Liam Gallagherin esiintymiset ovat paras mahdollisuus päästä fiilistelemään sitä, mitä brittipop 1990-luvulla oli.

Liam Gallagherin ohjelmistosta suurin osa koostuu Oasis-klassikoista, Ashcroftilta voi odottaa samaa Verven suhteen. Muiden esiintyjien kautta voi päivittää näkemystä brittipopista. Franz Ferdinand soittanee viime vuosikymmenen hittinsä Take Me Out, Jade Bird on puolestaan vasta 21-vuotias, 2010-luvun englantilaislaulaja.

Richard Ashcroft esiintyy In The Park -tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä lauantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt