Kommentti: Teinivuosieni tragedia – manasin Elviksen kuolleeksi Paul Ankan takia

Julkaistu:

Aikana ennen nettiä menneiden vuosikymmenten tähden fanitus oli haastavaa.
Viime viikolla tuli kuluneeksi 42 vuotta siitä, kun tapoin Elviksen. Kuuntelimme illalla Paul Anka -levyjäni Tean ja Tuulin kanssa ja sanoin, että Elvis saisi kuolla viemästä huomiota Paul Ankalta.

Seuraavana päivänä radiouutisissa kerrottiin Elvis Presleyn kuolleen. Syyllisyys painoi pitkään.

Olin löytänyt 70-luvun puolivälissä, alle kymmenvuotiaana, serkun kanssa vintiltä äitiemme vanhoja levyjä, myös eepeen, jossa oli Diana. Ihastuin heti. En tiedä, oliko äiti suuri fani, ainakaan hän ei matkustanut Linnanmäen keikalle 1959, mutta minä olin.

Luokkakaverit fanittivat Bay City Rollersia, mutta oli kai jotenkin turvallisempaa ihastua hahmoon, joka oli fiktiota – yhä esiintyvän laulajan 20 vuoden takaiseen versioon. Todellakin unelmien poikaystävä.

Aikana ennen nettiä ja Googlea väärän vuosikymmenen tähden fanitus oli haastavaa. Keräsin isoon kirjekuoreen kaiken materiaalin jonka löysin, mikä ei ollut paljon. Päälähteeni oli Valitut Palat, jossa oli ollut juttu Ankasta. Suosikissa mainittiin jotain joskus. Mökillä löysin puuvajan ylisiltä elokuun 1959 Uudet Suomet, joissa oli kuin olikin parin palstan juttu Linnanmäen keikasta.

Ja kerran televisiossa näytettiin Paavo Noposen selostama uutisfilmi vierailusta. Huimalla reaktionopeudella ehdin hakea kasettimankan ja äänittää C-kasetille melkein koko selostuksen. Osaan siitä yhä pätkiä. Nykyään sen löytää parilla klikkauksella Yle Areenasta.Jossain vaiheessa vaihdoin Eppu Normaaliin ja Pelle Miljoonaan. Enää ei tarvinnut ihastua, saatoin keskittyä musiikkiin. Ei mennyt tunteisiin, kuten kuopus sanoo.

Sittemmin tietoa Paul Ankasta on alkanut tulla liikaakin. Olisin esimerkiksi voinut hyvin elää ilman tietoa, että hän on haastanut hammaslääkärinsä oikeuteen, koska hänen tekohampaansa putosivat konsertissa yleisön joukkoon.

Myös avioliittoon tosi-tv:n miljonäärivaimo Anna Ankan kanssa liittyi paljon sellaista, joka ei sovi unelmien poikaystävälle.

2000-luvulla Paul Anka on käynyt Suomessa melko taajaan, ehkä siksi että järkyttävä kakkosvaimo oli Ruotsista.

Yhdessä konsertissa Hartwall Areenalla kävin. Hän ei tohtinut enää laulaa Dianan alkua: ”I’m so young and you’re so old” vaan yhtyi hittiinsä vasta myöhemmin.

Jotenkin elämässä on käynyt niin, että minulla ja Paul Ankalla on samanikäiset kuopukset. Minulla ei ole tekohampaita. Kuopus kävi fanittamassa Ed Sheerania.