Tasan 60 vuotta sitten Suomessa nähtiin ensi kertaa maailmantähti – Paul Anka sai aikaan joukkohysterian Linnanmäellä

Julkaistu:

14-vuotias Tarja pääsi Paul Ankan kainaloon ja pussattavaksi, kun tämä konsertoi Helsingissä vuonna 1959.
Elokuinen ilta Linnanmäellä oli ikimuistoinen 1959.

25 000-päinen yleisö kokoontui kansainvälisen nuorisoidolin Paul Ankan konserttiin niin pitkälle kuin huvipuistoa riitti. Yleisön äänet halkoivat kesäiltaa ”kuin miljoonan tervapääskyn laulu”, kuvaili Ylen selostaja Paavo Noponen.

Anka oli itsekin teini-ikäinen, vasta 18-vuotias nuori mies, jolla oli öljytty tukka ja tumma puku.

Helsinkiläinen Tarja Kivikanta, nyt 74, oli yksi tytöistä yleisön joukossa.

14-vuotias näki idolinsa huonosti, sillä katselupaikka oli syrjäinen.

– Olimme huumassa. Ymmärrän nykynuorisoa hyvin. Vaikka nauretaan, että ne ovat hössähtäneitä, olen itse ollut ihan samanlainen, hän sanoo.


Kivikanta palasi IS:n kanssa Linnanmäelle vanhoille tapahtumapaikoille.

Tytöt olivat kuunnelleet jo useamman vuoden Ankan levyjä ja lukeneet tästä lehdistä. Ja nyt hän oli täällä, Suomen historian ensimmäinen maailmanluokan esiintyjä!

Tähti oli jakanut nimmareita väsymättä ihailijameren keskellä, mutta ystävykset eivät saaneet omia.

– Sitä sitten vähän paruttiin ja harmiteltiin.

Tarja ei vielä siinä vaiheessa arvannut, että päätyisi vielä nuorisoidolin kainaloon. Mutta siitä vähän myöhemmin.

Paul Anka oli faneilleen ihailun kohde, eräänlainen unelmien poikaystävä. Mikä tähdessä vetosi?

– Hän oli ihmisläheinen luonnonlapsi. Hänen esiintymisensä oli aitoa ja ihanaa. Tietysti ääni ja laulut koskettivat. Ne menivät meihin nuoriin tyttöihin, Tarja muistelee.

Suurien ikäluokkien sankarilla Paul Ankalla oli charmia, mutta myös musikaalista lahjakkuutta, jonka avittamana hän nousi vain parissa vuodessa maailmanmaineeseen.

Paul Anka syntyi 30. heinäkuuta 1941 Ottawassa, Kanadassa. Libanonilais-syyrialaiset vanhemmat Camelia ja Andrew omistivat ravintolan.

Paul oli energinen, tekevä ja aina menossa. Pikkupoikana hän lauloi kirkkokuorossa, pelasi jääkiekkoa, keräsi postimerkkejä ja kokosi lentokoneiden pienoismalleja.

Elämäkerrassaan hän muisteli lapsuuttaan ja nuoruuttaan pääosin hyvällä.

”Emme olleet rikkaita, mutta olimme turvallinen ja onnellinen perhe. Mutta jostain syystä ajattelin olevani ulkopuolinen.”

Nuori poika koki Ottawan myös vanhoillisena pikkukaupunkina, jossa kenestäkään ei odotettu suuria. Lähinnä hänen olisi pitänyt jatkaa perheyritystä isänsä ravintolassa.

Paul päätti jo 12-vuotiaana toisin: hän alkaisi laulajaksi ja lauluntekijäksi.

Pian hän esiintyi paikallisissa kapakoissa ja esitti idoleidensa kappaleita. Maine kiiri. Nuori mies esiintyi paikallistelevisiossa ja sai kuulla olevansa ”silmällä pidettävien” listoilla.

Kanada ja Ottawa osoittautuivat liian pieniksi ja tarjotut levytyssopimukset huonoiksi.

Piti päästä suurempiin ympyröihin. Paul halusi päästä esittämään kappaleita, joiden kirjoittamisen oli aloittanut 14-vuotiaana.


Paul oli vain 15-vuotias, kun hän lähti kesätöihin New Yorkiin. Taskussa poltti isältä saatu 500 dollaria. Työt olivat sivuseikka, sillä tärkeämpää oli katsoa, olisiko Paulista esiintyjäksi ja lauluntekijänä show-maailman suurkaupungissa.

”Olin hädin tuskin nätti ulkonäöltäni ja tuskin tarpeeksi pitkä nähdäkseni studioiden ovien yläpieliä”, hän muisteli myöhemmin kesää 1956.

Paul astui ABC-Paramount Recordsin tuottaja Don Costan ja Sam Clarken huoneeseen ja istuutui pianon taakse.

Hän soitti ja lauloi neljä kappalettaan, joiden joukossa oli Diana.

”Huone väreili vielä viimeisistä sävelistä, kun he sanoivat: ’Paul, sinun täytyy soittaa vanhemmillesi ja kertoa, että meidän on keskusteltava sopimuksestasi’.”

Vielä samana vuonna Paul nousi tähteyteen Dianalla. Laulusta tuli listaykkönen Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja ympäri Eurooppaa.

Paul Anka pohti myöhemmällä iällään hittinsä suosiota. Neljän soinnun vaihteluun perustuva kappale on universaali, mutta hän uskoo myös sanojen purreen yleisöön.

”Valjastin kappaleisiini omat teini-iän tunteeni – ja lauloin niistä toisille teineille, jotka samastuivat rakkaudenkaipuuseeni”, hän on sanonut useissa haastatteluissaan.

Tarinan mukaan Diana viittaa Paul Ankan samannimiseen lastenvahtiin, johon hän ihastui. Tarina ei pidä paikkaansa.

”Heti kun Dianasta tuli hitti, tarinat biisin synnystä alkoivat kiertää. Lehdet kertoivat kerta toisensa jälkeen, että teini-iän ihastukseni Diana Ayoub olisi ollut lapsenvahtini. Olin niin kyllästynyt kieltämään asiaa, joten annoin tarinan elää. Se oli söpö tarina, tyypillinen 1950-luvulle. Jos olet 16-vuotias poika, sinulla on nuorempi tyttöystävä. Toisin päin se on tabu.”

”Tytöt ovat teini-ikäisinä kypsempiä kuin pojat. Ja kolmen vuoden ikäero teki minun ja Dianan romanssista mahdottoman.”

Rock’n’roll oli nostattanut Yhdysvalloissa moraalipaniikin, joten Paulin taustatiimi muokkasi tästä nuhteettoman teinitähden.

Helsingin konsertissa nähtiin nuori mies, jolla ei ollut Elviksen härnääviä lanneliikkeitä ja joka käyttäytyi niin lavalla kuin uutisfilmeissä hurmaavan hillitysti.


Tarjan ja hänen ystävänsä itkusta ei ollut tulla loppua Paul Ankan konsertin jälkeen. Puuttuvat nimmarit harmittivat.

Sitten Tarjan isä puuttui asiaan.

– Isä sanoi, että jos hän järjestää asiat, loppuuko tuo vollotus. Anka asui Hotelli Vaakunassa, jonne isällä oli suhteita, Tarja muistelee.

Kaikki tapahtui nopeasti, eivätkä fanit ehtineet vaihtaa vaatteita tai ehostautua sen kummemmin.

Tarja lähti ystävänsä kanssa hotellin aulaan isän määräämänä kellonaikana ja tiedusteli henkilöä, joka ohjaisi ystävyksiä eteenpäin.

– Ja sitten likat lähti!

Hotellin edustalla parveili paljon nuoria faneja, jotka toivoivat näkevänsä vilauksen sankaristaan.

Tytöt lähettivät Paulille ruusun ja jäivät odottamaan tätä hotellin aulaan.

– Sitten hän tuli, katseli siinä ja kysyi meitä nimeltä. Sitten hän kaappasi meidät kainaloon ja antoi poskipusut kummallekin. Hän kiitti ruususta.

Paikalla oli muitakin nuoria, puvut päällä ja hienosti laittautuneina.

Otettiin ihailijakuvia. Räpsäisyhetkellä sanottiin ”cheese”.

– Hän oli juuri sellainen, kuin olin hänet kuvitellutkin, luonnollinen ja mukava. Mutta yllätyin, että hän oli niin lyhyt.


Paul Anka (167 cm) antoi nimikirjoituksen tytöille paperille ja käsivarteen.

Kättä ei pesty, vaan peseytymisen ajaksi nimmarikäsi suojattiin aina muovipussilla.

– Mietin, että olisin tatuoinut nimmarin. Mutta äiti sanoi, että mieti nyt vähän. Kun menee vuosia, voi olla, ettei se ihan hauskaa ole, Tarja muistelee.

Nimmari säilyi käsivarressa syksyn yli.

Paul Anka oli kuitenkin tosielämän poikaystävänä hyvin tyypillinen teini. Mutta kuuluisuus ja Yhdysvaltojen vanhoillinen ilmapiiri toivat seurusteluun omat haasteensa.

Ensimmäinen julkisuudessa esitelty tyttöystävä löytyi showbisneksen kautta. Annette Funicello,17, oli Mickey Mouse clubin suurin tähti ja Walt Disneyn löytö. Paul oli suhteen alkaessa 18.

Viihdemaailma sotkeutui nuorenparin elämään.

– Heillä oli tuohon aikaan tyypillinen ”Hollywood-romanssi”. Managerit ja elokuvayhtiöiden pomot orkestroivat nuorten ihmisten suhteita, joilla pystyttiin myymään oheistuotteita lapsi- ja teiniyleisölle, kertoo musiikkitieteen yliopistonlehtori Kari Kallioniemi Turun yliopistosta.

Erilaisissa yhteisesiintymisissä ja valokuvissa Paulin ja Annetten tehtävä oli näytellä söpöä, mutta hyvin puhtoista teiniparia. On vaikeaa sanoa, milloin he ovat tuote, milloin oikea pariskunta. Tai olivatko pariskunta ollenkaan.


Paul väittää elämäkerrassa, että suhde oli aito, mutta heillä oli tuskin kahdenkeskeistä aikaa. Työnantajakin halusi suojella tähteään ei-toivotulta raskaudelta, vaikka useissa idolikuvissa tytön tyyli lähestyi pin upia.

”Kaikki oli uskonnollisessa mielessä hirveän tekopyhää ja moraalisesti suojeltua”, Paul kommentoi myöhemmin elämäkerrassaan.

Myös Annetten manageriäiti piti huolen siitä, etteivät Paul ja Annette saaneet tutustua toisiinsa kahden kesken.

Kerran Paul sai kaverinsa mukaan juoneen: kaveri pelasi korttia Annetten äidin kanssa samalla, kun Paul pääsi tyttöystävänsä makuuhuoneeseen ilman valvontaa.

Perillä odotti erikoinen näky:

”Siellä oli kolmisenkymmentä pehmolelua. Isoja karhuja ja tiikereitä, jättimäisiä apinoita. Se oli uskomatonta! Jotkut niistä olivat isompia kuin minä.”

Eroa ei kuitenkaan voinut välttää, sillä Annette halusi pian naimisiin perinteisin menoin, Paul taas halusi seikkailla. Annette meni 1965 naimisiin Paulin keikkamyyjän Jack Gilardin kanssa.

Rakkauslaulujen mestari löysi rakkauden Puerto Ricosta 1961.

Paul näki yökerhossa pitkän pöydän päässä parinkymmenen henkilön seurueen, johon lukeutui kaunis vaalea malli.

”Seuraavana päivänä aloin etsiä häntä. Minun piti löytää hänet. Etsintöihin meni kolme päivää”, Paul kertoo elämäkerrassaan.

Anne De Zogheb oli libanonilaisen diplomaatin Charles de Zoghebin tytär, jonka Paul kutsui konserttiinsa ja aneli tätä myöhemmin kahville.

”Kysyin, mistä maasta hänen sukunimensä on peräisin. Olisitpa nähnyt naamani, kun hän kertoi olevansa libanonilainen!”

Paul pommitti Annea tapaamispyynnöillä siitä huolimatta, että tämä oli varattu. Pommitus palkittiin, sillä pariskunta alkoi pian seurustella ja meni naimisiin 1963. Paul oli 22-vuotias ja Anne 21.

Nuorena solmittu liitto oli pitkä ja kesti aina vuoteen 2001. Liitosta syntyivät tyttäret Alexandra, Anthea, Amelia, Alicia ja Amanda.


Paul ja hänen toinen vaimonsa, ruotsalainen Anna tutustuivat toisiinsa 1990-luvun lopussa ja pari sai Ethan-pojan vuonna 2005. Vuonna 2008 solmittu avioliitto oli riitaisa ja kesti vuoden.

Anna Anka antoi syyskuussa 2018 ruotsalaiselle Expressen-lehdelle haastattelun suhteestaan Paul Ankaan.

Annan mukaan hänen ex-miehensä oli uhannut häntä aseella liiton loppumetreillä.

Toisten lehtitietojen mukaan Anna oli itse parisuhteen väkivaltainen osapuoli: kerran poliisi pidätti hänet, sillä tämä oli heittänyt Paulia jääpalalla.

Elämäkerran sivuilla Paul Anka ei mainitse sanallakaan Annaa. Kuvaliitteissäkään ex-vaimoa ei näy. Paul voitti 2017 Ethan-poikansa huoltajuuden, ja poika löytyykin useasta kirjan kuvasta.

Tuoreimmista perhekuvista löytyy myös kolmas vaimo Lisa Pemberton, jonka kanssa Paul avioitui 2016.

Tarja seurasi positiivisin miettein, kun Paul Anka löysi tyttöystävän ja avioitui.

– Hyvä juttu, että löysi jonkun. Vaikka olisihan hän voinut valita silloin minut tai ystäväni, hän sanoo pilke silmäkulmassa.


Anna Ankasta Tarjalla on toinen mielipide.

– Sehän oli ihan torvinokka se nainen. Se häpäisi Paulin tv-sarjassa (Ruotsin miljonääriäidit), mollasi miestään, Tarja pahoittelee.

Tarja oli katsomassa Paul Ankaa Pori Jazzeilla 2007. Silloin tapaaminen ei kuitenkaan järjestynyt.

– Oli kuitenkin hyvä, ettemme silloin kohdanneet. Oli hyvä, että minulle jäi muistoksi tämä alkuperäinen, todella kiva kohtaaminen.

Lähde: Paul Anka with David Dalton: My Way – An Autobiography (2013)