Tekeekö Tehosekoitin paluun? Legendaarinen yhtye saatetaan nähdä keikkalavoilla ensi kesänä

Julkaistu:

suosikkibändi
Vuosituhannen vaihteen suosikkiyhtye harkitsee IS:n tietojen mukaan palaamista esiintymislavoille kesällä 2020.
Lahtelainen bändilegenda Tehosekoitin nähdään todennäköisesti esiintymislavoilla kesällä 2020. IS:n tietojen mukaan nelijäseninen yhtye harkitsee paluukeikkoja.

Tehosekoitin muistetaan muun muassa hittikappaleista Valonkantaja, Asfaltti polttaa, Pillitä Elli pillitä sekä Hetken tie on kevyt, jonka ovat yhtyeen lisäksi levyttäneet monet muutkin artistit, muun muassa Laura Närhi Vuosaari-elokuvan tunnariksi.

Tehosekoitin oli aktiivinen vuosina 1991–2004, lisäksi yhtye palasi esiintymislavoille kesäksi 2009.

Kulta-aikaa yhtyeelle oli erityisesti vuosituhannen vaihde, jolloin bändi kehittyi räväkästä punk-yhtyeestä isot sovitukset ja rockin eri tyylit hallitsevaksi hittiyhtyeeksi – menettämättä räväkkyyttään.

Bändin menestyksen tae olivat laulusolisti Otto Grundströmin sanoitukset ja kitaristi, bändissä aluksi rumpuja soittaneen Matti Mikkolan sävellykset. Ne ovat kestäneet hyvin aikaa, Tehosekoittimen kappaleet soivat radiokanavilla edelleen.

Viimeksi Tehosekoitin esiintyi yhdessä kesällä 2009. Silloin oli kulunut viisi vuotta yhtyeen toiminnan lopettamisesta ja viimeisestä esiintymisestä Vantaan Ankkarockissa elokuussa 2004.

Kymmenen vuotta sitten Tehis teki viime aikojen nostalgia-comeback-kesäkiertueita muistuttaen valikoidut keikat aloittaen esiintymällä loppuunmyydyllä Helsingin Tavastialla ja soittaen tuon ajan kaikilla tärkeimmillä festivaaleilla.

Bändiä kyseltiin lavalla jälleen 2014 – viisi vuotta edellisten keikkojen jälkeen.

– Ei sinänsä mitään ajatusta vastaan, mutta tällä hetkellä se ei tunnu järkevältä, laulaja Otto Grundström sanoi Radio SuomiPopin haastattelussa kesällä 2014.

Grundström kuitenkin sanoi jo tuolloin, että ”hänellä ei ole mitään jäbien kanssa soittamista vastaan”.

– Ei ole mitään suksia ristissä tai vastaavaa.

Hän sanoi, että tarjouksia paluukeikoista ”tulee joka vuosi”, ja myönsi, että esiintyminen tulevaisuudessa on mahdollinen.

– Se ei ole mitenkään kategorisesti poissuljettu asia.


Toivottu paluu toisi ensi kesänä vipinää festivaalien ohjelmakarttaan samalla tavalla kuin Bomfunk MC’s ja Don Huonot tänä kesänä – tai Ultra Bra ja Dingon alkuperäiskokoonpano pari vuotta sitten.

Tällä hetkellä suomenkielinen musiikki iskelmästä räppiin, poppiin ja rockiin on ohjelmiston selkäranka mitä erilaisimmissa kesätapahtumissa. Tämän päivän tähtien ja Tehosekoittimen aikalaisina uraansa jatkaneiden bändien, muun muassa vanhan kaveribändi Apulannan rinnalle kaivataan kuitenkin myös joku elinvoimainen tuulahdus suomalaisen musiikin lähihistoriasta.

Tehosekoitin sopisi tuohon roolin kuin tiikerimerkki nuoren Matti Mikkolan farkkutakkiin. Tehosekoittimessa yhdistyi jo aikanaan vilpitön tekemisen ilo ja itseironia. Vuoden 2009 paluukeikoilla yhtye aloitti keikat Irwinin kappaleella Meni rahahommat pieleen.

Pelkkää rahastusta yhtyeen paluu ei kuitenkaan nyt olisi: Mikkolasta on tullut Tehosekoittimen jälkeen yksi Suomen käytetyimpiä pop-säveltäjiä ja -tuottajia. Hänen tuoreita näyttöjään ovat muun muassa Ellipsin ja Pyhimys & Saimaan keväällä julkaistut levyt. Saimaa-yhtyeen kanssa Mikkola teki taannoin myös kehutun ja palkintoja voittaneen Pepe & Saimaa -albumin, jonka solistina oli Pepe Willberg.

Myös Grundström on tehnyt musiikkia Tehosekoittimen jälkeen – ja julkaissut runoteoksen Tähtiotsa. Laulajan panosta on voinut kuulla muun muassa God Given Ass-, Nykyaika- ja Tyrannosaurus Sex -yhtyeissä sekä vierailijana Pää Kii -punkbändin levytyksissä.

Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa Grundström sanoi toukokuussa näkevänsä unia Tehosekoittimen paluusta:

– Ne ovat yleensä sellaisia, että meillä on joku re-union-keikka tulossa, mutta emme ole treenanneet yhtään.

Samassa jutussa laulaja spekuloi myös paluun toteutumisesta:

– Ei se ole poissuljettu asia, ja voisi olla hauskaakin, mutta se on monen asian summa, enkä minä ole ennustaja. Ei se tapahdu ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

Kesän aikana asiat ovat liikahtaneet eteenpäin – ja Tehosekoitin käynnistynee taas ensi kesänä.

Mikkolan ja Grundströmin kanssa Tehosekoittimessa soittivat sen suurimman menestyksen vuosina myös rumpali Tero Sundell ja basisti Hannu Kilkki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt