Pop-tähti Katy Perry sai tuomion tekijänoikeusrikkomuksesta – megahitti todettiin plagiaatiksi

Julkaistu:

Katy Perry syyllistyi oikeuden mukaan tekijänoikeusrikkomukseen. Seuraavaksi mietitään korvaussummaa.
Katy Perryn Dark Horse -biisi todettiin liian tarkaksi kopioksi vuonna 2009 julkaistusta räppikappaleesta, The Associated Press tietää kertoa.

Yhdeksänmiehinen valamiehistö päätyi ratkaisuun yksimielisesti losangelesilaisessa tuomioistuimessa maanantaina.

Tuomio annettiin viisi vuotta sen jälkeen kun kristitty räppäri Marcus Gray, alias Flame, ja hänen kaksi säveltäjäystäväänsä nostivat oikeusjutun Perryä vastaan.

Gray väitti Perryn varastaneen rytmin ja instrumentaalikuviot kappaleestaan Joyful Noise ja käyttänyt niitä sellaisenaan Dark Horse -biisissään.

Dark Horse ilmestyi vuonna 2013 Prism-albumilla, ja se nousi neljäksi viikoksi Billboardin Hot 100 -listalle. Perry sai albumistaan myös Grammy-ehdokkuuden.Tekijänoikeusloukkauksessa keskityttiin kappaleen rytmiin, ei sanoituksiin.

Grayn asianajaja painotti, että vastaajien on ollut pakko kuulla hänen asiakkaansa biisi aiemmin, sillä se on kerännyt miljoonia streamauksia YouTubessa ja Spotifyssa. Grayn albumi, jolta Joyful Noise löytyy, oli myös Grammy-ehdokkaana.

– He yrittävät ajaa Graytä johonkin evankeliumimusiikkikategoriaan, jota kukaan ei koskaan kuuntele, asianajaja Michael A. Kahn totesi oikeudelle loppupuheenvuorossaan.

Perryn lakitiimi puolestaan painotti, että Grayn kappale piti sisällään niin yksinkertaisia musiikillisia elementtejä, että niiden tulisi olla kenen tahansa käytettävissä.

– He yrittävät omia musiikin peruselementtejä – niitä musiikin aakkosia, joiden tulisi kuulua kaikille, asianajaja Christine Lepara totesi Perryn ja hänen säveltäjätiiminsäpuolesta.Lopullisessa tuomiossa todetaan, että kaikki kuusi Dark Horse -biisin tekoon osallistunutta biisintekijää on vastuussa siitä, että plagiaatti on ylipäätään julkaistu.

Näiden kuuden joukossa ovat Perry itse, sekä Sarah Hudson, joka osallistui vain Dark Horsen sanoituksen tekemiseen.

Tuomio on annettu, mutta oikeus jäi vielä pohtimaan paljonko Perry joutuu maksamaan vastapuolelle.

Ota kantaa

Onko Perryn biisi plagiaatti?

On, kaikkihan sen kuulee! 47% Ei todellakaan ole! 53%
Ääniä yhteensä 22650

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt