Suomalainen Inka kiersi 90-luvulla maailmaa huippusuositun Sash!:n laulusolistina – ”Olin lähellä loppuunpalamista”

Julkaistu:

Inka Auhagen (os. Kuoppamäki) ei sulje pois paluuta lavoille saksalaisbändin kanssa. – Nythän taas ysärinostalgia on pinnalla, hän vihjaa.
Sähäkkä Inka Auhagen tunnettiin 90-luvulla Suomessa tyttönimellään Inka Kuoppamäki tai artistina pelkästään nimellä Inka. Kunnes hän yhtäkkiä 90-lopulla katosi julkisuudesta.

Saksassa asunut Inka ei kuitenkaan lopettanut esiintymisiä vaan todellisuudessa hänestä tuli maailmalla paljon suurempi tähti kuin Suomessa. Hän kiersi maailmaa tuolloin huippusuositun Sash!-tanssimusiikkikokoonpanon laulusolistina.


Aikanaan 22 miljoonaa levyä myyneen Sash!:n muodostavat edelleen tänä päivänä kolme saksalaista tuottajaa ja dj:tä. Kokoonpanon keulamies on Sascha Lappessen. Ralf Kappmeier ja Thomas Lüdke ovat aina keskittyneet musiikintekemiseen, kun Sascha on kiertänyt maailmaa keikoilla tanssittamassa eurotrance-hittien tahtiin bilettävää yleisöä.

Levyillä lauluosuuksia ovat hoitaneet vuosien varrella lukuisat laulajat kuten Sarah Brightman, Kylie Minogue, Boy George, Tina Cousins ja Inka, mutta livenä keikoilla lauluosuudet hoiti Inka. Lavalla nähtiin Sascha, Inka ja yleensä kuusi tanssijaa.


– Keikkoja tehtiin jättiyleisöille. Yleisön normikoko oli 30 000–40 000 henkeä. Tapasimme monta kertaa muun muassa Daruden noilla samoilla keikoilla.

Inka oli 11-vuotias, kun Kuoppamäen perhe muutti niin ikään merkittävän uran musiikin parissa tehneen Jukka-isän papinopintojen takia Saksaan.

Hän on tuntenut Sash!-kolmikkoon kuuluvan Ralfin nuoruudesta lähtien. Kun Ralf soitti joskus vuoden 1997 lopulla ja pyysi Inkaa hoitamaan lauluosuudet tulevalle biisille The Trip 1:03, Inka sai jopa kirjoittaa kappaleeseen yhden säkeistön suomeksi. Netistä löytyvässä biisissä Inka laulaa osan sanoituksesta selvällä suomella.

Kohta puhelin soi uudestaan ja Inka pyydettiin mukaan seuraavalle singlelle With My Own Eyes.

– Se meni Briteissä top-kymppiin. Sen jälkeen minut pyydettiin mukaan myös kiertueille laulamaan kaikki naisosuudet.Keikkatahti oli välillä todella hurja.

– Aina emme edes muistaneet, mihin kaupunkiin olimme lentämässä. Ainoat ikävät hetket olivat silloin, kun oli niin väsynyt, että tuntui kuin henki lähtisi mikä hetki tahansa, Inka muistelee.

Keikat alkoivat hiipua vuoden 2005 tietämillä Sash!:n livesuosion vähetessä.

– Nythän taas ysärinostalgia on pinnalla. Olemme puhuneet Saschan kanssa, että jos tulee jokin hyvä keikkatarjous, voisimme tehdä sen.

Sash!:n studio sijaitsee Kölnissä, jossa myös Inka perheineen asuu.

– Studio on alle kilometrin päässä kotoani. Olemme edelleen hyviä ystäviä ja näemme usein. Meillä ei ole ollut koskaan keskenämme yhtäkään poikkipuolista sanaa.


Inkan artistiura Suomessa oli hyvässä nousukiidossa 90-luvun loppupuolella. Levytyssopimus oli tehty kesällä 1995, jonka jälkeen hänen biisinsä alkoivat nousta listoille ja keikkoja riitti. Inka alkoi myös juontaa omaa lifestyle-ohjelmaansa Neiti Groove Neloskanavalla.

– Kestän tosi paljon enkä rupea helposti hoippumaan, joten jaksoin monta vuotta tehdä uraa Suomessa, olla pienen vauvan äiti ja esiintyä Saksassa, mutta jossain kohtaa se alkoi verottaa voimia.

Kun yhtälöön lisättiin matkustelu Sash!:n kanssa, Inka joutui tiukan paikan eteen.

– Sain elämäni ensimmäisen ja ainoan paniikkikohtauksen vähän ennen keikkaa hotellissa Espanjassa. Yhtäkkiä iski sellainen paniikki, että halusin kotiin sillä sekunnilla. Oli hurjaa, kun aloin hyperventiloida.

Inka ymmärsi, ettei kaikkea voi yrittää tehdä yhtä aikaa.

– Tajusin, että tämänkin homman voi viedä niin pitkälle, että menee terveys ja tasapaino. Olin lähellä loppuunpalamista.

Hän joutui tekemään raskaan päätöksen.


– Jostain piti jarruttaa. En pystynyt repeytymään joka paikkaan. Jouduin luopumaan urasta Suomessa ja keskittymään kiertämiseen Sash!:n kanssa, hän kertoo.

Nuorena Inka suunnitteli uraa näyttelijänä. Hän opiskeli Stuttgartissa kaksi vuotta näyttelemistä.

– Jätin koulun kesken, kun musiikki veti minua niin vahvasti puoleensa. Pidän näyttelemisestä, mutta laulaminen on minulle tärkeintä. Minun pitää laulaa, Inka perustelee.

Hänellä on sellainen vahva kutina, että elämään on tulossa uusia asioita. Vielä ei ole täysin selvää, mitä kaikkea se voi sisältää.

– Nyt on sellainen olo, että aika on kypsä aloittaa uutta. Kaikenlaista on vireillä, mutta olen avoin myös uusille projekteille, Inka mainitsee.