Jukka Kuoppamäen 60 vuoden musiikkiuraa juhlistettiin tunteikkaasti – ”En tiennyt, pystynkö edes laulamaan” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Jukka Kuoppamäen 60 vuoden musiikkiuraa juhlistettiin tunteikkaasti – ”En tiennyt, pystynkö edes laulamaan”

Lähes 2000 kappaletta kirjoittanut Jukka Kuoppamäki juhli 60 vuotta kestänyttä uraansa tunnetuimpien laulujensa parissa.

Jukka Kuoppamäen 60 vuoden musiikkiuraa juhlistettiin.

25.7.2019 22:41

Salmelan Puistonäyttämö oli tunteita tulvillaan, kun Jukka Kuoppamäen 60 vuotta kestänyttä muusikon uraa juhlittiin torstaina kahdella loppuunmyydyllä konsertilla. Ensimmäisessä konsertissa oli kohta, jossa liikutus meinasi ottaa Jukasta vallan. Se tapahtui kappaleessa Paljon sanomatta jää.

– Kun vilkaisin Sirpaa, muutaman sekunnin tuntui, että pystynkö edes jatkamaan laulamista. Tuli niin vahva tunteen tulvahdus, Jukka Kuoppamäki myönsi IS:lle rakkaaseen Sirpa-vaimoonsa viitaten.

Kuoppamäki on kirjoittanut lähes 2 000 kappaletta itselleen ja lukuisille muille artisteille, joista hän oli kutsunut paikalle juhlakonserttiinsa Katri Helenan ja Dannyn. Juhlakonsertti koostettiin Jukan tunnetuimmista lauluista.

Danny eli Ilkka Lipsanen, Markku Veijalainen, Jukka Kuoppamäki.

– Tämä oli minulle historiallista. Halusimme tehdä hitteihin perustuvan konsertin ja ottaa huomioon, mitä yleisö haluaa kuulla, Jukka perusteli.

Niitä kappaleitahan riittää, sillä Kuoppamäki on osannut aina loihtia lauluja, joilla on kosketeltu suomalaisten syvimpiä tuntoja. Monet hänen klassikkokappaleensa ovat juurtuneet syvälle suomalaiseen sielun maisemaan. Joistakin niistä on muodostunut jopa kollektiivista kansallista omaisuutta.

Paikalla juhlakonsertissa olivat kaikki Jukka ja Sirpa Kuoppamäen seitsemän lasta, joista viisi asuu Saksassa. Jukan kaikki kolme tytärtä Anna, Inka ja Taika nähtiin myös lavalla esittämässä isän kirjoittamia kappaleita. Inkan toisessa kappaleessa taustalla lauloivat hänen tyttärensä Emilia, 25, sekä tämän serkut, Petrin poika Kaspar ja Taikan tytär Raili.

–Kun vilkaisin Sirpaa, muutaman sekunnin tuntui, että pystynkö edes jatkamaan laulamista, kertoo kuvassa yhdessä Taika-tyttärensä kanssa oleva Kuoppamäki

Kuoppamäki on asunut vuodesta 1977 lähtien Saksassa, jossa hän opiskeli Kristiyhteisön papiksi. Hän jäi papin virasta eläkkeelle vuonna 2012, mutta laulajan ura jatkuu edelleen. Vaikka koti on edelleen Saksassa, Kuoppamäki käy useita kertoja vuodessa Suomessa keikoilla.

Juhlakonserttia hän ei hermoillut ennalta.

– Kun on melkein koko ikänsä esiintynyt, mikään ei enää jännitä. Kun äänen pitää kunnossa ja valmistautuu hyvin, ei ole syytä hermoilla.

Torstain kahta juhlakonserttia harjoiteltiin edeltävänä viikonloppuna Helsingissä Finlandia-talossa.

Katri Helena esiintyi Jukka Kuoppamäen tilaisuudessa vuoden tauon jälkeen.

Mäntyharjulla sijaitseva taidekeskus valikoitui juhlakonserttien paikaksi Salmelan toiminnanjohtajan Tuomas Hoikkalan ehdotuksesta.

– Olin antanut hänelle minusta tehdyn kirjan. Hän sai idean juhlakonsertteihin huomatessaan, että Salmela täyttää tänä kesänä 30 vuotta ja minun urani 60 vuotta.

Kuoppamäki kirjoitti vuosi sitten uuden laulun, joka on omistettu juhlakonserttien pitopaikalle Taidekeskus Salmelalle. Hän esitti kappaleen konsertin lopussa.

– Elämä on kuin taulu. Kun siihen lisää tunteet, silloin elämä on laulu, Jukka kiteytti.

Juhlakonsertin orkesteri oli Arto Paju Big Band vahvistettuna Soul Strings -jousikokoonpanolla. AlfaTV esittää konsertin elokuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?