Suomen historian suurin konserttispektaakkeli alkaa tänään – tätä kaikkea on luvassa yli 100 000 kuulijalle Ed Sheeranin jättikeikoilla

Ed Sheeran vetää yli 100 000 kuulijaa Malmin lentoasemalle konserttikesän suurtapahtumiin. IS katsoi brittitähden konsertin etukäteen.

Ed Sheeran esiintyy Helsingissä tiistaina ja keskiviikkona. Keskiviikon konsertti on loppuunmyyty.

23.7.2019 7:04

Odotus on ohi!

Vihdoin Suomessa päästään kokemaan 173-senttisen pop-jättiläisen keikka, näkemään pimenevässä kesäillassa hienot valotehosteet – ja laulamaan mukana hänen hittinsä. Luvassa on kaikkien aikojen soidinlaulu, kun 60 000 lipunostajaa ja Ed Sheeran laulavat yhdessä:

I'm in love with the shape of you

We push and pull like a magnet do

Although my heart is falling too

I'm in love with your body

Tämän vuosikymmenen suosituimpiin laulajatulokkaisiin kuuluva Ed Sheeran, 28, saapuu tällä viikolla viimein Suomeen.

Sheeran esiintyy Helsingissä, Malmin lentoasemalla kahdessa konsertissa. Keskiviikon tapahtumaan myytiin viime syyskuussa ennätykselliset 60 000 lippua hetkessä, myöhemmin lisäkonserttina julkaistuun tiistain-keikkaan oli viikonloppuun mennessä myyty 46 000 lippua.

Vähintään 106 000 kuulijaa nostaa Sheeranin keikat yleisömäärältään kaikkien aikojen suurimmaksi yhden artistin tai yhtyeen konserttitapahtumaksi Suomessa.

Suurimman yksittäisen Suomessa järjestetyn maksullisen konsertin mestaruusvyö kimaltaa tosin edelleen Madonnan uumalla: Madonna veti kymmenen vuotta sitten Helsingin Jätkäsaareen ensimmäiseen Suomen-konserttiinsa peräti 85 000 kuulijaa.

Konsertti oli tuolloin Madonnan Sticky & Sweet-kiertueen isoin tapahtuma – ja suurin koko Pohjolassa järjestetty pop-konsertti koskaan.

Vaikka yleisöä on nyt enemmän, Suomi ei pääse juhlimaan Sheeranin ennätystilastoissa: Ruotsissa laulaja on pysähtynyt tällä Divide Tourillaan jo keväällä 2017 ja kesällä 2018 – ja saavuttanut noin 200 000 ruotsalaiskuulijaa. Samoin Saksan Hockenheimissa Sheeran esiintyi kuukausi sitten kahdessa konsertissa yhteensä 200 000 ihmiselle.

Kaikkiaan Sheeran esiintyy yli kahden vuoden pituiseksi venyvällä kiertueellaan yli kuudelle miljoonalle kuulijalle. Kiertueen tuotoksi on arvioitu 605 miljoonaa dollaria eli noin 543 miljoonaa euroa.

Määrää siis riittää, mutta riittääkö laatua?

Millainen show Malmilla nähdään?

AINUTLAATUINEN pop-show, jos parilla sanalla määritellään. On vaikuttavaa, hämmentävää ja aika koskettavaa, että 2010-luvun kaupallisesti ehkäpä merkittävin mieslaulajatulokas pystyy täyttämään stadionit esiintyen yksin.

Vuosituhannenvaihteen molemmin puolin hoettiin, ettei enää tule uusia stadioneita – ja lentokenttiä (!) – täyttäviä artisteja ja yhtyeitä. Ja jos tulee, se vaatii vuosikymmenten uran ja monen sukupolven suosion. Niin olivat stadioneita kiertämään nousseet niin Rolling Stones, Bruce Springsteen kuin U2:kin.

Mutta 2010-luvulla Coldplay on vakiinnuttanut suosionsa, ja Adelen sekä Sheeranin kaltaiset laulajat ovat onnistuneet saavuttamaan isot ihmismassat hyvin perinteisillä, melodisesti vahvoilla pop-kappaleilla. Ne ovat löytäneet kaikupohjaa eri ikäisissä kuulijoissa yhtä aikaa, merkinneet nuorille kuulijoille oman sukupolven ääntä – ja vanhemmille jotain muuta.

Ja toisin kuin kukaan muu tämän kokoluokan artisti popin historiassa, Sheeran tekee lavalla kaiken itse. Livenä, yleisön edessä.

– Kaikki mitä kuulette tänään lavalta, tehdään edessänne. Soitan ensin kitarakuvion ja tallennan sen luupiksi. Luupin soidessa taustalla laulan ja soitan sen päälle, Sheeran spiikkasi Ranskan Bordeaux`ssa toukokuun lopussa, kun Divide-maailmankiertueen 14. osuus alkoi.

Mutta onko show laadukas? Miten Sheeran jaksaa kannatella yleisöä koko pitkän keikan ajan ja aivan yksin?

”Laadukkuus” on toki makuasia. Jos Sheeranista pitää enemmän kuin vaikkapa Slayerista, viihtyy Malmin lentoasemalla todennäköisesti paremmin kuin Tuska-festivaaleilla muutama viikko sitten. Hittiradioista, suoratoistopalveluista ja levyiltä tutut kappaleensa Sheeran esittää livenä sellaisina kuin niitä sopii odottaakin.

Hänen esiintymisensä on rutinoitunutta. Onhan tätäkin kiertuetta jo takana liki kahden ja puolen vuoden verran. Sheeran on lavalla yksin, puhuu yleisölle paljon ja sellainen hetkittäin rehvakas sympaattinen runopoika, jollaiseksi hänet voi laulujensa perusteella kuvitellakin. Hän laulaa kiihkeästi ja heittäytyy kitaransoittoon ja luuppileikkiin täysillä.

Mutta Sheeran on myös esiintyjä, joka saa yleisön joukossa tuntemaan, että iso show näyttävine taustakuvineen ja värivaloineen hänen jokainen romanttinen laulunsa on suunnattu kaikille yleisönedustajalle erikseen. Ainakin Bordeaux`n modernilla Matmut Atlantique -stadionilla tuo näytti onnistuvan 42 000 kuulijalle.

Miten mahtaa käydä Malmin lentokentällä isompien yleisöjoukkojen äärellä?

Lisäksi Sheeran onnistui ainakin Bordeauxissa välittämään omana tunnelmanaan, ettei olisi missään muualla mieluummin kuin esiintymislavalla Ranskassa juuri nyt. Konserttikaupunki sai lipevät kehut.

Samaa sopii odottaa helteiselle Helsingille tiistaina ja keskiviikkona.

KAPPALEVALIKOIMA on koko lailla ennalta-arvattava. Se kuuluu sekä konsertin hyviin että huonoihin puoliin.

Totta kai yleisö haluaa kuulla hitit – ja se ne saa. Shape of You, Perfect, Photograph, Thinkin’out Loud ja Bordeauxissa tuoreena maistiaisena sittemmin julkaistulta uudelta albumilta No.6 Collaborations Project kuultu I Don’t Care ovat tärkeitä rakennuspalikoita Sheeranin suosiossa ja merkityksellistä musiikkia yleisön edustajien elämän soundtrackilla.

Shape of You ja Hobitti – Smaugin autioittama maa -elokuvan tunnarina taannoin soinut I See Fire taisivat olla ranskalaisyleisön eniten odottamat hitit. Ainakin niissä stadionillinen ihmisiä lauloi äänekkäimmin mukana.

Sen lisäksi, että joulupukki tuo kaikki lahjalistan toiveet, olisi mukava saada jotain yllättävää.

Jotain, joka tekee konsertista poikkeuksellisen, ehkä jopa illan esiintyjälle itselleen.

Bordeaux`n konsertti tuskin oli pettymys kenellekään, mutta Sheeranille jäi sieltä vielä hitunen parannettavaa Helsinkiin.

Miten hän saa Malmilla yleisön ajattelemaan, että juuri tämä konsertti tällaisena on voinut tapahtua vain tämän yhden kerran? Pop-historian kovimmat ja karismaattisimmat tähdet onnistuvat tuossa vaativassa tehtävässä pitkillä kiertueillaan useimpina iltoina.

Onko Sheeranin paikka musiikin historiassa jo nykyisenkaltaisena esiintyjänä todellisten legendojen, brucespringsteenien ja steviewondereiden rinnalla?

Tietysti Sheeran antaa tasoitusta. Häneltä on julkaistu vasta neljä albumia veteraanien kymmeniä vastaan. Nousu huipulle on ollut nopea. Vielä tämän vuosikymmenen alussa Sheeranin kitaranrämpytykseen saattoi törmätä Lontoon St Pancrasin rautatieasemalla.

Katusoittajasta on kuitenkin tullut stadionsoittaja ja merkittävä lauluntekijä, jonka kanssa yhteistyöhön hinkuvat mitä moninaisimmat artistit ja keikkayleisöksi isot ihmisjoukot.

Sheeranin suosion tärkeä tekijä on se, että hän tosiaan ”tapahtuu livenä” kuin konserttinsa.

Hän on suvereeni laulaja ja soittaja, mutta Bordeaux’sissa hän ei ollut vielä onnistunut rakentamaan konserttinsa ohjelmistosta dramaturgista napakymppiä: alkuhuuman ja lopun hittiputken väliin tuntui mahtuvan pitkä jakso rauhallisia ja haaveilevia lauluja. Ne toki ovat Sheeranin tuotannon ydinmehua, mutta peräkkäin kuultuina ne tuntuivat syövän tehoa toisiltaan.

Viime konserteissa, esimerkiksi Moskovassa perjantaina ohjelmistoon on lisätty uusi kappale BLOW, jonka Sheeran on kirjoittanut levynkanteensakin suurin kirjaimin. Bruno Marsin ja kantrirocktähti Chris Stapletonin kanssa levytetty vanhan liiton rokkibiisi tuo konserttitilanteeseen varmasti lisää energiaa.

Se, että epätäydellinen artisti tuntuu kehittyvän yleisön edessä, tekee hänestä yleisön silmissä sopivasti täydellisemmän. Uskottavan ja aidon, jonka kanssa on mukava laulaa vaikka flirttailulaulua Shape of You.

Say, boy, let's not talk too much

Grab on my waist and put that body on me

Come on now, follow my lead

Come, come on now, follow my lead

Ed Sheeran esiintyy Malmin lentokentällä Helsingissä tiistaina ja keskiviikkona, keskiviikon konsertti on loppuunmyyty.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?