Räppäri Brädin elämä kääntyi vuodessa päälaelleen: ero, rankka kuntokuuri ja avoliitto uuden rakkaan kanssa – tällainen on ”pikkukaupungin prinssin” tarina

Räppäri Brädin elämä kääntyi vuodessa päälaelleen: ero, rankka kuntokuuri ja avoliitto uuden rakkaan kanssa – tällainen on ”pikkukaupungin prinssin” tarina

Julkaistu:

Brädi on yksi suomalaisen rap-kulttuurin luojista ja Lahden kasvateista, joka teki pitkään töitä Cheekin varjossa. Viimeistä vuotta on siivittänyt täydellinen elämänmuutos, joka mullisti niin uran kuin yksityiselämän.
Lahden kaupungintalolta lähtevän Mariankadun alussa on punainen tiilitalo, jota navigaattori ei löydä. Sinne pitää osata.

Kaupungintalon takaa kaartaa kokomustiin pukeutunut, keskimääräistä pidempi mies. Hän on Brädi, oikealta nimeltään Kari Härkönen. Rapartisti, 40 vuotta. Hän tietää, minne olemme menossa.

Talon päädyssä on rappu, jonka ensimmäisessä kerroksessa sijaitse kaksi mustaa ovea kummallakin puolin käytävää. Niihin on kiinnitetty pelkistetyt ohjelmatoimisto M-Eazy Music Liven logot. Toisesta ovesta pääsee studioon, toisesta toimistoon. Valitsemme jälkimmäisen.


Brädi on innoissaan siitä, että teemme haastattelun juuri Lahdessa. Helsingin ja Lahden välinen moottoritie on tullut räppärille vuosien varrella tutuksi. Vähän liiankin tutuksi.

– Tämä on mulle tosi tärkeä paikka. Suurin osa soolourani musiikista on syntynyt näiden huoneiden sisällä, hän sanoo ja avaa oven.

Eteisessä on muutama kenkäpari merkiksi siitä, että toimisto on jalkinevapaata aluetta. Kenkänsä riisuvan räppärin asun väripilkku löytyy sukista. Niissä on punainen raita.

Brädi istuu neuvotteluhuoneen pitkän pöydän ääreen. Hän julkaisee perjantaina uutta musiikkia.

Pakomatka on Redraman eli Lasse Mellbergin feattaama kappale, joka hakee perinteisen rakkauslaulun ja jopa country-kappaleen tematiikkaa. Se on jatkoa T-paita-sinkulle, joka näki päivänvalon maaliskuussa.

– Olemme Lassen kanssa tehneet aiemmin jo yhden suurimmista hiteistäni, ja hän on yksi rakkaimmista kollegoistani, Brädi analysoi.

– Tässä biisissä kuuluu sellainen rakastuneen miehen kynänjälki, hän jatkaa ja naurahtaa.


2019 on Brädille pyöreiden lukujen vuosi. Neljänkympin rajapyykin lisäksi hän on saavuttanut myös toisen merkkipaalun: tammikuussa tuli kuluneeksi 20 vuotta hänen ensimmäisestä omasta julkaisustaan.

– Tammikuussa 1999 marssin inttiin se omakustanne kainalossa. Alokaskaverit nauroivat, että katsokaa, toi idiootti yrittää räpätä.

Voisi sanoa, että nyt Brädin vuoro nauraa.

Kari Härkönen syntyi ainoaksi lapseksi hyvin tavalliseen lahtelaisperheeseen 1979. Isä Jukka Härkönen toimi tuolloin liikunnanopettajana, äiti lastentarhanopettajana.

Jukka Härkösestä tuli 1990-luvulla Suomen tunnetuin yleisurheiluvalmentaja ja -manageri, jonka tallissa on voitettu yli sata arvokisamitalia olympialaisista ja MM-kisoista.

– On tosi jännittävää, kuinka isä ajautui noihin hommiin tavallaan sattumalta. Se on hänen elämäntyönsä. Nuorempana tuli vietettyä aikaa monien maailmantähtien kanssa, Brädi muistelee.

Isä yritti turhaan saada poikaansakin yleisurheilemaan, mutta häntä kiinnostivat joukkuelajit: jääkiekko, jalkapallo, koripallo. Viimeisimmän Brädi aloitti suhteellisen myöhään – vasta teini-ikäisenä – mutta rakastui heti. Lajin kautta löytyi myös toinen rakkaus, hiphop.

­Koripallo ja räppi ovat aina kulkeneet elämässäni käsi kädessä. 1990-luvulla ei ollut mitään internetiä tai sosiaalista mediaa, mutta rapakon takaa imettiin kaikki informaatio, mitä saatiin.

Lajin parista löytyi myös samanhenkisiä kavereita, kuten Tomi ”TS” Sipikari. Siipikarin ja Cheekin eli Jare Tiihosen kanssa kolmikko perusti 2000-luvun alkupuolella muun muassa Herrasmiesliigan sekä vaikuttivat 5th Element -kollektiivissa.

– Teimme Herrasmiesliigan lisäksi Cheekiä niin sanotusti bändinä. Julisteessa saattoi olla yhden miehen nimi, mutta teimme kaiken yhdessä, Brädi selvittää.


Kiertue-elämä imaisi nopeasti mukaansa – Cheekin tuplaajana ja kakkosmiehenä oleminen oli helppoa. Keikkakalenteri täyttyi ja suosio kasvoi, mutta pahin vastuu ja paineet olivat muualla.

– Saimme Tomin kanssa kaikki hyvät jutut ilman huonoja. Olimme tavallaan suojassa julkisuuden varjopuolilta. Se oli helppo ja mahtava tilanne olla.

– Sen vuoksi napanuoran katkaiseminen soolouraa varten oli tosi vaikeaa, mutta lopulta se oli pakko tehdä. Viimeinen yhteinen projektimme oli Jaren Alpha Omega -jäähallikiertue 2016. Sen jälkeen olen keskittynyt käytännössä pelkästään omaan juttuuni.

Cheek päätti uransa symbolisesti 36-vuotiaana Lahden Mäkimonttuun elokuussa 2018, kun Brädin ensimmäinen oma albumi ilmestyi vasta kolmekymppisenä. Jäikö hän kakkosmieheksi sittenkin liian pitkäksi aikaa?

– Multa on kysytty paljon, että haaskasinko mä ne vuodet Jaren rinnalla. En missään nimessä. Se oli paras mahdollinen tilanne. Enkä vaihtaisi niitä aikoja mihinkään, hän sanoo tiukasti.

Brädi pitää häviävän pienen tauon. Hän täytti huhtikuussa 40 vuotta. Kulunut vuosi on ollut monella tapaa uuden alku. Rankka, muun muassa avioeron sisältänyt syksy sai ajattelemaan asioita uudelta kantilta.

Yksi niistä oli elämänmuutos.

– Olen aina treenannut säännöllisesti, mutta viime syksynä palkkasin personal trainerin ja yritin saada itsestä vielä vähän lisää irti, hän kertoo.

Räppäri kävi kuntosalilla 3–4 kertaa viikossa sekä koripalloharjoituksissa kaksi kertaa, toisinaan myös aamulenkillä. Paino tippui lisätyllä treenillä ja terveellisemmällä ruokavaliolla puolessa vuodessa yli 10 kiloa.

– Sanotaan, että yhdeksästäkymmenestä tuli kahdeksankymmentä. Sain mielestäni tosi hyviä tuloksia, ennen kaikkea korvien väliin.

Alati keikkaileva mies painottaa, että kiireinen elämä tai liikkuva työ ovat enemmänkin hidasteita kuin esteitä elämänmuutokselle.

– Aikaa löytyy varmasti, kun vain haluaa. Enkä itsekään ihan sataprosenttisesti pysynyt ruodussa: kyllä me välillä bailattiin ja herkkuja meni silloin tällöin. Mutta terveellinen ja liikunnallinen elämäntapa auttaa aika lailla kaikkeen, hän hymähtää.
Viides joulukuuta 2018 Rähinä Records juhli 20-vuotista taivaltaan massiivisen juhlashow’n muodossa Hartwall-areenalla. Levy-yhtiön juhlapäivästä tuli toinen käänteentekevä hetki Brädin yksityiselämässä. Hän tapasi juhlissa nykyisen tyttöystävänsä.

– Olin siinä vaiheessa kyllä vielä hyvin romuna aikaisemmista asioista, enkä tosiaan etsinyt mitään. Mutta niinhän siinä usein käy, hän lisää.

Uusi rakkaus on tuonut räppärin elämään myös toisen, merkittävän muutoksen. Tyttöystävällä on poika, joka muuttaa äitinsä kanssa Lahteen heinä- ja elokuun vaihteessa.

– En tiedä, onko isäpuoli oikea sana, mutta tässä on totuteltu sellaiseen lapsiperhearkeen. Se on ollut mahtavaa, jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin ollut.

Eniten yhteenmuuttoon vaikuttaa pienen koululaisen oppivelvollisuuden aloittaminen. Mihinkään ei silti ole kiire.

– Pikkujäbä aloittaa samassa koulussa, jonka olen aikanaan käynyt. Hän on ihan meitsin jätkä, juoksee aina vastaan ja hyppää syliin. Mutta on siinä myös iso vastuu, Brädi sanoo ja hymyilee leveästi.

– Tässä on isoja ja nopeita liikkeitä, mutta ne tehdään tulevaisuutta varten.

Brädillä ei ole omia lapsia. Hän pohtii olleensa ”faijahahmo” lähinnä Suomirap-skenessä.

– Kaikki ovat aina sanoneet, että olisin hirveän hyvä isä. Ja nyt kun on saanut touhuta, niin huomaa, että ehkä se on puuttunut tästä kaikesta.

Tunteet kuuluvat myös musiikissa. Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin kynään on ollut helppo tarttua.

– Mä olen sellainen rakkausjätkä, että se vähän ohjaa kaikkea. Jos sillä saralla on kaikki hyvin, niin mulla on kaikki hyvin. Juha Tapion pitää vähän varoa, hän nauraa.


Brädin farkkutakin rinnuksessa heiluu tienviittaa muistuttava kangasmerkki, jossa lukee kotikaupungin nimi. Lahti on voimakkaasti osa räppärin brändiä, ja se on hänelle enemmän kuin ok.

– Ne vanhat inttikaverit tulevat nyt taputtelemaan kadulla selkään ja tuomaan lapsiaan kuviin, hän murjaisee.

Myös sosiaalinen media on muuttanut fanien kohtaamista. Tarinat tulevat vielä lähemmäs, niin hyvässä kuin pahassa.

– Tässä on artisti, mutta usein myös psykologi. Olen tällainen hellämielinen humanisti, niin tosi usein vielä vastaan. Toki välillä joutuu miettimään, että mikä kuuluu itselle, hän pohtii.

Suomalaisen hiphopin juuret ovat Kari Härkösen tavoin syvällä Lahdessa. Ja kun vuosien varrella monet noista juurista hyppäsivät Helsingin-junaan, Brädi jäi.

– Kyllähän se ajatus kävi mielessä silloin parikymmentä vuotta sitten. Mutta täällä sitä ollaan, pikkukaupungin prinssinä, hän naurahtaa.

– Mä en ole kokenut tätä kaupunkia koskaan ahdistavaksi, kuten Jare aikoinaan. Mutta meillä onkin ollut aika erilainen ote tähän hommaan, hän jatkaa pohdiskelevammin.


Palaamme vielä Suomirapin isähahmon rooliin uuden vuosikymmenen ja uuden rap-sukupolven nousun kynnyksellä.

– Se on saavutettu etu ja se on mulle fine. Mutta mä haluan olla vielä enemmän.

Brädi kokee uransa olevan erikoisessa vaiheessa. On nimeä, keikkoja, mutta ei niitä kaikista suurimpia ja tavoitelluimpia.

– En kiistä, ettenkö olisi niitä tähdittäville kollegoille kateellinen, hän pohtii ja jatkaa.

– Enkä sano, että haluaisin tehdä jotain areenakeikkoja vain siksi, että Jare teki niin. Mutta jos mä jotain haluaisin, niin paikan näyttää, että pystyn hoitamaan kotiin keikan kuin keikan.

Hellämielinen humanisti katoaa hetkeksi. Tilalla on räppäri, jossa on uhmaa.

– Olen ehdottoman ja järkähtämättömän varma siitä, että mun biisikatalogi ja ura ansaitsevat Ruissit ja Provinssit. Tänä kesänä ne ovet eivät auenneet, mutta sinne mä aion mennä.

– Ja mä lupaan, että kun pääsen sinne, ihmiset eivät pety, hän sanoo ja hymyilee jälleen.

Löydämme itsemme jälleen kaupungintalolta ja paiskaamme kättä. Lahdessa paistaa aurinko. Räppäri katoaa kulman taakse mustissa asussaan ja sukissa, joissa on punaiset raidat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt