Legendaarinen rocktähti ei ollut uskoa silmiään saapuessaan Suomeen – sitten puhelimessa kuultu lause palautti maan tasalle alta aikayksikön

Julkaistu:

Stray Cats esiintyy Pori Jazzeilla torstaina.
Stray Cats saapuu Suomeen! Nuo sanat kiihdyttävät verenkiertoa monilla, jotka muistavat 1980-luvun alun rokkiräjähdyksen. Sen takana oli kolme parikymppisistä miestä New Yorkista. Kitaristi-laulaja Brian Setzer, basisti Lee Rocker ja rumpali Slim Jim Phantom muodostivat Stray Catsin, jonka soitossa yhdistyivät ainutlaatuisella tavalla 1950-luvun rockabilly ja punkin energia.

Yhtyeen ”neo-rockabilly” kelpasi myös nuorisolle, jota kiinnosti tuolloin moderni musiikkivideoiden estetiikka enemmän kuin yhtyeen musiikillinen uudisraivaus. Kauniskasvoisesta Setzeristä tuli teinityttöjen suosikki.

Yhdysvaltain ulkopuolella Stray Cats löydettiin ensimmäisenä Suomessa. Kun bändi vieraili täällä ensimmäisellä Euroopan-kiertueellaan 1981, yhtye sai Suomesta ensimmäisen kultalevynsä.


Setzer muisteli kaksi vuotta sitten IS:n haastattelussa, mitä teki tuolloin lentoasemalta hotellihuoneeseen Helsingissä päästyään ihan ensimmäiseksi. Nuori tähti soitti vanhemmilleen.

– Sanoin, ettette usko millaista Suomessa on: ”Lentokentältä haettiin vanhalla Cadillacilla. Hotellilla odotti fanityttöjä. Sain kultalevyn.” Vanhemmat vastasivat: ”Muista syödä vihannekset lautaseltasi.”

Stray Cats esiintyy nyt Pori Jazzissa 40-vuotisjuhlakiertueellaan. Yhtye ei kuitenkaan ole toiminut yhtäjaksoisesti läpi vuosikymmenten. Nuori vimma ajoi kolmikon ristiriitoihin jo 1980-luvulla. Sen jälkeen on aktivoiduttu tuottaville kiertueille silloin tällöin, sillä Stray Cats nauttii legendaarisen musiikinuudistajan mainetta toki muuallakin kuin Suomessa.

Nyt kiistat on ilmeisesti sovittu, sillä Stray Catsilta julkaistiin äskettäin uusi albumi 40 – ensimmäinen uusi studiolevy 26 vuoteen. Se on taltioitu sopuisasti vanhaan tyyliin, samaan aikaan samassa huoneessa soittaen.

Brian Setzer on pitänyt Gretsch-kitaran liikkeellä myös Stray Catsin hiljaisina vuosina. Hän on esiintynyt Suomessakin muun muassa Brian Setzer Orchestran sekä ’68 Comeback Special- ja Rockabilly Riot! -bändiensä kanssa.

Yhtyeiden musiikissa on sävyeroja, mutta Setzerin persoonallinen kitaransoitto- ja laulutyyli sekä biisien aiheet on ammennettu samasta, häneen jo nuoruudessa vedonneesta 1950-luvun menneestä maailmasta. Lauluntekijää inspiroivat autot ja kauniit naiset – kuten rock’n’rollin varhaisiakin mestareita. 1970-luvun progressiivinen rock lohikäärmetarinoineen ei puhutellut nuorta Briania, hän muisteli äskettäin Guardian-lehdessä.

– Naapurustossamme ei asunut yhtään velhoa. Mutta siellä oli muutama vuoden 1958 Chevrolet ja hyvännäköisiä tyttöjä. Kirjoitin niistä.

Stray Cats esiintyy Pori Jazzissa tänään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt