Vain IS:ssä: Matti Nykänen levytti rakkaudesta laulun, jota hän ei koskaan ehtinyt esittää – nyt kappaleen voi kuunnella ensi kertaa

rac

Julkaistu:

Helmikuussa kuollut Matti Nykänen täyttäisi tänään 56 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi mäkilegendan säveltäjä-kitaristi Jussi Niemi ja Ilta-Sanomat julkaisee Nykäsen ennenkuulemattoman biisin.
Mäkihyppyikoni Matti Nykäsen äkillinen kuolema pysäytti ja kosketti valtavaa joukkoa suomalaisia helmikuun alussa. Kansallissankarin kohtaloa sureville lohtu on nyt siinä, että Nykäsen legenda sentään jäi elämään – unohtumattomasti.

55-vuotiaana poisnukkuneen Nykäsen legenda elää nyt esimerkiksi musiikin kautta. Jyväskylässä kasvanut ja elämänsä viimeiset vuodet Joutsenossa Pia-vaimonsa kanssa asunut Nykänen hankki elantonsa pitkälti artistina 1990-luvun alusta pitäen. Keikkailu alkoi pian hyppyuran päätyttyä, ja siitä lähtien yksi nelinkertaisen olympiavoittajan elämän suurimmista tukijoista ja ystävistä oli kitaristi-säveltäjä Jussi Niemi, joka on nyt herättämässä mestarin äänen uudelleen eloon.

– Meillä jäi Matin kanssa käytännössä levyllisen verran julkaisemattomia biisejä varastoon. Alkuvuodesta sovimme, että levy olisi tullut ulos tämän vuoden syksyllä, mutta sitten kohtalo puuttui ikävästi ja valitettavasti peliin, Nykäsen biisien sävellyksistä pääasiassa vastannut Niemi kertoo Ilta-Sanomille.

– Matin muistoa kunnioittaen olen viilaamassa varastoon jääneen levyn julkaisukuntoon. Uskon, että saan sen valmiiksi seuraavan puolen vuoden sisällä.


Yksi uudelle levylle tulevista kappaleista on nimeltään Leipää ja vettä, jonka on säveltänyt ja sovittanut Niemi sekä sanoittanut Pertti Suuronen. Ilta-Sanomat saa kunnian julkaista biisin yksinoikeudella. Julkaisu tapahtuu keskiviikkona 17. heinäkuuta IS:n nettisivuilla, ja sen jälkeen biisi on kuunneltavissa myös Youtube- ja Spotify-sovellusten kautta.

– Matilla olisi ollut synttärit nyt 17. heinäkuuta, ja mielestäni tähän yhteyteen sopii kunnioittaa mestarin poismenoa yhdellä uudella kappaleella, Niemi sanoo.

– Myöhemmin julkaistavan singlen B-puoleksi on tulossa biisi Maan korvessa, jonka esitin Matin hautajaisissa maaliskuun alussa. Näin siksi, että sittemmin lukemattomat ihmiset ovat kertoneet haluavansa löytää jostain sen fyysisessä muodossa. Alun perin biisi ilmestyi Ehkä otin, ehkä en -albumillamme, mutta nyt sitä ei tunnu löytyvän enää missään.


Nykäsen uusi biisi kertoo rakkaudesta kaltereiden takaa

Mäkihyppysuuruus Matti Nykänen tuli laulu-uransa aikana tunnetuksi monista värikkäistä biiseistä, joita hänelle sävelsi erityisesti muusikko Jussi Niemi. Esimerkiksi hitit Ehkä otin, ehkä en ja V-tyyli ovat tallentuneet unohtumattomasti lukemattomien suomalaisten mieliin. Nyt 17. heinäkuuta Niemi julkaisee yhdessä Ilta-Sanomien kanssa uutta musiikkia helmikuussa 55-vuotiaana kuolleelta Nykäseltä.

– Yksi varastoon jääneistä biiseistämme on nimeltään Leipää ja vettä, jota olen nyt viime viikot hionut studiollani julkaisukuntoon, Nykäsen keikkabändin kitaristina toiminut Niemi kertoo.Niemen mukaan uusi biisi kertoo Nykäsen taannoisista vankila-ajoista. Nelinkertainen olympiavoittaja istui vankilassa pahoinpitelytuomiosta.

– Uusi kappale on nätti rakkaustarina kaltereiden takaa. Se on tulkinta siitä, miten Matti koki vankilassa kaipuuta naisen syliin. Ja myös siitä, että Matti unelmoi uudenlaisesta elämästä vankila-ajan jälkeen, Niemi selvittää.

– Matti halusi aidosti pysähtyä. Se on tämän biisin suuri sanoma, Niemi korostaa.