Heidi Pakarinen viettää kiireistä sinkkukesää – tangokuningatar törmäsi deittimaailmassa kiusalliseen ongelmaan: ”Siitä seuraa usein vääriä johtopäätöksiä”

Julkaistu:

Kuusi vuotta sitten tangokuningattareksi kruunattu Heidi Pakarinen elää onnellista sinkkuarkea tyttäriensä kanssa ja uskoo sen oikean tulevan vastaan, kun on aika.
Kahvilan ylimmällä hyllyllä on pitkässä rivissä kahvipaketteja. Ulkoisesti samankaltaiset, mustat paketit erottavat toisistaan vain niihin painetut, isot kirjaimet. Heidi Pakarisen katse vaeltaa ylös ja jää sinne. Hän utelee kirjainten tarkoitusta baristalta, joka hämmentyy kysymyksestä. Käy ilmi, että kirjaimia käytetään erottamaan eri kahvilaadut toisistaan.

– No mutta, sehän on loogista, Heidi nauraa ja väläyttää leveän hymyn kahvia ojentavalle nuorelle naiselle, jonka nimikyltissä lukee vielä ”harjoittelija”. Hän vastaa nauruun hieman hermostuneena.

– Olen elämäni aikana huomannut, että usein paras tapa on vain kysyä, Heidi pohtii ottaessaan vastaan juomansa.


Heidi Pakarisen päivä on aikataulutettu lähes minuutilleen, mutta hänestä huokuu jopa omituisen voimakas kiireettömyys. Arkisesti pukeutunut laulaja istuu alas ja nappaa kuvan Sanomatalon lasihisseistä. Se päätyy sosiaaliseen mediaan.

Somettamisesta on tullut Heidille tapa. Hän pitää sen henkilökohtaisesta otteesta, jolla voi päivittää sekä ystävilleen että tutuilleen kuulumisiaan.

– Se oikeastaan alkoi jo silloin, kun olin kotiäitinä. Löysin Facebookista paljon vanhoja ystäviä ja tuttuja. Heidän kanssaan kuulumisten vaihtaminen oli minulle sellainen hetken irtiotto arjen keskellä.

Heidi Pakarinen vietti aikanaan seitsemän vuotta kotiäitinä lopetettuaan työt vakuutusyhtiössä. Hänellä on kaksi lasta ex-miehensä kanssa.

43 vuotta helmikuussa täyttänyt Heidi on ennen kaikkea äiti tyttärilleen Helmille ja Hertalle, jotka ovat jo teini-ikäisiä. Koti-etuliitteen hän sen sijaan jätti Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun lavalle vuonna 2013. Tuolloin Heidi Pakarisesta kruunattiin Tangokuningatar. Samana vuonna tangokuninkaaksi kruunattiin Kyösti Mäkimattila, josta on sittemmin tullut Heidille tärkeä ystävä.


Heinäkuun toinen viikonloppu kuluu jälleen Tangomarkkinoilla, jotka pyörähtivät käyntiin jo keskiviikkona. Perjantaina lavalla esiintyi kolmetuntisessa spektaakkelissa ennennäkemätön määrä kruunupäitä: yli 45 tangokuninkaallista hyppäsi lavalle saman konsertin aikana.

Heidi oli yksi heistä.

Tangomarkkinoiden kenties odotetuimmaksi tapahtumaksi on vuosien varrella muodostunut perinteinen laulukilpailu, jossa kruunataan vuoden tangokuninkaalliset. Heitä on kruunattu yhteensä 60 sitten vuoden 1985, jolloin kilpailu sellaisenaan perustettiin. Lauantaina luku nousee 62:een.

Pelkkä voitto ei kuitenkaan riitä menestykseen. Heidiä on kiehtonut jo vuosia, mikä nostaa artistin koko kansan tietoisuuteen. Suosituksi.

Heidi pitää aihetta laajana, eikä usko siihen löytyvän helppoa vastausta. Paljon on selitettävissä artistin tahtotilalla sekä puhtaalla henkilökemialla – sillä, kuinka artisti tulee toimeen ihmisten ja yhteistyökumppanien kanssa.

– Olen koulutukseltani yo-markkinointimerkonomi, joten markkinointi on aina kiinnostanut minua. Mikä saa ihmisten mielenkiinnon heräämään? Ja se kaikista tärkein kysymys: mikä saa ihmiset keikkapaikoille, hän pohtii.

– Haluaisin nostaa kaiken keskeltä esiin ihmisyyden. Me emme ole pelkkää kuorta tai titteliä. Kun poistamme työjutut, olemme vain ihmisiä. Heistä yleisö kiinnostuu.

Tänä vuonna yksi laulukilpailun 12 semifinalistista jättäytyi pois jo ennen ratkaisevaa koitosta. Suomen kansallisoopperan kuorossa työskentelevä vantaalainen Dong-Hoon Han kertoi kokevansa, ettei olisi vielä valmis täyttämään yleisön odotuksia mahdollisena tangokuninkaana.

Heidin mielestä veto oli ennakkosuosikiksikin povatulta finalistilta hieno ja rohkea päätös.

– Tämä työ ei sovi kaikille. Itsestä tulisi tunnistaa, soveltuuko alalle. Monet huomaavat sopimattomuutensa vasta sen jälkeen, kun on jo keskellä pyöritystä. On äärimmäisen kypsää myöntää, ettei ole vielä valmis siihen.


Hän pitää pienen tauon.

– En itsekään olisi ollut ensimmäisellä kerralla, kun kisasin.

Vuonna 2019 Heidi nousee lavalle 150 kertaa, minkä lisäksi hän tekee töitä muun muassa tv-juontajana. Keikkojen lisäksi hän esiintyy myös vanhainkodeissa ja palvelutaloissa.

– Tanssilavakulttuurin kulta-aikaa eläneet ihmiset eivät pääse musiikin äärelle konserttipaikoille. Koen, että minulla on velvollisuus viedä musiikkia myös heidän luokseen, hän sanoo topakasti.

Lavatanssiväestön ikääntyminen on muuttanut tanssiperinteitä vuosien varrella, mutta keikkoja riittää. Konserteissaan Heidi viettää aikaa usein myös yleisönsä kanssa. Kun keikka on ohi, hän mielellään pyörähtää tanssilavalla itsekin. Helposti lähestyttävä artisti vaihtaa fanien kanssa kuulumisia ja poseeraa yhteiskuvissa. Hän tervehtii fanejaan aina halaamalla.

– Tangomarkkinoillakin saa tulla moikkaaman ja vaihtamaan kuulumisia. Halaukset eivät lopu kesken, Heidi iloitsee.


Keikat on ripoteltu ristiin rastiin ympäri Suomea. Eniten niitä on kesällä. Heidi kertoo, että usein hänen tyttärensä ovat matkassa mukana. Kyytiläisille on jaettu dj-vuorot, jotta jokainen saa vuorollaan kuunnella haluamaansa musiikkia.

– Ne ovat kuin pieniä lomamatkoja. Ainoita aikataulutettuja asioita matkoilla ovat keikat. Muutoin voimme tehdä, mitä haluamme, Heidi pohtii.

– On ihanaa huomata, kuinka reissuilla tytöt sopeutuvat, näkevät uusia paikkoja ja kohtaavat ihmisiä. Vaihdamme myös musiikkikokemuksia. Vaikka tango on minulle aina suurin rakkaus, niin on hienoa kuulla ja oppia, miten musiikki muuttuu.

Tulevaisuudessa Heidi haluaisikin tehdä musiikkia lapsille.

– Rakastan lapsia. Nuorempana ajattelin, että haluan oikein paljon lapsia ja ison perheen. Minulla on kaksi ihanaa tytärtä, jotka tuovat usein ystäviään kylään. Sitä kautta olen saanut nauttia myös isosta perheestä, hän pohtii.

– Totta kai olen myös leikkinyt ajatuksella, että jos jostain tupsahtaisi joku aivan ihana mies, haluaisinko vielä lisää lapsia. Mutta se ei ole mitenkään ajankohtainen skenaario, hän tuumaa.


Heidi on viihtynyt sinkkuna jo muutaman vuoden, mutta häntä ei voi löytää deittisovelluksista tai seuranhakupalstoilta. Hän kuvailee itseään vanhaksi sieluksi, joka uskoo sen oikean tulevan vastaan, kun on aika.

Myös tunnettuus on tehnyt Heidistä varovaisemman, vaikka treffipyyntöjä näyttävä artisti saa jatkuvasti niin sosiaalisen median kautta kuin kasvotusten.

– Kyllä sitä joutuu miettimään, kenen kanssa lähtee ulos. Ihan senkin takia, että ihmiset tunnistavat, sillä siitä seuraa usein vääriä johtopäätöksiä. En kuitenkaan rajoita menemisiäni ja tekemisiäni sen vuoksi, että minut tunnetaan, Heidi pohtii.

Pikku Midinetti -valssissa lauletaan, kuinka ullakkohuoneen kätköissä on jo morsiuspuku, jonka toivoisi jo pääsevän käyttöön. Keikoilla kappaletta tulkitessaan myös Heidin mieleen ui aika ajoin ajatus häistä ja avioliitosta.

– Kyllä minä haluaisin vielä joskus olla jonkun vaimo. Että jos kerran olisi itselläkin hunnut ja kaikki. Olisihan se ihanaa saada kokea aitoa, oikeanlaista rakkautta, hän hymyilee.

Elämänkokemukset ovat tehneet Heidistä itsevarmemman. Hän on aina ollut sinut itsensä kanssa, mutta iän myötä tunne ja luotto asioiden järjestymiseen on vain kasvanut.

– Voin tehdä itse kaikki päätökseni ja hallita elämääni. Asioita katsoo niin eri tavalla, kun kukaan ei ole rajoittamassa, hän virnistää.

– Minulla ei ole mihinkään kiire. Unelma kruunustakin toteutui vasta 25 vuoden haaveilun jälkeen, mutta silti uskon, että se oli juuri oikea aika. Pitää vain muistaa elää hetkessä.