Poptähti Almaan kohdistuu ennennäkemättömiä paineita – kertoo nyt, miksi esikoislevyä on saatu odottaa niin pitkään: ”Älkää lyökö vetoa puolestani”

Poptähti Almaan kohdistuu ennennäkemättömiä paineita – kertoo nyt, miksi esikoislevyä on saatu odottaa niin pitkään: ”Älkää lyökö vetoa puolestani”

Julkaistu:

Alma on saanut valmiiksi syksyllä julkaistavan levynsä – ja kirjoittamiaan kappaleita maailmantähtien esitettäväksi. Mutta menestys ei nouse päähän, hän vakuuttaa.
Entä jos puhuttaisiinkin arvoista? Alman arvoista.

Sillä niistä hän tahtoo puhua, Suomen viime vuosien kansainvälisesti huomatuin laulajatulokas, 23-vuotias Alma Miettinen.

Alma haluaa puhua siitä, mikä on elämässä tärkeää.

Helsingin Vuosaaressa kasvanut Alma on elänyt monella tavalla poikkeuksellisen lapsuuden ja nuoruuden.

– Olen onnekas, että perheen sairauksista huolimatta olen saanut ymmärtää, mikä loppupeleissä tekee elämässä onnelliseksi. Se on tosi tärkeää, sillä tosi moni artisti kadottaa suhteellisuudentajun sen suhteen, miksi ylipäätään on tällä planeetalla, Alma sanoo.

– Faijalla on MS-tauti ja äidillä aika paha reuma. Perhe on todellakin antanut paljon perspektiiviä, mikä on tärkeää ja mikä ei.

Mitä menestys merkitsee Almalle? Entä kuuluisat yhteistyökumppanit?

Ja iso kysymys: mikä tosiaan on elämässä tärkeää?

Tähän toimistoon tiivistyy paljon viime vuosien suomalaista musiikkimenestystä. PME-levymerkin suojissa toimivat sekä hittiyhtye JVG että vientiartisti, laulaja ja lauluntekijä Alma.

Vaikka PME nyt menestyy, vielä muutama vuosi sitten yhtiö ja artistit opettelivat yrittämisen ja musiikkibisneksen alkeita.

– Kukaan ei tiennyt, mitä olemme tekemässä, Alma muistelee.

– Sohimme vaan joka suuntaan. Ehkä siksi saimmekin homman rullaamaan. Ilman mitään pläänii.


Alman, 23-vuotiaan Alma Miettisen osalta homma tosiaan rullaa.

Hän on saanut kappaleita kansainvälisten tähtien julkaistavaksi. Äskettäin julkistettiin Miley Cyrusin uusi ep. Siinä oli kaksi kappaletta, joiden kirjoittamiseen Alma on osallistunut, Mother’s Daughter ja Cattitude. Cyrus on amerikkalainen supertähti, laulaja-näyttelijä, jonka kappaleet saavat kymmeniä miljoonia kuuntelukertoja suoratoistopalveluissa.

Katso alla olevalta videolta Miley Cyrusin Mother’s Daughter -kappaleen musiikkivideo:Vuosikymmenet suomalaiset ovat seuranneet kateellisina vierestä, kuinka ruotsalaiset ovat tehneet hittejä mileycyruksille ja britneyspearseille.

Lisäksi Alman kirjoittamia kappaleita ovat julkaisseet muun muassa artistit, dj:t ja yhtyeet Italiassa ja Saksassa.

Ja julkaisematta on projekteja, joissa Alma on mukana. Niihinkin liittyy Miley Cyrusin tasoisia tähtiartisteja. Mutta niiden julkistamisesta päätetään muualla kuin PME:n toimistossa Helsingin Vallilassa.


Alman kesäviikonloput kuluvat Euroopan isoilla festivaaleilla. Tämä Pride-viikonloppu meni töissä Provinssissa, Ruotsin Lollapaloozassa ja Englannin Glastonburyssä, mutta Alma lähetti sosiaalisessa mediassa Pride-toivotuksen rakkaansa Natalian kanssa.

Alma on lunastamassa niitä odotuksia, joita häneen on Suomessa kohdistettu jo kolmen vuoden ajan.

Hän on menestyksestä innostunut, totta kai on. Musiikki on hänen intohimonsa. Mutta samalla Alma toivoo, ettei häneen kohdistettaisi odotuksia lainkaan.


Vanhempien sairauksista huolimatta Alman ja hänen kanssaan esiintyvän kaksoissisar Annan elämä ei ole ollut täynnä kurjuutta. Eivät he ole joutuneet jäämään kotiin pyyhkimään hikeä vanhempiensa otsalta.

Vaikka vakavat sairaudet ovat olleet koettelevia, niiden keskellä elämiseen on mahtunut iloa ja huumoria, joskus hieman karkeaakin. Kun Alma ja Anna olivat teinejä, he saattoivat lainata isän sähköpyörätuolia ja ”lähteä ajelulle” kodin ympäristöön Vuosaaressa.

– Molemmat vanhempani ovat olleet sairauseläkkeellä siitä lähtien, kun me Annan kanssa synnyimme. He ovat aina olleet kotona. Ja muistan, kun joidenkin frendien vanhemmat olivat duunimatkoilla ja nämä frendit olivat siitä ihan paskana, ikävissään. Olis ollut jotain puhuttavaa, mutta vanhemmilla ei ollut aikaa lapsille.

 

He ovat aina olleet kotona. Ja muistan, kun joidenkin frendien vanhemmat olivat duunimatkoilla ja nämä frendit olivat siitä ihan paskana, ikävissään.

– Mutta meidän vanhemmat ovat pitäneet huolta meidän frendeistäkin. Yks frendi on meillä aina jouluna, hän on ihan meidän kolmas sisko. Mun vanhemmat ovat olleet aina läsnä.

No mikä sitten on elämässä tärkeää?

– Minut tekevät onnelliseksi ihan pienet asiat. Kun tuntee olevansa vapaa. Tai kun on suorittanut jonkun jutun ja on vaan frendien kanssa rannalla ja kaikki on hyvin. Pienet asiat, Alma maistelee.


– Kaikilla on tietysti isompiakin asioita. Kun valmistuu koulusta. Tai saa rahat ensimmäiseen autoon. Mutta eivät ne hetket ehkä kuitenkaan ole niitä, joiden takia elämme sitten kumminkaan loppupeleissä.

Ja menestyneempiä artistikavereitaan, vaikkapa Miley Cyrusta vierestä seuratessaan Alma on nähnyt, että pienet asiat ovat tähdille joskus lähes saavuttamattomia.

– Jos ei ole mahdollisuutta kokea noita pieniä hetkiä, se tekee hirveän yksinäiseksi.

”En pidä itseäni parempana kuin ketään muutakaan”

Alman nousu pop-maailman huipulle on ollut nopeaa. Ihan teininä, 16–17-vuotiaana hän osallistui Idolsiin. Ääni ei vielä kantanut kärkeen saakka, mutta tv-kilpa poiki paikan Sini Sabotagen taustalaulajana.

Kiertäminen Levikset repee -hitin poikimia keikkoja vetämässä opetti keikkaelämästä paljon. Ja ihmisten kohtelusta. Jos Idolsin tuoma huomio olikin kihahtanut päähän, kiertäminen oli nöyryyttävääkin.

– Keikkapaikoilla jotkut artistit sanoivat vain toisille artisteille moi – ja minä olin siinä vieressä ihan nolla, Alma muistelee.

Hän uskoo, että tämä kokemus suojaa häntä menestyksen aiheuttamalta persoonan vääristymiseltä.

– Minulle on sanottu nyt koko ajan: ”Varo, kusi nousee vielä hattuun!” Silloin, kun sain ensimmäisen diilin. Chasing Heights -hitin jälkeen. Tai kun sain ensimmäisen kerran paljon rahaa. Aina sama: ”Nyt nousee kusi hattuun”, Alma hymähtää.

– En pidä itseäni parempana kuin ketään muutakaan. Minulla on vieressä sisko. Tai ehkä en vain ole sellainen ihminen. Minulla ei ole tarvetta ostaa mitään kallista autoa.


Miltä suosio tuntuu? Sitä Alma miettii paljon. Suomessa hänet tunnistetaan missä vain neonkeltaisesta kampauksesta. Tunnetaan Alma satunnaisesti maailmallakin. Mutta ystävänsä, kaikkialla tutun Miley Cyrusin kanssa liikkuessaan hän on nähnyt, että saa oikeastaan olla aika rauhassa.

– Toivon, että en koskaan joudu palkkaamaan mitään henkilökohtaisia avustajia ja henkivartijoita. Jengi tulee pyytämään yhteiskuvia ja juttelemaan, se on ihan fine. Mutta ulkomailla saan olla ihan rauhassa.

– Suomessa on niin pienet piirit, että artistit ja journalistit voivat käydä yhdessä saunassa. Let’s keep it that way!

– Haluan voida käydä baareissa, tai natsien vastaisella marssilla. Siellä olinkin, Alma jatkaa.
Onko mainitsemasi julkisuuden tuoma yksinäisyyden tunne tuttu sinulle itsellesi?

– Totta kai jollain tavalla. Yritän kovasti pitää itseni mukana muun norminuorison ympäristössä. Mutta ihmiset kohtelevat minua eri tavalla. Minulle ei uskalleta tulla puhumaan, jauhamaan normiasioista niin kuin kavereilleni. Tai tullaan vain fanittamaan. Tämä jättää minut välillä aika tyhjään, yksinäiseen nurkkaan, Alma vastaa.


”Viime vuodet ovat olleet artisteille kovia”

Työhön keskittyminen on johtanut yllättävään kritiikkiin. Alma on ollut viimeisten puolentoista vuoden aikana paljon studiossa ilman, että studiotyön hedelmiä olisi saatu vielä juurikaan nautittavaksi. On epäilty Alman luovuuden tyrehtyneen. On vihjailtu, että noin kolmen vuoden takainen momentum jäi käyttämättä.

Ettei Almasta sittenkään ollut käyttämään tilaisuutta ja nousemaan Suomen suurimmaksi pop-musiikin vientitähdeksi.

Helsingin Sanomat kirjoitti Alman tilanteesta keväällä otsikolla: Luvattua esikoislevyä ei kuulu ja kiertue siirrettiin syksyyn: Onko Almasta tulossa suuren luokan floppi?

Alma sanoo, että juttu satutti. Hän sanoo ymmärtävänsä, että ihmiset ovat odottaneet häneltä musiikkia pitkään.

– Ja minua on rakastettu niin paljon myös mediassa, että tällainen toisenlainenkin juttu piti tulla. Ymmärrän, että journalismia pitää olla. Ja nyt rauhoituttuani ymmärrän myös jutun näkökulman.

Juttu nosti kuitenkin pintaan vanhat, koulukiusaamisen aiheuttamat tunteet.

– Jos siinä olisi sanottu, että ”Alman levy on floppi” tai ”Alman ura on floppi”. Mutta minun nimeni kutsuminen flopiksi… jos minä olen floppi, mitä ajattelevat tuollaisesta jutuista muut 23-vuotiaat? Ne jotka eivät ehkä ole saaneet edes opiskelupaikkaa.

Vaatimustaso tuntui kohtuuttomalta – ja kritiikki aiheettomalta. Hänhän oli työskennellyt pimeissä studioissa kuumassa Kaliforniassa niin ahkerasti, ettei aurinkovoidetta ole tarvinnut pahemmin levitellä.

– Ärsyynnyin, suutuin – ja masennuin jutun takia viikoksi. Ja päätin, että nyt puolustaudun – ja puolustan kaikkia artisteja. Kadun elämässäni oikeastaan vain sitä, että en aikanaan puolustautunut koulukiusaamista vastaan, Alma miettii.

– Viime vuodet ovat olleet artisteille niin kovia. Moni on tehnyt itsemurhan ja vaikka mitä on tapahtunut. Näitä paineita ei tajuta. Ei kai Suomeen haluta sellaisia tapauksia kuin Amy Winehouse tai Lil Peep? hän viittaa nuorena kuolleisiin tähtiin.


Alma syytti itseään, ettei ole tiedottanut kaikista liikkeistään ja yhteistyökuvioistaan. Että luki tuon jutun kotonaan eikä silloinkin ollut Los Angelesissa studiossa – vaikka olikin juuri palannut sieltä ”pitkältä biisinkirjoitusmatkalta”.

Hän sanoo ymmärtävänsä Sara Forsbergia, jonka ensisinkku ei ollut läpimurto. Sara sai Suomessa kovaa arvostelua – yhden julkaistun kappaleen jälkeen.

– Ymmärrän hyvin, miksi Saran ura ei lähtenyt liikkeelle. Tuollaisen palautteen jälkeenhän masentuu!

– Thank God, minä saatoin tuon jutun jälkeen katsoa kännykästäni, että olen tehnyt kaikenlaista. Sellaistakin, josta en vielä tuossa vaiheessa voinut kertoa.

– Musiikkiuraa ulkomailla ei tehdä yhdessä päivässä. Ei edes vuodessa – eikä viidessäkään vuodessa. Jos katsoo vaikka Rihannan uraa, meni monta vuotta ennen kuin Rihannasta tuli se Rihanna, joka hän on. Minunkaan urani ei ole oikeastaan edes alkanut, Alma vertaa.

– Kaikilla tuntuu olevan omat suunnitelmansa minun varalleni. Kukaan ei kuitenkaan ole kysynyt, miten minä haluaisin.

Nyt kysyy: Alma Miettinen, mitä sinä haluaisit? Miten tahtoisit laulu-urasi ja elämäsi tulevaisuudessa menevän?

– Haluan olla vapaa tekemään mitä vain. Rakastan tehdä musiikkia ja kirjoittaa musiikkia. Ja se on todennäköisesti minun urani seuraavat kymmenen vuotta.

– Mutta se ei ole minulle mikään pakkomielle. Jos hommani eivät menestykään, voin helposti lähteä vaikka opiskelemaan.

Entä sitten huomio? Alma sanoo olevansa tosi hyvillään siitä, että ihmiset seuraavat hänen uraansa. Mutta hänen menestyksensä toivominen kuin jääkiekko-ottelujen jännittäminen ei ilahduta Almaa lainkaan.

– Älkää lyökö puolestani vetoa. Olen tosi ailahteleva tyyppi. Voi olla, että vuoden päästä teen jotain ihan muuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt