Tilastot paljastavat, mistä Ruisrockin maine syntyy – katkeaako pitkä putki nyt? ”Hyisen koleaa on”

Julkaistu:

festarit
Meteorologi osaa kertoa yhden asian varmasti festariviikonlopun säästä.
Loppuunmyyty, sarjassaan 50. Ruisrock juhlitaan Turun Ruissalossa tulevana viikonloppuna. Monen rokkivieraan naama on kuitenkin venähtänyt sääennustuksen äärellä: kaikille kolmelle päivälle on luvattu vesisadetta ainakin jossakin kohtaa.

Miten tämä on mahdollista? Ruisrockissahan paistaa tunnetusti aurinko. Vai paistaako?

Ilta-Sanomat kävi läpi Ruisrockin sään viiden vuosikymmenen ajalta: ylimmän ja alimman lämpötilan sekä vuorokausien sademäärät. Tarkoitus oli selvittää, onko sääukko jotenkin erityisesti hellinyt Turkua, ja onko viikonlopun sääennustetta ylipäänsä perusteltua hämmästellä.

1970-luvulla Ruisrock oli vielä yksipäiväinen; se laajeni kaksipäiväiseksi vuonna 1983 ja kolmipäiväiseksi 1993, joskin lopulliseen kolmen päivän muotoon se tuli 2005.

Nykyään Ruisrock järjestetään päivämäärien asettumisesta riippuen joko heinäkuun ensimmäinen tai toinen viikonloppu, mutta festarin kahtena ensimmäisenä vuosikymmenenä Ruissalossa rokattiin elokuussa, jopa niin myöhään kuin elokuun kolmas viikonloppu.


Elokuu oli otollista aikaa, sillä Turussa satoi 70-luvulla ruissipäivinä vain kaksi kertaa: vuosina 1972 ja 1978. Jälkimmäinen vuosi oli myös viileä, sillä mittari kiipesi korkeimmillaan vain 16 asteeseen. Vuorokauden sademäärä oli tuolloin yli kaksi millimetriä, eli vettä tuli mutta ei saavista.

Sateen määritelmät Ilmatieteen laitoksen mukaan:
Pouta: alle 0,2 mm
Vähän sadetta: 0,3–0,9 mm
Sadetta: 1,0–4,4 mm
Runsasta sadetta 4,5 mm tai enemmän
Rankkasade yli 20 mm

80-luku sen sijaan oli säiden perusteella heikompi rokki-era. Vuosina 1981 sekä vuosien -85 ja -88 lauantaina satoi vettä kohtalaisesti tai runsaasti. Vuonna 1987 vettä tuli molempina päivinä, lauantaina lähes rankkasateeseen oikeuttavan lukeman (17,3 mm). Myös vuosikymmenen viimeisessä rockissa sunnuntai oli sateinen mutta lämmin: vuonna 1989 Santana rokkasi Turussa 30 asteen helteessä.

Aurinkoinen Ruisrock lienee lunastanut alkuperäisen maineensa 90-luvulla: Lähes jokaisena vuonna päästiin hellelukemiin ja nautittiin sateettomasta säästä. Vasta vuonna 1999 taivas aukesi Ruissalossa. Vaikka jo lauantaina tuli vettä, se tuskin haittasi maailman suurimman metallibändin Metallican soittaessa. Sunnuntaina sateissa mentiin sen sijaan jo runsaan puolelle (6,1 mm).

Myös 2000-luvulla lämpötilat pysyttelivät Ruissalossa mukavissa lukemissa korkeimman huipun ollessa aina yli 20 asteen. Vuonna 2001 suomalaiset pumput kuten HIM, The Rasmus, Bomfunk MC’s ja Nightwish riehaannuttivat kansaa 30 asteen helteessä.

Seuraavina vuosina saatiin korkeintaan pikkusateita, kunnes 2005 rysähti sanan varsinaisessa merkityksessä: pelkästään perjantaina sadetta tuli yli 27 mm, ja Turmion kätilöt joutui keskeyttämään keikkansa ukkosen ja salamoinnin vuoksi. Sama oli lähellä käydä pääesiintyjä Rammsteinille. Perjantain myrskyn jälkeen Ruisrock näytti kauniimmat kasvonsa, ja seuraavan vuonna helle palasi, ukkonen ei.


2007 sitten muistetaankin sateisimpana festarina vuosikausiin. Koko viikonlopun jatkunut epävakaus huipentui sunnuntaina, kun vettä tuli kuin sieltä kuuluisasta Esterin aukosta, ja lavojen edustat muuttuivat mutajärviksi.

On kuitenkin helppo nähdä, miksi tämän vuoden Ruisrockiin ennustettu vesisade voi olla järkytys monille kolmikymppisten sukupolven edustajalle. Viimeisen vuosikymmenen aikana Ruississa on todistettu vesisadetta vain kaksi kertaa. Vuonna 2009 sitä oli vähäisen sateen määritelmän juuri ja juuri täyttävä määrä, ja vuonna 2012 on viimeksi todistettu mutaista maata, kun kansa joutui verhoutumaan sadeviittoihin sunnuntaina.


Entä lämpötilat? Jos otetaan koko vuosikymmenen Ruissien huippulämmöt, asteet asettuvat 19 ja 32 väliin. Silloin, kun lämpötila on ollut 20 astetta tai alle, jonain viikonlopun muuna päivänä on silti päästy lähes hellelukemiin.

Tänä vuonna tuo harvinainen putki on vaarassa katketa. Ilmatieteen laitos ennustaa perjantaille korkeintaan 12 sekä lauantaille ja sunnuntaille korkeintaan 20 asteen lämpöä. Ruisrock alkaa varsin märissä merkeissä, sillä sadetta on luvattu koko perjantaille.

Sen sijaan pääpäivälle eli lauantaille ennustettu vesisade on muuttunut torstain edetessä puolipilviseksi ja jopa auringonpaisteeksi. Sunnuntaille povataan yhtä sadetta, jopa ukkosta.

– Torstai-illalla on tulossa maan eteläosaan matalapaine. Sateet alkavat Ahvenanmaalla ja Turussa puolen yön aikaan. Perjantai näyttää siltä, että sadealue levittäytyy itään päin ja että Turussa satelisi koko huolella vettä iltaan asti. Lämpötilat ovat 9 ja 13 välillä, joten aika hyisen koleaa on, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.

Epävakainen säätyyppi jatkuu viikonlopun yli, mutta lauantai on selvästi perjantaita parempi, ja sää alkaa poutaantua.

– Näyttäisi, että kuurosateita voi syntyä myös lauantaina, mutta niiden tarkkaa sijaintia on vaikea sanoa. Sää voi vaihdella puolipilvisen ja osin aurinkoisenkin välillä, Viljamaa arvioi.

Yksi asia on meteorologin mielestä kuitenkin aivan selvä. Kun lämpötilaa katsoo, Ruisrockista on tulossa lämpötiloja tarkastellen heikoin viiteentoista vuoteen.

– Tänä vuonna ei päästä hellelukemiin. Koko viikkoa kun katsotaan eteenpäin, ei ole helteitä näkyvissä, Viljamaa sanoo.


Tämä vuosi sikseen. On aika antaa Ruisrockille lopullinen säätuomio. Jos tarkastellaan viittä vuosikymmentä ja vertaillaan niitä festareita, kun ei ole satanut minään päivänä ja niitä, että on satanut hiukan tai vähän enemmän, tilastot eivät valehtele: Ruisrock on ollut täysin sateeton 28 vuotena, kun 22 vuotena vettä on tullut jossain kohtaa.

Kun otetaan huomioon vain kolmipäiväiset festarit, sade on yllättänyt festarikävijät jokaisena päivänä ainoastaan kolme kertaa.

Lähteet: Ilmatieteen laitoksen arkisto ja Setlist.fm

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt