Muistatko 90-luvun tyttöbändi Mascaran Marian? Katosi täysin julkisuudesta, tuli uskoon ja muutti keskelle ei mitään: näin hänellä menee nyt

Julkaistu: , Päivitetty:

Maria Sundfors liittyi 1990-luvun lopun suosittuun Mascara-tyttöbändiin kesken yhtyeen huikean nousukiidon.
Maalaisidylli ei voisi olla täydellisempi. Kolme lammasta laiduntaa haassa, kanat kotkottavat kopissaan ja pihalla vilahtelee kani. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta.

Mascara-yhtyeen keikkoihin valmistautuva Maria Sundfors on asunut hiekkatien varrella, 30 kilometrin päässä Oulun keskustasta seitsemän vuotta eikä hän enää aio palata kaupunkiin.


Sanginjoen maisemista on löytynyt rauhaa ja kauneutta, jossa kuusihenkinen perhe viihtyy. Elämä on asettunut omiin uomiinsa ja edellisen asuinpaikan homeesta aiheutuneet sairaudet ovat helpottaneet.

Maria ja Mats Sundfors asuivat aikaisemmin Luodon kunnassa Pohjanmaalla. Kotina oli vanha pappila, joka paljastui homepesäksi. Perheelle jouduttiin etsimään nopeassa tahdissa uusi koti.

– Äitini löysi tämän paikan ja muutimme Sanginjoelle. Olemme viihtyneet todella hyvin, vaikka 30 kilometrin matka tuottaa joskus ylimääräisiä järjestelyjä, Maria toteaa.

43-vuotias neljän lapsen äiti valmistautuu parhaillaan 1990-luvun lopulla läpimurtonsa tehneen Mascara-yhtyeen kesäkeikkoihin, joissa nähdään ja kuullaan taas yhtyeen suurimmat hitit Erittäin hyvä (melkein täydellinen), Tyylilyyli ja Assanvessankassa.

Keikkoja varten trio on harjoitellut vanhoja kappaleita. Ensimmäinen yhteinen lavaesiintyminen oli huhtikuussa laivalla. Marian mielestä se meni muuten hyvin, mutta lavakuntoa pitää vielä nostaa.

– Olin melkein kuolla sinne lavalle, tuli niin kuuma. Olin huonossa kunnossa, hän pahoittelee.


Parikymppinen Maria Sundfors liittyi Mascara-yhtyeeseen vuonna 1996 bändin tehtyä juuri läpimurtonsa. Yhtyeen perustaja Sari ”Sakke” Wallenius soitti vanhalle tutulleen Marialle Ouluun, kun bändiin tarvittiin täydennystä. Mariasta tuli kolmas jäsen Saken ja Katri Somerjoen rinnalle.

– Olin kuullut kuntosalilla ärsyttävää biisiä, joka paljastui Mascaran kappaleeksi. Ostin lipun Oulusta Helsinkiin ja menin melkein suoraan asemalta studioon ja radiohaastatteluun. Nousukiito oli hurjassa vauhdissa ja teimme järkyttävän paljon töitä ja keikkoja, Maria muistelee vuoden 1996 lopun tapahtumia.

Maria Sundfors on syntynyt Muhoksella, mutta viettänyt nuoruutensa Oulussa. Hän sanoo, että juuri ennen Mascaraan liittymistä hän eli pohjoisessa railakasta nuoren sinkun elämää.

– Elin Oulussa hyvin railakasta raikulielämää. Tein pätkätöitä ja olin työttömänä. Liehuin ja riehuin, mutta aina ilman päihteitä, avoimesti ja suorapuheisesti elämästään kertova Maria painottaa.

Musiikkia lapsesta asti harrastanut Maria otti osaa tangomarkkinoiden karsintaan vuonna 1995. Tuomaristossa ollut tangokuningas Risto Nevala kannusti nuorta naista jatkamaan musiikin parissa.

Maria sanoo päässeensä helposti sisään tyttöbändiin, vaikka tulikin ulkopuolelta valmiiseen pakettiin.

– Tein mitä käskettiin. Tyttöjen kanssa tulimme hyvin juttuun, meillä oli melko lailla samanlaiset arvot ja elämänkatsomus. Olimme esimerkiksi kaikki absolutisteja, hän huomauttaa.


Mascaran ja Marian tiet erosivat vuonna 1998. Yhtye teki come backin vuonna 2014, kun TV2 lähetti ohjelman We want more. Yhtyeen jäsenten välejä selviteltiin ohjelmassa välillä riuskin sanankääntein. Marian mielestä kaikki selvittämättömät asiat on nyt keskusteltu läpi ja vuoden 2019 keikat sujuvat rakkauden merkeissä.

– Yhteys meidän tyttöjen välillä on niin suloinen! Se riittää. Välit olivat hyvät jo aiemminkin, mutta nyt ulottuvuus on syventynyt. Olemme kaikki eläneet ja kokeneet paljon vuosien aikana.

Mascaran lopettamisen jälkeen Maria asui Australiassa. Nykyisen miehensä hän tapasi kymmenisen vuotta sitten. Pariskunnalla on kolme yhteistä lasta. Perheeseen kuuluu lisäksi Marian 18-vuotias poika edellisestä liitosta.


Sundforsien elämässä on tärkeänä elementtinä usko. Maria sanoo, että rukoileminen ja usko ovat olleet lapsuudesta asti tärkeitä. Uskoa hän sanoo tarvinneensa etenkin vuoden 2014 jälkeen, kun kuntoa on pitänyt rakentaa uudelleen autokolarin jäljiltä.

Sundforsin perhe oli tulossa autolla Torniosta etelään päin, kun he joutuivat rattijuopon aiheuttamaan onnettomuuteen. Marialta katkesi oikea reisi, muut perheenjäsenet säilyivät ilman suuria vammoja.

Jalka on jumpattu melkein entiselleen, mutta lavaesiintymiseen se vaikuttaa edelleen.

– Olen aina liikkunut villisti lavalla, mutta nyt on otettava varovaisemmin. Mascaran tytöille on tullut parikymmentä vuotta ikää lisää, niin keikoilla savukoneet on vaihdettu sydänlaitteisiin, Maria nauraa.

Mascara teki parodiaa tyttöbändeistä

Mascaran muodosti kolmen tytön trio, joka halusi tehdä parodiaa perinteisistä tyttöbändeistä. Yhtye esiintyi puolentoista vuoden ajan vuosina 1996-1999.


Yhtyeen jäsenet suurimman suosion aikaan olivat Sari Wallenius, Katri Somerjoki ja Maria Sundfors. He käyttivät taiteilijanimiä Kveeni, Mizu ja S-Team. Maria Sundforsin lähdön jälkeen hänen tilalleen tuli Tiia Tamminen.

Mascaran ensimmäinen hitti oli loppuvuodesta 1996 ilmestynyt Erittäin hyvä (ellei täydellinen). Seuraavana keväänä sitä seurasi Assanvessankassa.

Yhtye osallistui syksyllä 2014 viihdeohjelmaan We Want More, jonka myötä se levytti uuden kappaleen Tänään, tässä ja nyt. Levy sisälsi uuden kappaleen lisäksi uudet versiot vanhoista hittikappaleista.

Maria Sundfors, o.s. Määttä

Syntynyt vuonna 1975 Muhoksella.

Varttunut Oulussa.

Perheeseen kuuluvat aviomies Mats sekä 18-vuotias Joshua, 9-vuotias Rauha, 8-vuotias Ruth ja 2-vuotias Jooel.

Työskentelee henkilökohtaisena avustajana

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt