Nightwishistä tuttu Marco Hietala raitistui lähes 10 vuotta sitten – nyt muusikko laulaa alkoholismista, joka oli viedä isän tavoin hänetkin

Julkaistu:

Nightwish-yhtyeestä ja Raskasta joulua -projektista tunnettu laulava basisti Marko Hietala rohkaistui tekemään soololevyn suomeksi. Sillä hän laulaa muun muassa alkoholismista sukupolvien jatkumona.
Marco+Hietala" class="person">Marco Hietala, 53, on Suomen tunnetuimpia metallimuusikkoja. Nightwish- ja Tarot-yhtyeiden lisäksi Hietala on ollut mukana Raskasta joulua -kiertueilla ja -levyillä.

Jatkossa hän käyttää itsestään varsinaista etunimeään Marko.

Ja nyt, 37 vuotta musiikkia tehtyään Marko Hietala on rohkaistunut tekemään soololevyn.

Mustan sydämen rovio -albumin musiikillinen linja tuskin yllättää Hietalan tuotannon tuntevia: kappaleet ovat mahtipontisia, toki enemmän akustista progressiivista rockia kuin ärjyimmät bändilevyt.


Mutta sanoituksissa Hietala avaa sydäntään henkilökohtaisemmin kuin koskaan ennen.

– Parikymppisenä en olisi koskaan kirjoittanut näin, hän sanoo IS:lle.

Isäni ääni -kappaleesta julkaistiin maistiaiseksi soolosinkku. Suurieleisessä kappaleessa Hietala laulaa kertosäkeessä peittelemättä:

Isäni ääni

Sillä laulan minäkin

Tulkinnassa on tunnetta, sillä Hietala kertoo kärsineensä samasta sairaudesta kuin vuonna 2012 kuollut isänsä.

– Tuota kappaletta aloin kirjoittaa jo isän eläessä. Kipinänä oli sukupolvien jatkumo. Hänhän oli alkoholisti – ja minä olin myös. Tuota kirjoittaessani olin tosin jo lopettanut juomisen itse, Hietala kertoo.

Isäni ääni

Laula poikani sinäkin

– Se sanoituksen pohjavire on aika ilkeä: mitä me koskaan opimmekaan?

– Ja sitten oli se toinen puoli: muistan hyvin, kun faija lauloi meidät aina iltaisin uneen. Se oli ihan päivän kohokohtia, kun isä soitti akustista kitaraa ja lauloi lapsille Scarborough Fairia tai jotain, Hietala muistelee.

– Ilman isää minulla ei olisi tätä ääntä, joka minulla on. Eikä olisi ollut kitaraa, jota saattoi sitten jossain vaiheessa alkaa tuhoamaan kokeilemalla.

Marko Hietala lopetti alkoholin käytön itse vuonna 2010. Hän on tehnyt muun muassa jo pari Nightwishin maailmankiertueen selvin päin.

– Minusta oli tullut vahingollinen juoppo. Ei ollut enää hauskaa, juominen tähtäsi vain turruttamiseen.


Muiden juomista hän jaksaa kuulemma kiertueilla katsoa – tiettyyn pisteeseen saakka.

– En ole päätökseni takia sen pyhempi kuin kukaan muu. Itse asiassa tykkään katsoa vierestä, kun ihmiset ottavat jurria. Siinä saa nauraa, kun ihmiset ovat avoimia ja läppä lentää. Mutta viimeistään yhden, kahden aikaan yöllä alkaa tulla sönkköuuno-vaihe. Silloin häivyn enkä sano kenellekään mitään. Eipähän tartte halata kaikkia sönkköuunoja!

Sanoituksissa näkyy omakohtaisuuden lisäksi Hietalan scifi- ja kauhukirjallisuuden harrastaneisuus. Hietala kertoo kuuntelevansa raskaan rockin lisäksi paljon myös muunlaista kunnianhimoista musiikkia, muun muassa Jethro Tullia, Kate Bushia – ja Hectoria. Hector lienee vaikuttanut Hietalaan myös sanoittajana enemmän kuin ihan varsinainen suomalainen iskelmäsanoitusperinne itsesäälistä kumpuavine kliseineen.

– Yritin välttää putelin ja tuopin ääressä voihkimista. Näitä standardijuttuja, joille saa kyllä kuulijoita, kun vielä laittaa sanan ”enkeli” kertosäkeeseen, hän sanoo.

– On luotu soundimaailmaa ja atmosfäärejä akustisilla kitaroilla – ja välillä tullaan aika hyvin suoraan silmille. Minusta se toimii, kun musiikissa on reilusti kontrasteja. Kun on jonkin aikaa tehnyt jotain herkkää ja pientä, sen jälkeen joku kitara jysähtää nuppiin tehokkaammin.

Hietala kokee, ettei ole raitistumisen myötä joutunut luopumaan mistään.

– Tykkään näistä hommista, joita saan tehdä. Olen äärimmäisen huojentunut, että sain lisäksi elämäni raiteilleen!


Vaatii rohkeutta laulaa suomeksi, Hietala tunnustaa. Eikä raitistumisestakaan ole haittaa. Hietalan mukaan dokaaminen esti lopulta ”kaikenlaista”.

Ja raitistumisen ja rohkeuden lisäksi kaiken piti loksahtaa kohdalleen muutenkin. Ympäristön, ajan ja paikan.

Nyt sooloprojektiin oli tilaisuus Hietalan pääprojekti Nightwishin puolesta, sillä yhtye on viettänyt taukoa. Nightwishin säveltäjä ja johtaja Tuomas Holopainen on kirjoittanut uutta musiikkia. Se siirtyy kesän kuluessa bändin harjoiteltavaksi. Syksyllä soittajat taltioivat biisit levylle, joka julkaistaan keväällä 2020 – ja sitten Nightwishin maailmankiertue viekin taas pari vuotta Hietalan ja kumppanien kalenterista.

Hietalan alkuperäinen, jo 1980-luvulla heavy metalia tehnyt yhtye Tarot puolestaan oli lähtökohtaisesti vientiprojekti. Siksi nuoret pitkätukat lauloivat tietysti englanniksi.

– Suomi on aika kaukana maailman kaikista muista kielistä, Hietala hymähtää.

Vaikka Raskasta joulua – ja tulevaa Raskasta iskelmää -projektia lähdettiin Hietalan mukaan tekemään ”kieli poskessa”, se totutti myös hänet laulamaan suomeksi. Yllättäen hän tunnustaa kirjoittaneensa suomeksi aiemminkin, mutta tuolloin lauluille ei ole ollut sopivaa julkaisualustaa.

Uudelle levylleen hän kirjoitti sanoituksia myös englanniksi – ja käänsi ne sitten suomeksi, vaikka puhuukin pitkään englannin ja suomen laulettavuuden eroista, vokaalien ja konsonanttien määrästä ja tavutuksen erilaisuudesta.

– Kääntäminen oli haastavaa… kuulostaa poikamaiselta sanoa, että minulla oli näyttämisen halua, mutta jostain sellaisesta oli kyse, Hietala naurahtaa.

Ja että homma menisi oikein kiharaiseksi, Hietala aikoo kääntää myös koko levyn englanniksi! Toukokuun lopussa julkaistusta Musta sydämen roviosta tehdään siis kansainvälisille markkinoille toinen versio.

– Montaa levyä ei ole tehty kokonaan kahdella kielellä – ainakaan näillä kahdella.


Henkilökohtaisemmin tulee kirjoitettua suomeksi, Hietala myöntää.

Kokenut solisti myöntää, että äidinkielellä kirjoitetut ja tulkittavat sanoitukset ovat henkilökohtaisempia kuin englanniksi.

– Muutama vuosi sitten suomeksi alkoi tulla enemmän tekstejä. Huomasin, että ne ovat tietyllä tavalla rehellisempiä. Niissä on enemmän auki maailmalle oloa, Hietala miettii.

Tosin avautuminen suomeksi johti avautumiseen myös englanniksi.

– Kun olin alkanut kirjoittaa suomeksi, sama maailma siirtyi myös englanniksi tekemisen puolelle. Väylä aukesi. Oli kiva huomata, että englanniksi sanoittaminen muuttui myös.

Isäsuhteen käsittelyn kaltainen sanoittaminen ei olisi onnistunut Hietalalta vielä nuoruudessa. Kun hän kirjoitti tekstejä Tarotille parikymppisenä nuorukaisena 1980-luvulla, sanoitukset olivat välttämätön paha. Osa biisejä, joissa oli kiire todistaa raskaan sarjaan musiikillista uskottavuutta, teknistä näppäryyttä ja hevimaailman keinovalikoiman hallitsemista.

– Silloin myös verbaaliset kyvyt olivat alkeelliset, kun niitä lauluja nyt kuuntelee, Hietala arvioi.

– Tosin syntyi silloinkin sanoituksia, jotka tunnistan saman kaverin tekemiksi – kaikessa ytimekkyydessään.Elämä hymyilee Hietalalle nyt monella tavalla. Viime syksynä hän avioitui brasilialaisen naisystävänsä Camilan kanssa. Edellisestä liitosta hänellä on kaksi teini-ikäistä poikaa.

Hietalan musiikkiura on ollut harvinaisen monipuolinen. Suomeksi ja englanniksi, Suomessa ja maailmalla. Keulakuvana ja toisena solistina. Omien sekä muiden aivoitusten toteuttamista.

– Olen saanut kokea niin paljon iloja ja suruja, että koen sen rikkaudeksi, Hietala sanoo.

– Erityisen kiitollinen olen siitä, että läpimurtoa Tarotin kanssa ei tullut silloin heti, parikymppisenä. Olisin varmaan tuhlannut kaiken, mitä olisin silloin saanut kerättyä. Ja ennen kaikkea olisin ollut paljon alttiimpi uskomaan itsekin siihen paperinukkeen, jollaisena ihmiset olisivat pitäneet: ”Ooh, Marco!”

– Nyt potkin itse ensimmäisenä nurin ne jalustat, joille joku yrittää minua laittaa.

Marko Hietalan albumi Mustan sydämen rovio on juuri julkaistu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt