Kaveria naurattanut paitavalinta johti taiteilijanimi Stingin syntyyn – Artisti esiintyy tänään Kaisaniemessä

Sting keikkaili kesäkuussa Saksassa, Hannoverissa.

13.6.2019 11:49

Tänään Helsingin Kaisaniemessä konsertoiva Sting esiintyy nyt 14. kertaa Suomessa. Mutta mistä Gordon Sumner, 67, on saanut taiteilijanimen Sting eli ”pistin”?

Onko nimi seksuaalinen viittaus? Varhainen vihjaus Stingin kuuluisan vuoden 1990 haastattelun sisältöön? Siihen, jossa hän julisti harrastavansa seksiä jopa seitsemän tuntia yhteen menoon.

Ehkä sitäkin, soittajakaverien huumorintaju saattaa olla jazz-piireissäkin kallellaan rasvaisiin juttuihin.

Takana on kuitenkin arkisempi tilannehuumori: nuori Gordon Sumner esiintyi kelta-mustaraitaisessa paidassa jazz-klubilla. Phoenix Jazzman -yhtyeen pomo kiteytti monen havainnot sanoessaan, että basisti näyttää mehiläiseltä.

Ja mehiläinen… pistin… siinä se: Sting!

– Edes perheeni ei kutsu minua enää Gordoniksi, Sting kertoi Time-lehden haastattelussa kahdeksan vuotta sitten.

Sting esiintyy tänään Helsingin Kaisaniemessä.

Sting on samassa asemassa kuin kaikki vuosikymmeniä musiikkia tehneet. Suosion ensimmäinen aalto on koettu kauan sitten. Yleisö haluaa kuulla vanhat hitit yhä uudelleen.

My Songs -kiertueella Sting antaa yleisölle sitä, mitä he tahtovat. Konserttiohjelmistoon mahtuu niin hänen Police-yhtyeensä klassikkoja kuin 1980-luvun puolivälissä alkaneen soolouransakin hitit. Ihme on, ellei Kaisaniemessä päästä yhteislaulamaan Roxannea ja Englishman in New Yorkia.

Kokeneet artistit voivat ryhtyä esittämään vuodesta toiseen vanhoja hittejään. Siinä ei ole mitään pahaa – sen näyttävät esimerkiksi Eppu Normaalin ja Rolling Stonesin konserttien hittiputket, jotka kelpaavat yleisölle hyvin. Ohjelmistoon ei ole aikoihin tullut uusia kappaleita, mutta esiintymisiin suhtaudutaan silti ammattiylpeästi.

Sting tasapainoilee monen muun tavoin vanhan materiaalin keikkaohjelmiston ja uusiin suuntiin kurottavan levytystuotannon välillä. Musiikillisesti Sting tuntuu nauttivan täydellistä taiteellista vapautta levyillään. Hän teki jopa lähtökohtaisesti epäkaupallisen levyn, jossa soitti 1600-luvun luuttumusiikkia (Songs From The Labyrinth, 2006) – ja yllättävän yhteistyölevyn reggaeartisti Shaggyn kanssa (44/876, 2018).

Suomeen Sting saapuu nyt keskellä tuotteliasta kauttaan. Häneltä on julkaistu kolme albumia kahden ja puolen vuoden aikana, Shaggy-yhteistyön lisäksi studiolevy (57th/9th, 2016) ja kooste uusia versioita hänen omista kappaleistaan (My Songs, 2019).

Entä mikä on totuus Stingin seitsemän tunnin seksiakteista?

– Tantrassa on kyse hengellisestä yhteydestä kumppanin kanssa. Seitsemään tuntiin mahtuu myös elokuva ja illallinen, hän selvensi Actor’s Studiosin haastattelussa viisi vuotta sitten.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?