Onko Suede-solisti Brett Anderson, 51, yhä brittipopin seksisymboli? Esiintyminen Helsingin kesäyössä toi mieleen Jaakko Tepon kansanviisauden

Julkaistu:

sideways
Suede oli brittipopin suurnimi 1990-luvulla. Helsingin-keikalla nähtiin, että bändi on yhä kunnossa – varsinkin laulaja Brett Anderson.
Legendaarisen kansantaiteilija Jaakko Tepon klassikkokappale Rakkaus ja metsärahat sisältää viisauden, joka sopii hyvin myös musiikkitapahtumien esiintyjien arviointiin:

Luottamusta herättää vaan hikiset vaatteet”

Sideways -festivaalin lavalla Helsingissä on nähty parin päivän aikana enemmän ja vähemmän hikoilevia artisteja. Siis muusta syystä kuin helteisen sään takia hikoilevia.

Yksi vaikuttavimmin hikoilleista on festareilla ollut Suede -yhtyeen Brett Anderson, 51. Hän ei säästellyt kauluspaitaansa esiintyessään perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Brittipopin legendoihin kuuluva Anderson täytti lavan kuin vimmaisimmassa nuoruudessaan 1990-luvun puolivälissä – vaikkapa keikallaan Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla loppukesällä 1996.


Anderson lauloi ja tulkitsi omalla tavallaan vaikuttavasti, mutta hän myös juoksenteli, tanssi ja riehui pitkin päälavaa. Jos on nähnyt Mick Jaggerin ja Iggy Popin esiintymistä musiikin riivaamina, niin Andersonin hikoilu oli samaa sarjaa.


Noin 10 000 kuulijan yleisöjoukko sai kesäyössä, mitä halusi. Andersonia kutsuttiin muutamassa ohimennen kuullussa naiskatsojan arviossa ”kuumaksi” tavalla, jota ei ehkä kannata tässä yhteydessä toistaa. Andersonin voi kuitenkin kommenttien perusteella sanoa säilyttäneen seksisymbolin asemansa, jonka hän hankki 1990-luvulla. Silloin, kun Suede oli yksi brittipopin suurista Oasisin, Blurin, Pulpin ja Verven rinnalla.


Andersonin ja koko Suede -yhtyeen ansioksi on kuitenkin mainittava myös se, että levytyksissään he eivät ole jämähtäneet elämään ikuista nuoruutta. Viime vuonna julkaistu The Blue Hour sisältää verevää ja intohimoista Suede-rockia, mutta sanoituksissa käsitellään elämää ja maailmaa keski-ikäisen ihmisen näkökulmasta – sellaisiahan Anderson ja kumppanit nyt ovat.


Keikalla on toki lupa villitä yleisöä esittäen vanhoja hittejä. The Blue Hourilta kuultiin Sidewaysissa vain yksi biisi, avauskappale As One. Ensilevyltä Suede (1993) sen sijaan peräti viisi biisiä, ja muiltakin 1990-luvun kolmelta albumilta kuultiin kolme kappaletta jokaiselta.

Ehkä Anderson järkeili, että niiden tahdissa paita kastuu varmimmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt