SIG-yhtyeen keulakuva Matti Inkinen oli muusikko, joka koki traagisen kohtalon

Viisikymppisenä menehtynyt Matti Inkinen teki iloisilla hiteillään komean uran lauluntekijänä ja SIG-yhtyeen solistina. Tänä keväänä tuli 10 vuotta Inkisen kuolemasta.


9.6.2019 9:01

Toukokuun 25. vuonna 2009 jäi suomalaisen popin historiaan surun päivänä. SIG-yhtyeen nokkamies ja lauluntekijä Matti Inkinen löydettiin hukkuneena.

Edellisenä vuonna Inkinen oli täyttänyt 50 vuotta ja bändi viettänyt 30-vuotisjuhlia. Oli tehty levytyssuunnitelmia ja uudet keikkajulisteet painettu.

Inkisen kuoleman jälkeen bändi jättäytyi määrittelemättömän mittaiselle tauolle. Yhtyeen olemassaolo perustui kaveruudelle ja ystävyyssuhteille eikä jatkaminen siinä hetkessä tuntunut oikealta ratkaisulta.

SIG oli jo aikaa sitten saavuttanut sen, mistä Inkinen Unelmia-albumilla lauloi: ”Tahtoisin nimeni suomalaisen rokin historiaan (...) Radio ei soita, tv ei näytä, otsikoissa lehdet eivät minua käytä”.

Laulun nimi oli sattuvasti Suomalaisen rokin historia. Ehkä Inkinen muisteli siinä bändin alkuaikoja, tai piruili muuten vain popmaailman julkisuushakuisuudelle. Kotimaisen rockin historiassa SIG ja Inkinen olivat jo paikkansa ottaneet.

SIG-tarina alkoi raisiolaiskoulun pihalla 41 vuotta sitten. Matti Inkinen oli kuullut, että samaa koulua käyvä Juha Oksanen on soittajapoikia. Yhteisen taipaleen käynnisti Inkisen simppeli kysymys: tuutko bändiin.

Oksanen tuli ja loppu on siis suomalaisen popin historiaa.

Alkuvuodesta 1980 äänitetty esikoissingle Tiina menee naimisiin oli hitti, josta sittemmin kasvoi suomipopin klassikko. Sinkun tuotti samaan aikaan oman bändinsä Leevi and the Leavingsin esikoisalbumia äänittänyt Gösta Sundqvist.

Laulun myötä media kiinnostui SIGistä. Muutos kiteytyi esikoisalbumin nimessä. Matkalla maineeseen kertoi konkreettisesti mitä oli tapahtumassa.

Menestys poiki keikkoja, joille SIG lähti turhia stressaamatta.

– Se oli vilpitöntä ja innostunutta. Innostuksen kautta etenimme. Soittamisen palo oli kova, Juha Oksanen muisteli IS:n haastattelussa viime vuonna.

Yhtye vuonna 1985.

Inkinen oli laulajana bändin luonteva keulakuva, mutta käytännössä hän oli enemmän. SIG henkilöityi Inkiseen jo siitäkin syystä, että hän vastasi teksteistä ja osin musiikistakin.

Bändin levyttämistä lauluista muutaman Inkinen oli tehnyt jo 15-vuotiaana kotonaan Maskussa omakotitalon yläkerrassa.

Bändin omaperäiselle nimelle on kerrottu vuosien saatossa monenlaisia selityksiä. Totuus lienee se, että kyse on lyhenne Inkisen lempinimen ympärille kehitetystä, ensimmäistä keikkaa varten keksitystä nimestä Sensational of Inksu Group.

Kieliopillinen virhe korjattiin ottamalla käyttöön pelkät alkukirjaimet SIG. Vastaava kirjainyhdistelmä oli tosin trukkikuskina nuorena toimineelle Inkiselle tuttu myös Raision Tehtailta, margariinin pakkauskoneen kyljestä.

SIG oli 1980-luvun suuria suomalaisia bändejä. Ei missään vaiheessa ehdoton ykkönen, mutta koko ajan huipun tuntumassa.

Kaikki eivät bändiä rakastaneet, mutta se oli vain hyvä merkki. Siitä tiesi, että yhtye tekee omaa juttuaan. Ota tai jätä. Yleisöä ei kosiskeltu.

Bändillä oli oma tunnistettava tyyli ja saundi, jossa Inkisen lauluääni oli merkittävä tekijä. Yhtye ponnisti kansan tietoisuuteen punkin ja uuden aallon myötä, vaikka ei selkeästi edustanut kumpaakaan.

Siinä oli yksi syy suosioon. Kun rintamalinjaa ei vedetty, kuulijoita löytyi eri nuorisoryhmistä.

Rocktähtien elkeet ja poseeraaminen loistivat poissaolollaan. Varhaisissa kuvissa SIG-muusikot ovat arkisesti pukeutuneita, ei niittejä, ei irokeesia. Oltiin sellaisia kuin oltiin, nuoria miehiä Raisiosta.

Varhaisissa kuvissa SIG-muusikot ovat arkisesti pukeutuneita, ei niittejä, ei irokeesia. Oltiin sellaisia kuin oltiin, nuoria miehiä Raisiosta. Kuva on vuodelta 1985.

SIG vuonna 1987: Rauno Linja-aho (vas.), Ari Hemmilä, Matti Inkinen, Juha Oksanen ja Jukka Merisaari.

Inkinen oli kaiken keskipiste. Hänen olemustaan leimasi positiivisuus ja vilpittömyys. Kaikenlainen kyynisyys tuntui olevan Inkiselle vierasta.

”SIG oli aika pirteä punkbändi siihen aikaan ja erilainen kuin muut. Vähän sellainen hassuttelubändi. Mielipiteet oli punk, mutta asenne erilainen”, Dave Lindholm luonnehti vuoden 1980 SIGiä.

Myöhemmin hän tuotti 1984 ilmestyneen Inkisen soololevyn Allapäin.

Hassuttelu ei tarkoittanut sitä, etteikö Inkinen olisi miettinyt asioita hyvinkin syvällisesti.

Yhteiskunnallista aktiivisuutta Inkinen osoitti jo lukioaikana. Raision kuuluisat, keskustan risteyksen ylittävät betonisillat olivat osin Inkisen aikaansaannosta. Taustalla oli huoli liikenneturvallisuudesta. 1970-luvulla peräti kolme lukion oppilasta kuoli Raisiossa risteysonnettomuuksissa, yksi heistä Inkisen läheinen kaveri.

Inkisen vetämä kolmen oppilaan lähetystö vieraili liikenneministeri Esa Timosen pakeilla ja tuota pikaa Raision keskustan liikenneturvallisuutta ryhdyttiin parantamaan.

Myöhemmin Inkinen vaikutti kotikaupunkinsa asioihin istuessaan kaksi kautta (1996–2004) kaupunginvaltuustossa Sdp:n edustajana.

Meistä piti tulla Suomen Ramones, mutta meistä tulikin Suomen Abba. Meidän musiikissamme on melodisuutta ja vauhtia, Inkinen kommentoi Helsingin Sanomissa.

Tiina menee naimisiin -sinkusta alkaneet bändin kiireiset ajat kestivät vuoteen 1987. Sitten loppui into. Soittajat olivat nuoria, mutta tuntui, että kaikki oli nähty. Oksanen totesi 23-vuotiaana bändin basistille, ettei enää kaksivitosena jaksa keikoilla pyöriä.

SIG oli tauolle jäädessään julkaissut kuusi albumia ja pari kokoelmalevyä.

Bändin monet laulut ovat kestäneet aikaa. Hienoja tekstejä ja hyviä melodioita ei vuosien vieriminen ole rapauttanut. Hittejä oli kasapäin: Jos sä rakastat mua, Sadan vuoden yksinäisyys, Ludwig van Beethoven, Hyvää syntymäpäivää, Leijailen, Älä sinä huoli.

Viimeksi mainitusta laulusta Inkinen kertoi myöhemmin haastattelussa, että se liittyi hänen avioeroonsa. Teksti, jossa puhuttiin kyynelten hyödyttömyydestä sekä tanssin ja laulun tärkeydestä oli osoitettu ex-vaimolle, jotta tämä ei turhaan surisi päättynyttä liittoa.

Inkinen myös paljasti, että aika monet laulut kertovat hänen omasta elämästään. Toisaalta hän sanoi tarinoiden tulevan ”herttasarjoista ja nettamusketteista, koska ne ovat meistä niin vitsikkäitä. Kun niiden poskettoman epätodelliset maailmat sotketaan tähän hetkeen, ne kääntyvät nurin ja naurattavat”.

Poikkeuksellista oli, että SIG-muusikot eivät missään vaiheessa heittäytyneet kokopäiväisiksi musiikin ammattilaisiksi. Kaikilla oli opiskelu tai päivätyö. Keikkailu päivätyön ohella oli rankkaa, mutta toisaalta työ vei ajatukset hetkellisesti pois musiikkikuvioista.

Kuvaavaa oli, että keskellä suosion vuosia Inkinen aloitti mielisairaanhoitajaopinnot 1984 Turussa. Elämässä piti olla muutakin kuin musiikkia.

Inkinen valmistui 1987, mutta päätyi aluksi ihan muihin hommiin yritykseen, joka toi maahan videofilmejä. Pari vuotta myöhemmin Inkisestä tuli paikallisradio Auran Aaltojen toimittaja. Sittemmin Inkinen työskenteli sosiaalialalla ja 2006 aloitti kolmivuotisen täydentävän sairaanhoitajakoulutuksen ammattikorkeakoulussa.

Musiikki pysyi koko ajan mukana. Ismo Laakson kanssa perustettu Inkinen-yhtye julkaisi 1990 albumin Ihmeellinen maailma. Viisi vuotta myöhemmin SIG palasi, ainoana alkuperäisjäsenenään Inkinen.

Kohteliaana miehenä Inkinen kysyi ensin Oksaselta, onko ok käyttää jälleen SIG-nimeä, vaikka tämä ei itse halunnutkaan orkesteriin mukaan.

Vuosituhannen vaihteessa tilanne oli toinen. SIG soitti suuressa Pop Finlandia -konsertissa, kokoonpano oli vaihtunut ja Oksanen oli jälleen mukana. Oli palattu lähelle bändin alkuperäistä ideaa, soittamista ja kaveruutta.

Keikkailu jatkui säännöllisen epäsäännöllisesti. Vuonna 2003 ilmestyi viimeiseksi studioalbumiksi jäänyt, sigmäisesti nimetty Suomalainen pop-levy.

Yhtye vuonna 2003. ”Kolmekymppisenä on pahinta olla teinipoppari. Kun on tarpeeksi vanha, siitä tulee ylpeyden aihe. Mielellämme käytämme SIGistä sanontaa teiniorkesteri”, Matti Inkinen ja Juha Oksanen veistelivät IS:n haastattelussa.

SIG esiintyi Pop-Finlandia -konsertissa itsenäisyyspäivänä vuonna 2000.

Bändin 30-vuotisjuhlia 2008 varjosti Inkisen sairastelu, jolle ei heti löytynyt syytä. Laulaja kärsi flunssan kaltaisista oireista, kovasta päänsärystä ja tasapainohäiriöistä.

Lokakuussa 2008 Inkiseltä löydettiin päästä verisuonikasvain, hyvälaatuinen, mutta hän joutui välittömästi leikkaukseen, jota seurasivat rankat jälkihoidot. Näytti, että tilanne on hallinnassa. Keväällä päänsärkykohtaukset palasivat, entistä kovempina.

Miten Inkinen olisi sairaudestaan toipunut jäi lopulta arvailujen varaan, kun elämässä tapahtui uusi traaginen käänne.

Matti Inkinen antoi haastattelun IS:lle sairaalassa lokakuussa 2008 pian aivokasvainleikkauksen jälkeen. ”Olen elossa”, hän tekstasi toimittajalle aiemmin.

Intohimolla musiikkiin suhtautunut Inkinen oli käyttänyt vertaisverkkoa. Se oli hänelle keino päästä kuulemaan lauluja, joiden hankkiminen levyinä oli vaikeaa tai mahdotonta.

Valitettavasti vertaisverkossa liikkui paljon muutakin materiaalia, muun muassa lapsipornoa, eikä verkkoon koneensa liittänyt tiennyt, mitä kaikkea muut käyttäjät toisilleen jakoivat.

Viime vuonna ilmestyneessä, osin bändin jäsenten haastatteluihin perustuvassa SIG-historiikissa Portaat purppurasumuun todetaan, että Inkinen sai kutsun tulla poliisin kuultavaksi, koska hänen koneensa oli välittänyt ”sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa lasta esittävää materiaalia”.

Inkinen kutsuttiin kuulusteluun tapahtumaketjun selvittämiseksi. Kyse oli tutkinnasta, jota ei Inkisen kuoleman vuoksi hänen osaltaan koskaan viety loppuun. Kuulusteluissa Inkinen kiisti syyllistyneensä laittoman materiaalin jakamiseen.

Kun 7 päivää -lehti julkaisi salassa pidettävää tutkintatietoa, sairauden uuvuttama Inkinen teki julkisuuden paineen alla oman ratkaisunsa. Hän katosi huhtikuun 29. päivä. Laajoista etsinnöistä huolimatta Inkinen löydettiin vasta lähes kuukautta myöhemmin hukkuneena.

Inkisen menehtyminen oli inhimillinen tragedia, yksi suurimmista, joka kotimaista popmusiikkia on kohdannut.

Bändiläiset eivät ole aiheesta halukkaita julkisuudessa puhumaan. Ymmärrettävästi. SIGin huikea musiikillinen ura jää helposti Inkisen henkilökohtaisen tragedian varjoon.

Inkisen etsintöihin osallistui viranomaisten lisäksi lähes sata vapaaehtoista.

Inkisen kuoleman jälkeen SIG on keikkaillut harvakseltaan keikan kahden vuositahdilla. Solistina on toiminut saman aikakauden toisen raisiolaisbändin Korroosion laulaja Jarmo Hauhtonen. Ideana on pitää yllä Inkisen musiikillista perintöä.

Sen tekee myös viime viikolla ilmestynyt 24 biisin kokoelmalevy Kuinka paljon sua rakastinkaan –Harvinaisuuksia 1978–2008. Albumi sisältää promosinkkuja, treenikämpällä äänitettyjä demoja, hittien liveversioita ja muuta harvinaista materiaalia.

Vaikka Inkinen on poissa, hänen musiikkinsa elää.

Mattila päättää SIG-historiikkinsa loppusanat lainaan Leijailen-hitistä:

”Kadut päättyvät mereen, mut kartoissani käskynä on eteenpäin”.

Tämä on yksi viimeisistä muusikko Matti Inkisestä otetuista kuvista.

Lähteenä kirjoittajan tekemien omien Matti Inkisen ja Juha Oksasen haastattelujen lisäksi Aku-Tuomas Mattilan kirja Portaat purppurasumuun — SIG-yhtyeen tarina (Sammakko 2018).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?