Paula Vesalalle Reino Helismaa -palkinto

Julkaistu:

Reino Helismaa -palkinto myönnetään Paula Vesalalle.
Työväen Sivistysliitto TSL ry tiedottaa Paula Vesalan saavan Reino Helismaa -palkinnon. Palkinto jaetaan 3–3 vuoden välein ansioituneelle suomalaiselle viihteen tekijälle.

Palkinto luovutetaan Reino Helismaan hengessä henkilölle, joka on merkittävällä tavalla uudistanut suomalaista viihdettä kansallisista lähtökohdista. Palkinnon suuruus on 4000 euroa.

Paula Vesala tuli lauluntekijänä tunnetuksi PMMP-yhtyeen hittibiisien tekijänä. Varsin nopeasti uudelta lahjakkuudelta tilasivat kappaleita Suomen johtavat artistit.

TSL kuvailee Vesalaa hätkähdyttävän monipuoliseksi lauluntekijäksi, joka kantaa Helismaan perintöä tekemällä omaa musiikkiaan sekä tuottamalla monipuolisena ammattilaisena kappaleita useissa eri tyylilajeissa kollegoilleen.

Laulutekstin tekijälle ehkä vaikein haaste on kääntää uskottavasti kokonainen musikaali. Vesala teki kokonaan käännöksen musikaaliin Kristina från Duvemåla.

Myös yhteiskunnalliset ilmiöt puhuttelevat Vesalaa. Hän on käsitellyt mm. sotaan liittyviä teemoja kirjoittamassaan Afganistan-näytelmässä. Hän on myös kääntänyt musikaali- ja näytelmämusiikkia suomeksi. Omaa musiikkiaan Vesala on säveltänyt ja sanoittanut Suomen Kansallisteatterin ohella lukuisille teattereille.

Paula Vesala on myös näyttelijä. Viimeisin kansakunnan tietoisuuteen noussut rooli oli Antti Rokan vaimon Lyytin osa Tuntemattoman sotilaan filmatisoinnissa vuonna 2017. Teatteri- ja elokuvailmaisuaan hän on laajentanut nykyisen visuaalisen digimedian puolelle.

Lukuisten musiikkialan palkintojen lisäksi Naisasialiitto Unioni nimesi Paula Vesalan Vuoden Lyytiksi hänen taiteellisesta toiminnastaan naisten sotakokemusten esiin nostajana vuonna 2011. Omnian Ammattiopisto / ArtOmnian opiskelijat sekä Kaarinan lukio valitsivat Vesalan vuonna 2016 Nuorten hyvien tapojen lähettilääksi.

Reino Helismaa -palkinnon ovat aikaisemmin saaneet Vexi Salmi (1989), Jaakko Teppo (1994), Sauvo ”Saukki” Puhtila (1999), Martti Syrjä (2004), Heikki ”Hector” Harma (2009), Heikki Salo (2014).

Helismaa oli monipuolinen musiikintekijä ja viihdetaiteilija. Hän teki yli 5000 laulun sanoitusta, 32 elokuvakäsikirjoitusta, yli 100 radiohupailua ja kahdeksan näytelmäkirjoitusta. Alkuperäiseltä ammatiltaan Helismaa oli konelatoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt