Teflon Brothers ja Kalevauva.fi tekivät Fingerpori-biisin – kaksimielinen kappale herkuttelee Pertti Jarlan sanaleikeillä: ”Tuoretta Peräsuolta”

Julkaistu:

Uutuuskappale
Fingerporin sanailu muuttui biisiksi.
Juhannussimaa. Suvisaariston munaa. Elias Tapani Karhu. Fingerpori-sarjakuvan pikkutuhmia vitsejä kaikki, kunhan sanaleikin vain hoksaa. Mutta saako näistä biisin? Saa, jos kysytään Teflon Brothersilta ja Kalevauva.fi:ltä.

Fingerpori-elokuva saa ensi-iltansa ensi lokakuussa. Esimakua leffasta tarjoillaan aiemmin, kun elokuvaa varten tehty Juhannussimaa-biisi julkaistaan. Kappale on Teflon Brothersin ja Kalevauva.fi:n käsialaa.Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostaman trubaduuriyhtyeen ja räppiporukan yhdistäminen saattaa kuulostaa aluksi oudolta yhdistelmältä, mutta tekijät ovat vakaasti toista mieltä.

– Oli meillä jo aiemminkin ideana, että voitaisiin tehdä yhteistyötä, Pyhimys taustoittaa.

– Oli myös kiva kokeilla räppibiisin tekemistä valmiista aiheesta. Solar kyseli ideoita tunnaribiisiksi ja silloin mun päässä yhdisty, että täähän ois hyvä kohta toteuttaa tää yhteistyö, joka oli ollu jo ideana mielessä.

Kalevauvan Numminen on samoilla linjoilla:

– Yritän ajatella oikein objektiivisesti, mutta kyllähän Teflon Brothers ja Kalevauva yhdessä on niin hyvä ja nasta idea, että pakko oli lähteä tekemään. Nopeasti se biisikin sitten kehkeytyi.Pyhimys alleviivaa, että vaikka kysymys on leffan promootiosta, kappale on myös itsenäinen teos.

Siitäkään ei ole haittaa, että biisi on hauska.

– Vitsien kierrätys on suomalaisessa räpissä enemmän sääntö kuin poikkeus. Otetaan vaikka ”pelikaani lens turbiiniin”. Sehän on vanha kummeliläppä, mutta toimii myös räppibiisissä (Teflon Brothersin Pämppää). Jännä juttu, jos stand up -koomikko kertoo samaa vitsiä, se vanhenee, mutta biiseissä ei käy niin, vaan yleisö oikein odottaa sitä läppäkohtaa, Pyhimys pohtii.

– Vanha vitsi saa uuden elämän laulussa, Numminen näkee.Fingerpori-biisin kirjoittaminen sujui miesten mukaan helposti, mutta liittyi siihen haasteitakin, sillä sarjakuvan luojan Pertti Jarlan sanaleikit piti saada rimmaamaan. Ja mikäli kuulija ei tiedä Fingerporin vitsejä entuudestaan, biisi kuulostaa yksinkertaisesti vain törkeältä.

– Lyriikat ei kyllä aukene, jos ei ole lukenut Fingerporia, Pyhimys arvelee.

– Siellä puhutaan peräsuolesta, Heikki Kuula heittää väliin.

– Ei puhuta todellakaan mistään peräsuolesta, Pyhimys nauraa.

– Siellä puhutaan Peräsuon tuoreista vihanneksista, eli tuoretta Peräsuolta. Joku voi luulla muuta, mutta missään nimessä niin ei ole, mies hekottaa.

– Biisistä tulee kyllä kuulijalle mahtava abstaraktio, jos Fingerpori ei ole tuttu, Numminen pyörittelee päätään.

– Tunnelma on sen verran hihityttävä ja hihittely on hyvä reaktio, Pyhimys päättää.Sekä Kalevauva.fi, että Teflon Brothers -miehistöt lupaavat kappaleen kuuluvan kesäkeikkojen settiin ja yhteisesityksiäkin on luvassa aina, kun porukat sattuvat samoille lauteille.

– Tää kuullaan varmasti livenä. Nykypäivänä räppimaailmassa on muutenkin paljon yhteistyöbiisejä ja jos ei olla molemmat paikalla, niin taustanauhat ja yleisö hoitaa loput, Pyhimys lupaa.

Biisin on hyväksynyt myös Jarla.

– Hän teki sinkun kannen ja aproovasi. Saimme viestiä, että tää on hyvä. En sitten tiedä, olisiko hän kehdannut sanoa suoraan, jos olisi ollut ihan paska, Pyhimys veikkailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt